GJELDER FOR ALLE HUNDER: Fra 1. april til 20. august er det båndtvang for alle hunder over hele landet, både i inn- og utmark. I denne perioden skal alle hunder holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet. Det betyr at hunden kan være løs i hagen dersom den er forsvarlig inngjerdet.
GJELDER FOR ALLE HUNDER: Fra 1. april til 20. august er det båndtvang for alle hunder over hele landet, både i inn- og utmark. I denne perioden skal alle hunder holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet. Det betyr at hunden kan være løs i hagen dersom den er forsvarlig inngjerdet.

Båndtvang for hunder fra 1. april

Fra i morgen kan du få bot om hunden din er løs.

Publisert Sist oppdatert

Fra 1. april til 20. august er det båndtvang for alle hunder over hele landet, både i inn- og utmark.

Nordre Follo kommune minner om at båndtvangen er lovbestemt og gjelder i hele Nordre Follo – også i nærskogen, i marka og andre steder hunden ellers pleier å få løpe løs.

Hva skjer hvis man bryter båndtvangen?

  • Mellom 1. april og 20. august kan hvem som helst fange inn en løs hund. Utenfor bådtvangsperioden kan løse hunder fanges inn av politi, grunneier, jakt- eller fangsberettigede, oppsynsmenn, m.fl.
  • Hunden skal stelles forsvarlig og leveres til politiet så raskt som mulig. Politiet vil kontakte eier.
  • Dersom hunden ikke har halsbånd eller id-merke som forteller hvem eieren er, kan hunden bli omplassert eller i verste fall avlivet. Sistnevnte alternativ er imidlertid sjeldent og gjelder hovedsakelig for aggressive hunder.
  • I de fleste tilfeller vil eier få bot. Hvor høy boten er kan variere, men ligger vanligvis mellom 1.500 og 8.000 kroner. I Oslo er rundt 5.000 kroner vanlig.
  • Dersom eier har vist stor grad av uaktsomhet kan straffen også innebære fengsel.

Kilde: hundehelse.no/båndtvang

I den ovennevnte perioden, som starter fra i morgen, skal alle hunder holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet. Det betyr at hunden kan være løs i hagen dersom den er forsvarlig inngjerdet. Båndtvangen gjelder uansett rase, også for de aller minste hundene.

På kommunens hjemmeside kan du lese en sterk oppfordring om å følge lovverket.

Kjære hundeeiere!

Vi forstår at dere gjerne vil at deres firbeinte venn skal få strekke litt på beina, snuse rundt og gjøre det hunder gjør ute i det fri når dere er på tur sammen.

Flere av oss som jobber i kommunen har hund selv, og vi vet noe om den gleden man føler når hunden får svinse fritt rundt mens vi går, synlig lykkelig.

Vi må minne om at det er båndtvang i perioden fra og med 1. april til 20. august. Det betyr at hunden må være i bånd til enhver tid utendørs, med mindre den er forsvarlig inngjerdet.

Båndtvangen gjelder for alle hunder. Også de av våre pelskledde, logrende venner som tilsynelatende ikke eier et fnugg av jaktinstinkt.

De ville dyra og fuglene ute i naturen får avkom i disse dager. De gjemmer sine små i reder, grøfter, gress og lyng. Når vi går tur med hunden, er vi i disse dager gjester i deres fødestuer. Båndtvangen finnes – og kan håndheves med politianmeldelse – av hensyn til dem. For at de skal få en sjanse til å beskytte sine nyfødte og leve sine liv i fred i det som er deres hjem, i den perioden i løpet av året da de er aller mest sårbare. Sårbare for å bli skremt, stresset, jaget, og kanskje bitt og drept.

Kjære hundeeier! Hunden din er sikkert verdens snilleste, og sannsynligvis blir den litt rastløs når den ikke får løpt fra seg.

Når det er båndtvang, må bestevennen din holdes i bånd likevel. Vi vil ønske alle hundeeiere god tur – med hunden i bånd. Vi minner om at båndtvangen gjelder fra 1. april til og med 20. august.

En av fire vet ikke

En undersøkelse YouGov nylig har gjennomført på vegne av Nordens største kjæledyrbutikk-kjede, Musti, viser at 26 prosent av kjæledyreiere ikke vet når båndtvangen er, og 17 prosent svarte feil på hvilke datoer det var.

– Å vite når det er båndtvang er dermed en del av ansvaret det er å ha hund, forteller hundeekspert i Musti, Magda Nawrocka.

Hun er overrasket over at en av fire kjæledyreiere ikke vet når det er båndtvang.

– Nå nærmer påsken seg også, og flere skal opp på fjellet. At hunden lystrer deg og kommer når du roper er ikke godt nok, så husk å ta med båndet, og bruk gjerne et lengre bånd om du vil la hunden løpe litt friere, sier Nawrocka.

Øv på å gå pent i bånd

Det er mange nye hundeiere der ute, og å gå pent i bånd er ikke alltid like lett. Nawrocka anbefaler at man begynner å trene med hunden, og øve på at de ikke lar seg forstyrre av omgivelsene.

Det er mye mental trening i det å ikke la seg påvirke og engasjere av det som skjer rundt. Hundens hjerne går på høygir når den reflekterer over hva den bør og ikke bør gjøre i en bestemt situasjon. Det at den går pent i bånd er derfor godt for både eier og hund, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS