HOVEDROLLEN I NØTTEKNEKKEREN: Oppegårdingen Leah Holt Solberg stakk av med rollen som Clara i Nøtteknekkeren. Juleeventyret spilles i Operaen gjennom desember måned.
HOVEDROLLEN I NØTTEKNEKKEREN: Oppegårdingen Leah Holt Solberg stakk av med rollen som Clara i Nøtteknekkeren. Juleeventyret spilles i Operaen gjennom desember måned.

Landet hovedrollen i Nøtteknekkeren

Å se nøtteknekkeren i Operaen er juletradisjon for svært mange. Å få hovedrollen som Clara er derimot få forunt. Da er det ekstra stas at årets Clara kommer fra Oppegård.

Publisert Sist oppdatert

Leah Holt Solberg fra Oppegård så Nøtteknekkeren i Operaen for første gang i 2016. Da sa hun til sin mor:

– Mamma, på den scenen skal jeg danse.

Slik ble det, og i år har hun den gjeveste rollen av dem alle.

Utsolgt på våren

Juleeventyret Nøtteknekkeren er en årlig tradisjon for mange. Balletten er basert på E.T.A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og Musekongen», og danses ved juletider over store deler av verden.

Bortsett fra de to siste årene med pandemi, er det mange som har møtt opp i Operaen i Oslo for å se årets juleeventyr. Så populær er Nøtteknekkeren at billettene er utsolgt omtrent i det de legges ut rundt påsketider, forteller Den Norske Opera & Ballett. Det sier litt om hvor stor denne rollen er.

Hva sier så stjerna selv om rollen hun har landet?

– Det er litt uvirkelig. Jeg ble veldig glad, men jeg skjønte det ikke med en gang, sier Holt Solberg.

LOKALT TALENT: Leah Holt Solberg jobber hardt for å nå sine mål, og hun fikk tidlig beskjed om at hun hadde noe innenfor dans å gjøre.
LOKALT TALENT: Leah Holt Solberg jobber hardt for å nå sine mål, og hun fikk tidlig beskjed om at hun hadde noe innenfor dans å gjøre.

Utmerket seg

Leah Holt Solberg fra Oppegård fikk allerede i barnehagen beskjed om at hun hadde enorm rytme i kroppen. På Liv Steen ballettskole utmerket hun seg i såpass grad at hun fikk være med på kurs med eldre dansere. Da hun var ni, var hun på sin første audition for ballettskolen i Operaen i Oslo. Hun har vært der siden.

Spol fremover til i år, og en workshop for de som utmerker seg som mulige kandidater som Clara, så finner du Holt Solberg blant dem. Selv om hun kun går i 9. klasse. Koreografen for Nøtteknekkeren og sjefen for ballettskolen er blant de hun skal imponere på auditionen.

Ballettskolesjef Knut Breder forklarer hva rollen betyr om du danser ved Ballettskolen på Operaen.

– Å bli tildelt rollen som Clara som barn/ung pike i Nøtteknekkeren er drømmen til de fleste jentene ved Ballettskolen på Operaen. At Leah er plukket som en av tre til dette i år er et klart signal om at hun allerede er kommet langt i sin ballettutvikling. Vi gleder oss nå til å se Leah og de andre i forestillingen, sier han i en mail til Oppegård Avis.

Sammen med to andre, rullerer de tre på rollen som Clara over 22 forestillinger, som går gjennom store deler av desember måned.

Den største drømmen

I 7. klasse skrev Holt Solberg i en oppgave på skolen at å få spille Clara i Nøtteknekkeren i Operaen var den største drømmen. Det sier seg selv at hun gleder seg stort til å stå på scenen, men noen selvfølge var det ikke.

– Jeg var forberedt på at jeg ikke skulle få rollen. Jeg var den eneste i 9. klasse, og det er få 9. klassinger som får denne rollen, det skjer i hvert fall ikke hvert år, tror hun.

– Det har jeg ikke styring på. Men det er en stor produksjon, og nesten alle barna er med. Vi startet derfor forberedelser allerede etter høstferien. Det kan jo fort ta tid når alle skal lære sin del, fortsetter hun.

Lillesøster på samme scene

Holt Solberg har spilt i Nøtteknekkeren før. Da som både søtsak, mus, og jente i selskapet. Det er hun ikke alene om i familien. Mens storesøster i år står på scenen som Clara, spiller nemlig lillesøster akkurat de samme rollene som Holt Solberg gjorde en gang i tiden. I år er det første gang de to er på scenen samtidig.

Da er det kanskje ikke så overraskende at familien skal se forestillingen flere ganger i år.

Så hvordan blir det for hovedrolleinnehaveren selv å stå på scenen hun har drømt om, foran kjente og ukjente? Svaret kommer servert med et gigantisk smil.

– Det blir gøy.

Powered by Labrador CMS