UFORKLARLIGE BLÅMERKER ELLER PRIKKER: Kontakt lege hvis du etter vaksinasjon får uforklarlige blåmerker eller små røde/blårøde prikker som ikke forsvinner når du trykker på dem med et glass. Foto: FHI
UFORKLARLIGE BLÅMERKER ELLER PRIKKER: Kontakt lege hvis du etter vaksinasjon får uforklarlige blåmerker eller små røde/blårøde prikker som ikke forsvinner når du trykker på dem med et glass. Foto: FHI

AstraZeneca-vaksinen: Dette må du være oppmerksom på

Sjekk hva som er vanlige bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinasjon og hva de vaksinerte bør være oppmerksom på.

Publisert Sist oppdatert

Under pressekonferansen klokken 14:00 snakket Statens Legemiddelverk om bivirkningsmeldingene etter vaksinering med AstraZeneca-vaksinen.

Det ble informert at en av de tre helsearbeiderne fra Helse Sør-Øst som ble innlagt på sykehus etter å ha fått AstraZeneneca-vaksinen (cirka en uke før sykehusinnleggelsen), døde på Rikshospitalet søndag 14. mars etter to døgn på sykehuset. Den avdøde pasienten var en kvinne under 50 år, og var frisk fra før.

Når det gjelder tilstanden til de to andre helsearbeiderne som er innlagt på Rikshospitalet med blodpropp, er tilstanden stabil hos den ene og uavklart hos den andre.

Les også: – Oppsøk legehjelp så snart som mulig

Tusen nye bivirkningsmeldinger

De siste dagene har Statens Legemiddelverk mottatt omtrent tusen nye bivirkningsmeldinger.

– Vi jobber med å gå gjennom og se på de mest alvorlige meldingene først. Flesteparten er forbigående bivirkninger, som feber og svimmelhet, går som regel over etter to-tre dager. Vi har ikke fått flere meldinger om alvorlige tilfeller, sier Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk under pressekonferansen.

Legemiddelverket og FHI har laget en oversikt over hva som er vanlige bivirkninger etter AstraZeneca vaksinasjon og hva vaksinerte bør være oppmerksom på.

Vanlige bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinasjon

De aller fleste får minst en av følgende bivirkninger de første dagene etter vaksinasjon:

 • Ømhet eller smerter på stikkstedet
 • Hodepine
 • Trøtthet
 • Muskel- og leddsmerter
 • Kvalme eller uvelhet
 • Feber eller frysninger
 • Kvalme

De fleste tåler disse forbigående bivirkningene godt, mens andre opplever betydelige plager et par dager etter vaksinering. Bivirkningene er ofte mildere og sjeldnere etter andre dose enn etter første. Eldre over 65 år får ofte mildere bivirkninger enn yngre.

– Vanlige bivirkninger etter vaksinasjon kan oppleves som ubehagelig. Det er ikke uvanlig å føle seg så syk at en må være hjemme fra jobb et par dager etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen. Det er ikke nødvendig å melde forbigående og vanlige bivirkninger som er kjent fra før, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved FHI.

Når skal lege kontaktes i forbindelse med AstraZeneca-vaksinasjon?

Etter AstraZeneca-vaksinasjon skal lege kontaktes ved:

 • Kraftig økende sykdomsfølelse (for eksempel vedvarende og intens hodepine, sterke smerter i kroppen) som varer mer enn tre dager.
 • Uforklarlige blåmerker eller små røde/blårøde prikker som ikke forsvinner når du trykker på dem med et glass (se hovedbildet i saken).
 • Tegn på slag eller annen alvorlig sykdom.
 • Dersom du opplever uventede, kraftige eller langvarige symptomer som du tror skyldes vaksinen bør du kontakte lege eller annet helsepersonell for vurdering og råd.
Powered by Labrador CMS