DEBATTINNLEGG

BILDESERIEN: «Jeg sier ikke hvor hvert bilde er tatt - vi ser dem overalt. Og jeg kan tilføre at disse var av de peneste - det var mye jeg ikke orket å se på så lenge at jeg brukte tid på å fotografere», skriver Gerd Hammerstad i sitt debattinnlegg. Foto: Gerd Hammerstad

Kan Nordre Follo være den kommunen som tør å tenke nytt?

«Må alt vi bygger her være likt? Må det være lite pent? Er vi så desperate for nye skattebetalere at vi ikke tør å stille krav til estetikk?» lurer Gerd Hammerstad på.

Publisert

Alle kommuner ønsker å tiltrekke seg nye innbyggere, det vil si flere skattebetalere.

Og alle gjør det på samme måte. De bygger boliger.

Jeg har som hobby å "sightsee", så jeg reiser rundt omkring og bare ser og fotograferer.

Men nå begynner det å bli liten vits i dette min kjære hobby, fordi det bygges ut overalt, det bygges ut tett-i-tett, og det bygges ut likt. Jeg kunne være hvor som helst.

At leilighetene er komfortable for de som bor i dem, er sikkert så, men denne tett-i-tette, lite pene og same-same bebyggelsen blir deres og naboenes utsikt, deres nærmiljø, det er der de går tur med barna og bikkja, og det er dette de ser ut av vinduet.

Trenden er også å bygge tett inntil vann, både innsjøer og fjorder, og sperre utsikten til de som bor bak blokkene, de som har ærend i området, og de som vil ned til vannet. Det går an å komme ned til vannet, men da føler du at du går på privat eiendom. Et veldig trist syn var i Sætre i tidligere Hurum, der stygge, grå firkantboliger nå sperrer for den vakre fjorden.

I tillegg til Nordre Follo og Hurumlandet, har jeg nylig lagt mine turer til Oslo Vest, Bærum, Asker, Fredrikstad, Lillestrøm og Kongsberg.

Togturen mellom Lysaker til et godt stykke forbi Asker er ingen vakker opplevelse, for å si det mildt, å se utover Sandvika fra togstasjonen er helt fryktelig, Asker er omringet av betong "boligparker", og Asker by er nå en blanding av byggeplass og de samme fæle firkantede byggene, ispedd et eller annet inneklemt, gammelt hvitt hus og en skulptur her eller der. Og store flater med betong. Jeg gikk tur der mandag 11. april.

Og kanskje verst av alt bebyggelsen passer ikke sammen.

Oppover mot Drammen ser vi den samme tendensen.

Dette er ikke et "alt-var-bedre-før-" eller et "anti-nye- og moderne- bygg-innlegg". Det er et spørsmål om hvorvidt vi ikke kan ta motet til oss og tenke nytt. Å stille krav til arkitektur.

Jeg synes Bjørvika mot sjøen har blitt helt nydelig, andre deler av området not so much.

Enkelte steder dukker det opp vakre bygg, men da helst kommersielle eller industribygg. Ett eksempel er Fornebu, der det finnes noen spektakulære kontorbygg, noen av dem en fryd for øyet, men rekker og rader med gørr kjedelige firkantboligblokker ut mot sjøen.

Mitt spørsmål er: Må Nordre Follo gå samme vei? Må alt vi bygger her være likt? Må det være lite pent? Er vi så desperate for nye skattebetalere at vi ikke tør å stille krav til estetikk? Til at en god og komfortabel bolig også kan være vakker å se på?

For hva er det vi etterlater nye generasjoner? Må barna vokse opp blant betongkolosser med betonglekeplasser, ispedd noen hundremeterskoger? Skylder vi dem ikke noe bedre enn dette?

Jeg legger ved 16 bilder av steder jeg har besøkt i de nevnte områdene i det siste (se bildeserien ved å trykke på pilen i det øverste hjørnet på hovedbildet). Jeg sier ikke hvor hvert bilde er tatt - vi ser dem overalt. Og jeg kan tilføre at disse var av de peneste - det var mye jeg ikke orket å se på så lenge at jeg brukte tid på å fotografere.

Powered by Labrador CMS