BARNEHAGEBIBLIOTEK

FØRSTE BESØK HOS HOLBERG BARNEHAGE: På bildet ser du spesialbibliotekar Randi Rosasen, som besøkte Holberg barnehage på Sofiemyr torsdag 3. mars.
FØRSTE BESØK HOS HOLBERG BARNEHAGE: På bildet ser du spesialbibliotekar Randi Rosasen, som besøkte Holberg barnehage på Sofiemyr torsdag 3. mars.

Åtte barnehager får nytt boktilbud

Tre barnehager i Oppegård og fem barnehager i Ski får tilbud om barnehagebibliotek i to år.

Publisert Sist oppdatert

– Å være med på barnehagebibliotekordningen er et ekstratilbud som altså gis åtte barnehager om gangen, sier Randi Rosasen, spesialbibliotekar ved Nordre Follo bibliotek i Ski.

Kort om tilbudet «Barnehagebibliotek»

Tilbudet til de åtte utvalgte barnehagene består av følgende:

  • Besøk av barnebibliotekar tre ganger i året med lese-/ fortellerstund på hver avdeling, med bibliotekbamsen Billy Brum som selvsagt er med.
  • Kasser med bøker til avdelingene.
  • Mulighet for hjemlån av disse bøkene.
  • Tilbud om deltakelse på foreldremøter for å inspirere foreldre til å lese mer for barna sine.

Hun sier at akkurat nå er det fem barnehager i tidligere Ski og tre barnehager i tidligere Oppegård (Holberg barnehage, Ødegården barnehage og Greverudlia barnehage) som er med på dette.

Gleder seg til neste gang

Holberg barnehage var den første av de lokale barnehagene som fikk besøk av den erfarne bibliotekaren fra Ski torsdag 3. mars. Hun kom med bokkasser til alle avdelinger og hadde samling med barna på hver avdeling.

– Dette var veldig stas for alle små og store, og barna lånte med seg bøker hjem fra bokkassene, sier Kristin Bråthen Alvim, virksomhetsleder ved Holberg barnehage.

Hun sier tanken bak denne ordningen er å gjøre bøker mer tilgengelig for barn og foreldre.

– Her kan alle ta med bøker hjem. Avdelingene får ny inspirasjon til forskjellige bøker om temaer og fokusområder barnehagen jobber allerede med, og det gir inspirasjon til nye bøker slik at bokuniverset til barna blir rikere. Dette er et veldig godt tilbud som supplerer språkarbeidet i barnehagen. Vi gleder oss til neste besøk allerede, sier Bråthen Alvim.

Plukket ut åtte

Ski bibliotek har i en årrekke hatt et utvidet tilbud om barnehagebibliotek til noen barnehager, med elleve barnehager på det meste som fikk dette ekstratilbudet.

Ved kommunesammenslåingen ble bibliotekarene i Nordre Follo enige om å revidere tilbudet noe, be barnehager også i gamle Oppegård søke om å få bli med og så velge ut åtte barnehager fra hele Nordre Follo. Disse fikk det ekstratilbudet med barnehagebibliotek i to år. Etterpå skal tilbudet lyses ut på nytt for å slippe til andre barnehager.

– Det er veldig hyggelig for meg å komme ut i alle disse barnehagene og bli kjent med så mange flotte barn og ansatte. Det er veldig inspirerende og gøy! Etter mange, mange år med dette er det fortsatt like stas, sier Rosasen, som har jobbet i Ski bibliotek i 35 år.

– I den nye kommunen jobber vi på tvers og i team. Det er flott å bli bedre kjent med Oppegård-delen av kommunen også, legger hun til.

Mange fordeler

– Det er flere grunner til at vi har laget dette tilbudet, blant annet at bibliotekene blir utfordret til å gå ut for å treffe nye brukergrupper. Her tenker vi først og fremst på de foreldrene som ikke leser så mye selv og heller ikke for barna, sier Randi Rosasen.

Hun påpeker at kommunens bibliotek i Ski og på Kolbotn har tilbud til barn og unge som ett av hovedsatsingsområdene.

– Kommunen vektlegger også tidlig innsats for å forebygge lese- og skrivevansker. Tilbudet bidrar også til utjevninger av forskjeller, inspirerer til bibliotekbesøk samt gir barna leseglede, gode fortellinger og motivasjon til å senere lære å lese selv. Det styrker også samspillet mellom barn og voksne gjennom høytlesing, og sprer kunnskap om barnelitteratur til både foreldre og de som jobber i barnehagene, sier spesialbibliotekaren.

Hun understreker at alle barnehager i Nordre Follo selvfølgelig kan både komme på besøk til biblioteket, få besøk av bibliotekar i barnehagen, bestille enkeltbøker og bokkasser. De kan også stille ut kunsten sin på bibliotekene hvis de ønsker.

Powered by Labrador CMS