Byggesaksgebyrer i Nordre Follo

BEKYMRET FOR AVGIFTSØKNING: Helge Marstrander (H).

– Har det virkelig blitt så mye dyrere å behandle søknader?

Kommunestyrerepresentant Helge Marstrander (H) reagerer på de fremlagte byggesaksgebyrene som trer i kraft 1. januar 2020.

Publisert

Oppegård Avis har tidligere i år skrevet at Oppegård kommune per i dag er blant de ti dyreste kommunene i landet på byggegebyr og krever 36.228 kroner for å la deg søke om å få bygge hus, som er nesten tre ganger så mye som gjennomsnittet i landet.

Ski kommune ligger på 15. plass på denne listen. Lokalpolitikerne i begge kommuner har vedtatt å kreve det maksimale som de kan kreve, mens i flere andre kommuner er det gratis å søke.

Om 19 dager, når Oppegård og Ski kommuner blir slått sammen, vil gebyrsatsene harmoniseres og endres. Nordre Follo kommunestyre behandler i dag rådmannens forslag til Strategi og handlingsplan for 2020-2023. De fremlagte gebyrsatsene er en del av denne saken.

Les også: Blant Norges dyreste på byggegebyrer

Rundt 25.000 kroner mer i Nordre Follo

Kommunestyrerepresentant Helge Marstrander (H) reagerer på de foreslåtte store endringer i satsene for byggesaksgebyrene.

Han sier at for innbyggere i Oppegård vil det eksemplevis bli 24.950 kroner dyrere å få søknadsbehandlet den samme boligen i det vi blir Nordre Follo.

– En forhåndkonferanse på større prosjekter vil koste 3.000 kroner mens en forhåndskonferanse i småhusområdene vil koste 20.250 kroner, påpekte Marstrander.

Opplyste om feil i tabellen

Under kommunestyremøtet har rådmann Gro Herheim orientert om feil i gebyrtabellen. Det riktige skal være at forhåndskonferanse for småhusbebyggelse skal koste 3.000 kroner og for store prosjekter 20.250 kroner.

– Prisøkningen på behandling av byggesaker er fortsatt ganske uforståelig, påpeker Marstrander.

Les også: – Privatiser byggesakene

– Skal dekke kostnaden ved saksbehandling

Marstrander påpeker også at gebyrene i utgangspunktet skal dekke kostnaden ved saksbehandling av søknader.

– Det er grunn til å stille spørsmål om de foreslåtte satsene gjør det. Har det virkelig blitt så mye dyrere å behandle søknader i det vi går fra Oppegård kommune og Ski kommune til Nordre Follo kommune, over natten eller nyttår, for å si det sånn? spurte kommunestyrerepresentanten fra Høyre fra talerstolen.

Les også: På jumboplass i Follo

Her kan du se en helhetlig oversikt over de fremlagte byggesaksgebyrene, som trer i kraft fra 1. januar 2020:

Powered by Labrador CMS