VENTER PÅ MER INFORMASJON FRA FHI: Kommunen har foreløpig ikke fått noen informasjon om de siste endringene som gjelder ansatte i barnehager, skoler og SFO. På bildet kan du se Kolbotn barnehage, avdeling Skolebakken.

Lar kommunen prioritere ansatte i barnehager og skoler i vaksinekøen

Regjeringen sier at beskyttelse av ansatte i barnehager og skoler kan prioriteres før skolestarten, men bare dersom kommunene selv ønsker det. – Denne nyheten kom uten noe forvarsel til oss, sier konstituert kommuneoverlege i Nordre Follo, Monica Viksaas Biermann.

Publisert Sist oppdatert

På hjemmesiden til Folkehelseinstituttet (FHI) ble det i går ettermiddag publisert en pressemelding om at det nå er ønskelig at ansatte i barnehager og skoler skal ha mottatt første vaksinedose senest tre uker før skolestart for å være beskyttet.

Dersom Nordre Follo kommune får så mange vaksinedoser som vi er forespeilet i løpet av juli, vil den voksne befolkningen være beskyttet innen skolestart.

Monica Viksaas Biermann, konstituert kommuneoverlege i Nordre Follo

– Før forsinkelser i vaksinasjonsprogrammet var det lite å hente på å prioritere denne gruppen siden de likevel ville fått tilbud om vaksine og vært beskyttet før skolestart, men nå vil det ikke være tilfelle for alle i denne yrkesgruppen, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI.

Nordre Follo kommune har foreløpig ikke fått noen instrukser fra FHI om disse endringene.

OPPDATERER OM VAKSINERING: På bildet kan du se konstituert kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering i Nordre Follo. Foto: Silje Stavik

– Denne nyheten fra regjeringen kom i går ettermiddag uten noe forvarsel til oss. Kommunen har ikke fått noen informasjon fra sentrale myndigheter om dette, annet enn via media. Vi trenger derfor litt tid på å vurdere hvordan vi skal løse dette i Nordre Follo kommune, sier konstituert kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering i Nordre Follo.

Ikke før risikogrupper og helsepersonell

Regjeringen har sagt at prioriteringen av lærere og barnehageansatte ikke iverksettes før risikogruppene og helsepersonell har blitt vaksinert.

FHI presiserer derfor at det er kommunene selv som må vurdere når de er ferdige med det helsepersonellet som skal vaksineres som en del av helsepersonell-vaksineringen.

– Også mange helsepersonell vil motta vaksinen som innbygger i kommunen, sier Bukholm.

Tidligst fra 5. juli

Nordre Follo og 23 ytterligere kommuner på Østlandet får ekstra vaksinedoser i opptil syv uker fra 7. juni som følge av vedtaket om skjevfordelingen av vaksinedosene til de mest rammede kommunene.

FHI skriver at prioritering av lærere og barnehageansatte skal vurderes som gjennomførbart tidligst fra og med uke 27 (begynner 5. juli), det vil si når over 80 prosent av de andre kommunene som må avgi doser som en del av skjevfordelingen, vil være ferdig med å vaksinere helsepersonell og risikogruppene sine. Dette er med forbehold om at vaksinedosene leveres som planlagt frem til uke 27.

Krevende merarbeid for kommunen

FHI påpeker at en prioritering av lærere og ansatte i barnehager og SFO kan skape merarbeid for kommunene mens de står midt en storstilt vaksinasjon under sommerferieavviklingen.

Merarbeidet går både på det å identifisere gruppen, kalle inn og kommunisere rundt dette.

– At regjeringen åpner opp for at kommunene selv kan vurdere hvordan og om de skal omprioritere vaksinedoser til denne gruppen er positivt, siden det er betydelige forskjeller fra kommune til kommune, poengterer Bukholm.

Han sier FHI vil komme tilbake med mer informasjon til kommunene om disse endringene.

53 prosent fikk første dose

Oppegård Avis har skrevet at hittil har 53 prosent av innbyggerne over 18 år har fått første dose. Totalt 34 prosent av den voksne befolkningen er nå fullvaksinert.

Av alle som har registrert seg i Helseboka (83 prosent av de totalt 45.978 innbyggere over 18 år) er det per i dag 13.635 innbyggere som venter på første dose. Neste uke vil kommunen få over 6.000 førstedoser, som er nok til å vaksinere nesten halvparten av disse.

Les også: Over halvparten av innbyggerne over 18 år fikk første dose

Mangler forutsigbarhet

– Dersom Nordre Follo kommune får så mange vaksinedoser som vi er forespeilet i løpet av juli, vil den voksne befolkningen være beskyttet innen skolestart, men vi har fremdeles ikke fått den forutsigbarheten vi trenger med en fire ukers plan for vaksineleveranser i sommer slik vi var forespeilet, påpeker Monica Viksaas Biermann.

Videre har hun en oppfordring til innbyggerne i Nordre Follo, og spesielt de ovennevnte gruppene.

– Vi ber om at ansatte i barnehager, skoler og SFO ikke ringer vaksinetelefonen med spørsmål rundt dette. Det vil komme informasjon på kommunens hjemmeside når vi har fått gjort en vurdering av situasjonen, sier Biermann.

Oppegård Avis vil også oppdatere våre lesere om dette.

Powered by Labrador CMS