Tegning av Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB), sett fra sør-øst. SETT FRA SØRØST: Helikopterplassen plasseres på en høytliggende del på tomten, parallelt med E6. I det fallende terrenget ned mot Snipetjern planlegges hangarer og hovedbygg.Illustrasjon:

Ber Amundsen om vurdere å bygge inn Taraldrud-skytebanene

Per Olaf Lundteigen (Sp) kobler seg på i støydiskusjonen.

Flere stortingspolitikere kobler seg nå på i Taraldrud-diskusjonen, og sist ut er Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

Han har nå sendt direkte spørsmål til justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen, og temaet er innbygging av skytebanene på det nye beredskapssenteret.

Les også: Sanner: – Jeg er opptatt av å finne gode løsninger for Taraldrud

I sitt spørsmål til statsråden, ber Lundteigen ham om om svar på om han kan gi en konkret vurdering kostnadsøkningen ved å bygge innendørs skytebaner ved det planlagte beredskapssenteret på Taraldrud, kostnadsreduksjonen ved å legge helikoptervedlikeholdet til Rygge der det allerede eksisterer infrastruktur, samt en vurdering av andre økonomiske og ikke-økonomiske forhold som er relevant i vurderingen av om disse tiltakene bør gjennomføres.

Nevner lokalkampen

Lundteigen viser videre til de lokale vedtakene fra politikerne i Oppegård i sitt spørsmål til Amundsen.

STILLER SPØRSMÅL: Senterpartiets representant Per Olaf Lundteigen fra Buskerud, ønsker svar fra Per-Willy Amundsen.

"Et tverrpolitisk formannskap i Oppegård kommune har vedtatt en høringsuttalelse om beredskapssenteret på Taraldrud, hvor det kreves at alle skytebaner må bygges inn og helikoptervirksomheten flyttes til Rygge. Årsaken er forventede støyproblemer fra disse aktivitetene. Ordfører Thomas Sjøvold (H) i Oppegård uttalte i sakens anledning at: «Når det går an å bygge innendørs alpinanlegg og langrennsløper, er det også mulig å bygge realistiske innendørs øvingsbaner. Dette vil bli en vinn-vinn-løsning, da politiet kan skyte så mye de vil innendørs.», står det. 

Videre skriver representanten: "Østfold fylkeskommune har nettopp levert sin høringsuttalelse der de ønsker helikopteraktiviteten til Rygge. Jeg har også fått melding om at Søndre Nordstrand bydelsutvalg nylig skal ha behandlet saken og gjort tilsvarende vedtak", skriver Lundteigen i sitt spørsmål til statsråden, som ble sendt fredag den 16. juni.

– Dette har vi også lurt på

KOMMENTERER: Støyaksjons-general Helge Marstrander.

Helge Marstrander i aksjonsgruppen Stopp Støyen er glad for at flere rikspolitikere nå kobler seg på den viktige saken. Samtidig påpeker han at dette er nettopp det aksjonsgruppen har forsøkt å få svaret på i lang tid også.

– Dette er jo akkurat hva vi har forsøkt å få svar på fra justis- og beredskapsepartementet (JD)i lang tid. Jeg har senest i dag tidlig sendt innsynsbegjering til JD for å få innsikt i spørsmålet. At Lundteigen nå stiller spørsmålet gjør at vi forhåpentligvis får svar. Ellers så har vi registrert at JD (som byggherre) har inngått kontrakt med Skanska som entrepenør  på bygging av beredskapssenteret - før høringsfristens utløp. Det er svært unormalt, sier Marstrander. 

Les også: Jan Tore Sanner: – Forstår at folk er urolige

– Detaljprosjektering kommer normalt etter reguleringsprosessen er ferdig. Her virker det som at de tar detaljene først også tilpasser de reguleringsplan til det. Det blir fort dyrt dersom KMD legger inn flere krav. Eller er hele høringsrunden et spill for galeriet? Vi kjenner oss av og til som Davids kamp mot Goliat, heldigvis har vi fått frem budkapet vårt til flere politikere. Det gir oss et håp om at JD ikke kan overse og ignorere de innspill som kommer. Kommunaldepartementet, som besluttene departement, er nå godt kjent med våre krav, sier han.

Powered by Labrador CMS