Helse og miljø

VAR UDEKKET: Bildet, tatt lørdag 9. mars, viser flere kreosotimpregnerte trestolper som ligger udekket ute i starten av Skogveien på Kolbotn.

Krever at kreosot-stolpene fjernes

– Dette er et lovlig tiltak. Kreosotimpregnerte mastene skal brukes for å montere belysning for kommunen, sier prosjektsjef Alan Raouf i Oppegård kommune.

Publisert

Siden lørdag 9. mars har Oppegård Avis fått flere henvendelser fra beborne på Rikeåsen. De reagerer på at det ligger kreosotbehandlet trevirke i området hvor mange barn leker.

 

VAR UDEKKET: Bildet, tatt lørdag 9. mars, viser flere kreosotimpregnerte trestolper som ligger udekket ute i starten av Skogveien på Kolbotn.

Bildene vi har fått viser at trestolpene ligger udekket ute i starten av Skogveien på Kolbotn. Beboerne som har vært i kontakt med avisen krever at disse stolpene fjernes.

      Kreosot:

  • Brukt til impregnering av trevirke siden 1800-tallet.
  • Inneholder stoffer som er helse- og miljøskadelige, kreftfremkallende og er sterkt irriterende for huden.
  • Når det gjelder kreft, er det hudkontakt man er bekymret for. Personer som har blitt utsatt for kreosot gjennom jobben, har oftere fått hudkreft enn andre.
  • Når huden blir utsatt for både kreosot og sollys, kan dette også føre til kraftig eksem.
  • Når trematerialer behandlet med kreosot blir utsatt for sol, vil noe kreosot «svette ut» av treverket. Dette vil skje i mange år etter at treet er behandlet (10–30 år).
  • Trevirke impregnert med kreosot etter 31. desember 2002 kan kun oppføres og vedlikeholdes av profesjonelle.
  • De kreosotstoffene man kan puste inn, kan virke irriterende for luftveiene og kan dermed gi ubehag, særlig for de som har astma eller andre luftveisplager.

     

  • Kilde: Miljødirektoratet

I forbindelse med saken kontaktet vi Oppegård kommune ved virksomhetsleder i UTE Oppegård, Heidi Tomten. Samme dag ble e-posten med bildene videresendt til kommuneoverlegen for en vurdering.

Les også: Oppegård-russen samlet inn over 100.000 kroner til kreftsaken

– Ble pakket godt inn

I dag har vi fått svar fra prosjektsjef Alan Raouf i Oppegård kommune. Han sier kreosot-stolpene ble lagt på presenning og pakket godt inn torsdag 14. mars.

Raouf forklarer også at stolpene tilhører Viken Energimontasje AS som skal montere belysning av sti mellom Skogveien og Rosenholmveien, på bestilling fra Oppegård kommune.

Les også: Sikret tredjeplass i Follo

BLE DEKKET INN: Kreosot-stolpene ble lagt på presenning og pakket godt inn torsdag 14. mars. Bildet ble sendt inn til kommunen av leverandøren, Viken Energimontasje AS.

Ti kreosotmaster

– Dette er et lovlig tiltak. Kreosotimpregnerte master blir benyttet til El-, tele-, lys- og gjerdestolper for yrkesmessig bruk. Nettselskaper, kommuner og Telenor er blant de typiske brukerne av dette produktet, sier prosjektsjefen i kommunen.

Ifølge Raouf skal det monteres ti kreosotimpregnerte tremaster med strekk og LED-armaturer.

– Dette er et søknadspliktig tiltak. Søknaden for tiltaket er innsendt og forventes behandlet i nær fremtid. Leverandøren vil starte montasje av mastene så snart godkjent søknad foreligger, sier han.

Oppegård Avis har ikke fått svar fra kommuneoverlegen ennå. Vi oppdaterer saken fortløpende.

Les også: – Støtt kreftsaken!

Powered by Labrador CMS