UTVIDET: Anbefaling for vaksinering av personer med underliggende sykdommer nylig har blitt endret til også å gjelde 16- og 17-åringer.

Er du 16-64 år og er i risikogruppen?

Da bør du ta kontakt med fastlegen din i forbindelse med vaksinering.

Publisert

– Innbyggere fra 16 til 64 år i risikogruppen må ta kontakt med fastlegen sin, sier Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo.

Hun påpeker at anbefaling for vaksinering av personer med underliggende sykdommer nylig har blitt endret til også å gjelde 16- og 17-åringer (tidligere fra 18 år og oppover).

Barn og unge med alvorlige/komplekse nevrologiske lidelser og medfødte syndromer har vist å ha høyere risiko for sykehusinnleggelse og alvorlig forløp av covid-19, ifølge FHI.

Disse ungdommene (16-17-åringer) bør derfor anbefales vaksine når det tilbys prioriteringsgruppe fire eller hvis disse har visse sykdommer/tilstander i henhold til Norsk barnelegeforening.

Pfizer-vaksinen til 16- og 17-åringer

16- og 17-åringene vil bli tilbudt Pfizer-vaksinen, som er godkjent for bruk fra alder 16 år. De øvrige covid-19-vaksinene er godkjent fra alder 18 år.

Barn og unge under 16 år vil ikke anbefales covid-19-vaksine inntil det foreligger mer data på sikkerhet og effekt i denne aldersgruppen, ifølge FHI.

"Barn og ungdom ellers har generelt lav risiko for alvorlig covid-19, også de med kronisk sykdom. De fleste ungdommer med kronisk sykdom vil derfor ikke anbefales vaksine nå når tilgangen til vaksine er begrenset", skriver FHI.

Powered by Labrador CMS