Lokalt beredskap

AVHJELPER AHUS: Nordre Follo kommune åpnet 30. mars en mottaksavdeling for utskrivingsklare pasienter med covid-19 fra Ahus på Langhus bo- og servicesenter. Dette er en del av kommunens ansvar for å avhjelpe Akershus universitetssykehus i en svært krevende situasjon.
AVHJELPER AHUS: Nordre Follo kommune åpnet 30. mars en mottaksavdeling for utskrivingsklare pasienter med covid-19 fra Ahus på Langhus bo- og servicesenter. Dette er en del av kommunens ansvar for å avhjelpe Akershus universitetssykehus i en svært krevende situasjon.

Fra barnehager og skoler til sykehjem og andre helseinstitusjoner

Mange ansatte i Nordre Follos barnehager, skoler og andre virksomheter har fått grunnleggende opplæring og kan bli omdisponert til annet arbeid dersom det oppstår behov for det under krisetiden.

Publisert

Smittetoppen i Nordre Follo vil komme om cirka 10 til 14 måneder, varslet beredskapsansvarlig i Nordre Follo, Espen Hallan, for halvannen uke siden.

Ifølge ham vil kommunens viktigste utfordring i tiden fremover være å omstille pleie- og omsorgstjenesten.

– Dette vil få konsekvenser for drift av barnehagene, men vi står i en ekstraordinær situasjon der liv og helse må prioriteres.

Pleie- og omsorgstjenesten har et stort behov. Vi trenger folk. Vi har allerede begynt å flytte en del folk fra barnehagene til pleie- og omsorgstjenesten for at de lærer det grunnleggende som trengs når behovet er der. Dette vil få konsekvenser for drift av barnehagene, men vi står i en ekstraordinær situasjon der liv og helse må prioriteres, sa Hallan til Oppegård Avis.

Mange ansatte utfører andre oppgaver

– Ved at mange ansatte har fått viktig opplæring er kommunen godt forberedt og har lagt grunnlaget for å kunne sette dem inn i helseinstitusjoner dersom det oppstår behov for det, sier Kjersti Fremmegård, avdelingslederen for HR Ressursbank i Nordre Follo kommune.

– Ved at mange ansatte har fått viktig opplæring er kommunen godt forberedt og har lagt grunnlaget for å kunne sette dem inn i helseinstitusjoner dersom det oppstår behov for det.

Kjersti Fremmegård, konstituert avdelingsleder for HR Ressursbank i Nordre Follo kommune

– Hvor mange ansatte i kommunen må utføre andre oppgaver enn det de har jobbet med før koronakrisen?

Dette har vi ikke noe eksakt tall på, men det er mange som i disse dager utfører oppgaver særskilt knyttet til beredskap i forbindelse med koronakrisen, sier Fremmegård.

Større gruppe ansatte skal på kurs

– En større gruppe ansatte skal gjennomgå en basisopplæring innen smittevern og grunnleggende pleie og omsorg.

Kjersti Fremmegård, konstituert avdelingsleder for HR Ressursbank i Nordre Follo kommune

Kjersti Freemmegård sier kommunen fortsetter med beredskapsarbeidet og er i gang med å forberede en ekstra beredskap i basen av kommunens egne faste ansatte.

En større gruppe ansatte skal gjennomgå en basisopplæring innen smittevern og grunnleggende pleie og omsorg, sier hun.  

Hun roser kommunens ansatte og ledere, og mener de fortjener skryt for å være så fleksible.

De har strukket seg langt for å stille opp, finne løsninger og lære nye ting og står på for innbyggerne i Nordre Follo hver dag, sier Fremmegård.

43 barnehageansatte

– Hvor mange barnehageansatte har blitt omdisponert til annet arbeid?

Ingen har blitt flyttet permanent, alle er nå tilbake til sine opprinnelige stillinger. Til sammen 43 ansatte fra barnehage har vært omdisponert i perioden fra 2. april til 24. april, sier Kjersti Fremmegård.

Ifølge henne har alle disse barnehageansatte fått grunnleggende opplæring gjennom kurs på e-læring fra Norsk Helseinstitutt, i tillegg til opplæringsvakter ute i virksomhetene de har blitt knyttet til.

– Det er mange som i disse dager utfører oppgaver særskilt knyttet til beredskap i forbindelse med koronakrisen.

Kjersti Fremmegård, konstituert avdelingsleder for HR Ressursbank i Nordre Follo kommune

15 ansatte fra skoler og 10 fra andre virsomheter

– Hvilke andre virksomheter har blitt berørt som følge av dette?

I tillegg til de 43 ansatte fra barnehagesektoren, har også omtrent 15 ansatte fra skole og 10 ansatte fra fem andre virksomheter vært omdisponert i perioden fra 2. april til 24. april. Disse er nå også tilbake i stillingene sine, med noen unntak der det er inngått egne ordninger, sier Kjersti Fremmegård.

Hun sier at i tillegg til alle de ovennevnte virksomhetene har det også vært gjennomført omdisponering innenfor virksomheten Helse og mestring i den samme perioden.

Eksempelvis har ergoterapeuter og fysioterapeuter vært omdisponert til tjeneste på sykehjem, sier Fremmegård.

Les også: Barnehage-spytting anmeldt til politiet

 

 

Powered by Labrador CMS