BUDFEST: Denne boligen til 6,9 millioner ble forsøkt kuppet på både åtte og ni millioner, men selger takket nei. Budrunde ble avholdt, og det skulle vise seg å være et svært godt valg for selger.

Til kamp mot kupping

– Vårt klare råd er å gjennomføre visning og budrunde, sier lokal megler. En ny lov kan føre til forbud mot kupping.

Publisert Sist oppdatert

Å kuppe en bolig ved å legge inn bud før budrunden har blitt svært vanlig i dagens boligmarked. Da har boligkjøper gått direkte på eier og blitt enige. Dette skjer også i tidligere Oppegård kommune.

Tidligere i sommer la eiendomsmeglingsutvalget frem forslag til ny eiendomsmeglingslov, hvor man blant annet foreslår å endre loven slik at kupping av boliger blir forbudt.

Eiendomsmelger Bjørn Vidar Lazar Braathen er en av mange meglere som kjemper for at kupping ikke skal skje.

– I Nordre Follo kommer halvparten av kjøperne fra Oslo. Oslomarkedet er ofte det markedet som går raskest opp – og det smitter over til pendlerkommunene. Vårt klare råd er å gjennomføre visning og budrunde, sier han.

Tar direkte kontakt

Bolighandelen i Norge er basert på auksjonsprinsippet og det er strenger regler hvordan dette skal gjennomføres – på en sikker, effektiv og ordnet måte som det heter i lovteksten.

– Det er også et formidlingsforbud for eiendomsmeglere – slik at vi ikke kan formidle bud til selger – dersom det er ulovlig frist på budet. Dette fører til at noen tar direkte kontakt med selger selv og gir bud direkte.

KJEMPER MOT KUPPING: Eiendomsmegler Bjørn Vidar Lazar Braathen i Attentus Eiendomsmegling.

– Sist uke så jeg en reportasje fra TV2 hvor det var en lykkelig boligselger som hadde gjennomført en privat budrunde. Jeg mener at det var tre ulike familier som la inn bud. Hvorvidt det ble laget lovpålagt budjorunal vites ikke, men jeg vet hvor hektisk en budrunde kan være. Man kan jo lure på hvordan det er å gjøre dette privat hjemme hos seg selv, gjerne i konkurranse med Teams-møter med arbeidsgiver, bleieskift og husvask, sier Bjørn Vidar Lazar Braathen.

Tok av på Rikeåsen

I slutten av mai tok budrunden helt av da en liten enebolig i Skogkanten på Rikeåsen skulle selges. Prisantydningen var 6,9 millioner. To ganger kom det inn såkalte hemmelige bud på åtte og ni millioner i forsøk på å kuppe boligen. Selger sa nei begge ganger. Det ble gjennomført budrunde, og prisen endte til slutt på utrolige 13,1 millioner kroner. Boligen på Rikeåsen ble solgt av Privatmegleren Kvadrat.

Bjørn Vidar Lazar Braathen i Attentus sier dette bare er ett av mange eksempler som viser hvor viktig det er å gjennomføre budrunde.

– Det er en del ting som skal være i orden når budgivningen pågår. Alle bud skal for eksempel være skriftlige. Eiendomsmegler skal sjekke finansieringsplan for eventuelle hensyn tilknyttet hvitvaskingsloven. Alle budgivere skal være legitimert. Det er også fastsatt hvor lang tidsramme budene skal ha. Dette har endret seg litt gjennom historien fra 24 timer etter siste visning til kl 12 første virkedag, sier Attentus-megleren.

Budrunde i Sponstubben

Han forteller også litt om prosessen som skjer i en budrunde. De fleste meglerne krever da 30 minutters frist slik at alle blir orientert og får litt tid til å tenke seg om. Noen mener at det går for fort – kanskje for fort og velger å vente på neste bolig som kommer for salg. Noen velger å gå direkte på selgeren for å unngå budrunde.

– Dette brydde trolig ikke kjøperen av et rekkehus i Sponstubben seg ingen ting om. Kanskje vedkommende måtte ha ny bolig raskt? Kanskje vedkommende har en tvillingsøster i nabohuset og måtte ha akkurat dette huset? Hadde vedkommende mistet tre andre budrunder? Eller ti andre budrunder? Hvem vet – kanskje de hadde kommet på visning – og møtt «Solgt før visning» på døra. Kanskje de var lei av «Visning avlyst» på Finn.no. Eller kanskje de valgte å gå all in – slik at ingen andre skulle by på drømmeboligen?

– Jeg vet i alle fall at boligen gikk én million over prisantydning, sier Bjørn Vidar Lazar Braathen.

Powered by Labrador CMS