BEKYMRET: Christian Lund oppfordrer ungdom til å måle krefter i mer kontrollerte settinger, og påpeker at det finnes tilbud i lokale idrettshaller og gymsaler.

– Ungdommen søker spenning

Trenden «beefing» har også spredt seg til ungdomsmiljøet i Oppegård kommune, ifølge leder på Vassbonn fritidssenter, Christian Lund.

Publisert

I forrige uke skrev vi at politiet i Follo advarer mot «beefing», en ny trend i ungdomsmiljøet. Det har vært flere alvorlige hendelser allerede lokalt her i Follo, og to episoder har vært med Oppegård-ungdom involvert.

Christian Lund, leder for Vassbonn fritidssenter, bekrefter at fenomenet er kjent lokalt.

– Vi har registrert «beefing» blant ungdomsskoleelevene i Oppegård kommune. Det har vært tilløp til oppgjør mellom guttegjengene på Kolbotn. Stort sett er det snakk om gutter som kjeder seg litt og søker spenning, sier Christian Lund.

Han er leder på Vassbonn fritidssenter og kjenner ungdomsmiljøet i Oppegård kommune meget godt.

Vanlige ungdommer

Ifølge Lund er det ofte helt «vanlige» ungdommer som er involvert i slåsskamper og prøver å tøffe seg eller hevde seg i ungdomsmiljøet.

ENGASJERT: Få kjenner ungdomsmiljøene i Oppegård bedre enn Christian Lund.

Les også: Politiet advarer mot farlig ungdomstrend

– Jeg tror også de ikke helt skjønner hvilke konsekvenser dette kan føre til, at bare et slag kan føre til fatale konsekvenser. Nettopp dette synes vi er skummelt og er den største utfordringen som ligger foran oss, sier Lund.

– Snakk med barna

Han oppfordrer foresatte til å snakke mer med barna sine for å sjekke om hva som bekymrer dem, om de har blitt truet eller har vært vitner til slike hendelser.

– Ofte skjer det ikke på skolen, men på steder uten voksne til stede, sier Lund.

Han oppfordrer alle som ser slåssing, eller vet om noe som planlegges, til å ta kontakt med politiet.

Deles ut på nett

Lund reagerer også på at det tas filmsnutter som viser vold fra slåsskampene, og at videoene deles via Snapchat eller YouTube.

ADVARER: – Enten du er en aktiv eller en passiv deltaker av en slik slåsskamp, skal det opprettes en politisak og barnevernet skal kobles inn, sier politibetjent Helga Østebrød og seksjonsleder på forebyggende enhet i Øst politidistrikt, John-Erik Veseth.

– På nyåret så jeg en slik film om lokal ungdom fra Oppegård kommune. Filmen ble umiddelbart stoppet av politiet. Det som jeg reagerte på i tillegg til selve slåssingen, var at filmen viste voksne som bare gikk forbi, uten å blande seg inn eller i hvert fall ringe politiet, sier Lund.

Han oppfordrer ungdommene til å måle krefter i mer kontrollerte settinger, og påpeker at det finnes tilbud i lokale idrettshaller og gymsaler, noe som gir mindre fatale konsekvenser.

– Farlig

– Det har vært flere alvorlige voldshendelser mellom ungdomsgjenger i det siste. Ung- dommene avtaler at de skal møtes for å slåss mens andre ser på, eller de planlegger at de skal ta noen andre. Vi synes utviklingen er skremmende, og er redde for at dette er en ny trend, sier seksjonsleder på forebyggende enhet i Øst politidistrikt, John-Erik Veseth.

Les også: Møt ungdomshelten Christian Lund

Han gjør ungdommene oppmerksom på at slåssing er veldig farlig og kan føre til alvorlige konsekvenser for de involverte.

– Et eneste slag som treffer feil kan i verste fall føre til uopprettelige skader, sier Veseth.

Avtaler slåsskamper

Politiet har registrert to voldshendelser i Oppegård siden begynnelsen av dette året.

– Den ene hendelsen skjedde på Kolbotn. Den andre slåsskampen skjedde i Ski, men med ungdomsskoleelevene fra Oppegård som var involvert i den. Ungdommene har blitt påført blåmerker og fått hjernerystelser, sier politibetjent Helga Østebrød.

Politiet ønsker nå hjelp fra både foreldre og ungdom for å stoppe dette, og har spredt informasjonen om den nye trenden via sosiale medier.

– Be om å få snakke med noen på forebyggende avdeling. Du trenger ikke anmelde saken – det holder at du tar kontakt og gir oss den informasjonen du har. Hvis det er vanskelig å ringe oss direkte så kan du ta kontakt med en voksen som kan hjelpe, og som eventuelt kan kontakte oss selv, sier Veseth.

– Snakk med ungdommen!

Politiet henvender seg også til foreldrene og ber dem om å snakke med ungdommene sine. Veseth påpeker at foreldrene som er tett på ungdommene sine kan hjelpe dem om de er i ferd med å ta feil veivalg.

– Vi må også snakke sammen om ungdommene våre. Er du bekymret, kan du
ta kontakt med hjelpeapparatet i kommunen for å få råd, sier Veseth.

Powered by Labrador CMS