FEIL PRIORITERINGER: – Jeg liker ikke at det i vår kommune nå spares på skillingen og lar daleren gå. Ved at man gjør feil prioriteringer, ifølge min oppfatning, skriver Astrid Therese Aune i dette innlegget.

Vi må bidra til god eldreomsorg

De eldste har faktisk bygget dette landet, og det er dem vi først og fremst har å takke for at vi i dag bor i en velferdsstat.

Publisert

Jeg brenner for de svakeste i samfunnet, og de eldste hjemmeboerne er blant disse. Mange er enker, og noen har ikke nære pårørende heller. En del av dem får hjelp av hjemmesykepleien i kommunen. De har det travelt, har mange brukere, og brukerne må forholde seg til svært mange forskjellige fra hjemmesykepleien. Det kan gi både usikkerhet, forvirring, og irritasjon.

De skal heller ikke betale noen eiendomsskatt, på en bolig de eier og som de for lengst har betalt, med allerede beskattede penger. Skattefradraget har vært minimalt i mange år. De skal heller ikke ta opp lån for å bli boende. De skal ikke selge boligen sin, eller inventar eller noe som helst. De sparer ofte, fordi de vil at barna deres skal arve mest mulig, og de setter sin ære i å overlate et gjeldfritt hus til barna sine.

Savner reform

Det finnes en reform, som jeg tror er vedtatt av Stortinget, nemlig Leve hele Livet. Den skulle jeg gjerne sett innført i Nordre Follo Kommune.

Den reformen synes jeg er veldig viktig. Det dreier seg om verdighet, og om livsinnhold. På små steder kan man ikke bygge demenslandsbyer, men man kan gjøre så mye annet.

ENGASJERT INNLEGG: Astrid Therese Aune har skrevet innlegget, hvor hun setter fingeren på flere utfordringer i lokalsamfunnet vårt.

Jeg liker ikke at det i vår kommune nå spares på skillingen og lar daleren gå. Ved at man gjør feil prioriteringer, ifølge min oppfatning. Man bygger ikke ut Greverud Sykehjem, men man legger ned en fløy på Solborg. Og ja, hva er feil med at statlige eller kommunale instanser samarbeider med private, at det drives gode offentlige sykehjem og samtidig kan private gode sykehjem også etableres og drives, hvis det trengs flere plasser? Hva er i veien for at offentlige og private tilbydere kan gå hånd i hånd til beste for alle innbyggere, også de unge? Beboerne i vår kommune skal i alle fall ikke flyttes, slik som i Oslo, hvor det skjer, og flere av dem ikke forstår noe som helst, og bare blir redde.

Hva gjøres feil?

Den store kommunen vår sliter nå økonomisk, men fornuftige folk bygger jo ikke på huset, eller bytter ut alt inventaret, kjøper seg hytte, båt eller ny bil, før de har dekket de månedlige utgiftene sine? Husleie, lån, kommunale avgifter, strøm, og mat på bordet og klær og utstyr til barna? Hva er det da som gjøres feil av kommunedirektør og ordfører, og eventuelt flertallet i kommunestyret? Det må jeg finne ut av.

Jeg har vært pårørende til min mor, som fikk diagnosen Lewy Body Demens, en type Alzheimer. Hun døde i 2007, på et veldig bra sykehjem som gjorde sitt beste, men de visste ikke så mye den gangen som de vet i dag. Heldigvis kjente moren min meg igjen til hun trakk sitt siste sukk. Det var veldig godt, midt i sorgen.

En annen sak som opptar meg, er den altfor raske heldigitaliseringen av samfunnet. I vår kommune måtte man lete seg frem på kommunens nettsider for å finne ut saker og ting hvis man ville ha vaksine mot Covid-19. Hvorfor kunne ikke den informasjonen stå på trykk i en papiravis her, når de aller fleste i aldersgruppen 80+ leser papiraviser? Ikke sikkert at disse har oppegående barnebarn med brett, mobil og PC. Kanskje noen av dem til og med har en gammeldags TV, for hva skal de med en ny en, som de kanskje synes blir litt råflott?

Samtidig må jeg si at det er ikke til å bære at selvmordstallene blant eldre øker. De gjør det, ifølge Helsedirektoratet. Fordi en del ikke vil føle seg til bry. De vil ikke be om hjelp. De er ensomme og triste. Jeg vil ikke at noen i Nordre Follo, eller i hele verden for den sakens skyld, skal ha det sånn.

Gratis besøksvenn

For cirka 2,5 år siden var jeg selv nyoperert, med en ortopedisk operasjon som satte meg på sidelinjen fysisk. Da sjekket jeg nettet, for å se om jeg kunne finne et firma som kunne gjøre praktiske ting for meg, mot betaling. Jeg fant noen, men ble sjokkert over en tjeneste som tilbys: Kjøp deg selskap over en kaffekopp i en halvtime for en dyr pris. Da tenkte jeg: Aldri i livet om det skal måtte til her i denne kommunen, med mindre noen liker den omgangsformen best.

Nei, jeg skal melde meg som gratis besøksvenn og telefonvenn. Enten via Røde Kors, eller en annen bra organisasjon. Må bare finne ut av det først, for jeg skal flytte, til et sted ikke langt herfra hvor jeg bor nå. For jeg blir jo i «Gamle Oppegård», for her liker jeg meg, og på Kolbotn er jo alle gode tilbud jeg trenger. Mye flott på Ski også, der har jeg vært ofte siden 1990.

Så kunne jeg godt tenke meg at kommunen her ville innført det gratis måltidet som andre kommuner har tilbudt eldre ensomme etter pandemien, for det var finansiert av Helsedirektoratet, og var et tilbud til de eldre. Det kunne blitt kjærkommen inntekt for restaurantene her også, etter lockdown. Men jeg tror ikke det ble gjort, men jeg skal spørre kommunen om hvorfor.

Jeg har veldig mange grunner til å våkne i morgen, og jeg vil at alle i kommunen skal ha det, også de eldste.

Powered by Labrador CMS