FERKS BOK: Potalpilotene «Det endelige oppgjøret» er ute nå, både til salgs i bokhandelen og til låns på biblioteket.

Vil få «gaming-gutta» til å lese

Den lokale forfatteren Stian Gulli har gitt ut bokserien han skulle ønsket fantes da han var ung.

Publisert

Nå er bok nummer tre i serien Portalpilotene ute. «Det endelige oppgjøret» er det fysiske beviset på at triologien er levert og at ringen dermed sluttet. I hvert fall foreløpig.

Ifølge forlaget Aschehoug passer serien for barn på 8 år og oppover, men Gulli har egentlig både høyere og mer spesifikke ambisjoner enn som så.

– Det er ikke feil det altså, men jeg føler at jeg har noe som kanskje ikke så mange andre har, nemlig at jeg skriver for «disse gutta» da, sier han og lager anførselstegn med fingrene. 

Han fortsetter forklaringen.

– Det er ikke så 2023 å si kanskje, men det er viktig å si det, for gutta både leser mindre enn jenter og de har gjerne større problemer i dagens skolesystem enn de fleste jenter, sier han.

STOLT: Klart det er et stolt øyeblikk å se sine egne bøker stå i bokhylla på biblioteket i Kolben.

Skriver for gutta «sine»

Gulli kjenner seg i hvert fall igjen i «gutta» han skriver for. De som er aller mest på hjemmebane når de forsvinner inn i en spillverden, enten det handler om Mario-er, drager, krigere eller biler.

– Jeg leste ikke så mye selv på den alderen, men det var egentlig mest fordi jeg ikke fant bøker som handlet om det jeg syntes var gøy. Jeg var jo en gamer på en tid hvor det ikke fantes så mange gamere, så da jeg skulle skrive en bok, ville jeg gjerne skrive en bok jeg hadde digget selv som ung.

Det Gulli snakker om er eventyr, fantasy og gaming-referanser. Portalpilotene handler da også om to bestevenner som finner ut at de er nettopp portalpiloter, som kan reise fra dimensjon til dimensjon. 

TRIOLOGI: Stian Gulli har de siste tre årene skapt en deilig eventyr-triologi med masse action, eventyr og en hel del lokale referanser.

Perfekt for utålmodige lesere

I den første boka havner de i en verden med drager og riddere. I den andre i et Star Wars-lignende univers, og i den tredje blir de ført ut på en reise gjennom 15 livsfarlige dimensjoner, den ene mer ellevill enn den andre. Kanskje får du til og med svaret på det overhengende skjelett-mysteriet som dukket opp allerede i den første boken.

Bøkene er i hvert fall perfekte til utålmodige lesere. Det er korte kapitler, action-drevet, stort tempo og cliffhangere som gjør det vanskelig å legge bøkene fra seg.

Gulli tror dessuten at også kvisete 14-åringer og voksne kan finne seg til rette i bok-universet han har skapt.

– Det tror jeg så absolutt. Det er nok egentlig ikke definert av alder, hva man interesserer seg for. Og voksne får også noen små nikk som de kan kjenne seg igjen i, frister han.

Gulli har vokst opp på Ødegården, og det er jaggu hovedkarakteren i bøkene også.

– For meg var det å vokse opp der en drømmeverden, hvor man bare kunne fly ut av døra og alltid finne noen å leke med. Og det er jo en slags fantasiversjon av Ødegården jeg har skapt, hvor hoppbakken Trulsern er på plass og i den siste boken er de blant annet på Landerud Storsenter, og legendariske steder som Karjolen og Tippeboden blir nevnt her, sier han lokalpatriotisk.

PÅ HJEMMEBANE: Biblioteket i Kolben fantes ikke da Stian Gulli var ung, men den lokale forfatteren fant seg raskt til rette i barnekroken.

Mange jern i ilden

I tillegg til å være forfatter av en rykende fersk triologi, har 39-åringen masse å holde på med. «Dagjobben» er å sørge for at tv-programmene du ser på har god lyd, og i en årrekke har han jobbet som såkalt improvisatør. Gulli var blant annet med på å starte improteateret «Det andre teateret» i Oslo og er fortsatt et aktivt medlem av ensemblet.

Mest kjent er han trolig for den yngre delen av befolkningen. Gulli har nemlig en sentral rolle i NRK Super-serien Bablo, hvor han spiller Even.

– Det er få voksne som kjenner fjeset mitt, men hvis jeg går forbi en barneskole, så kan det bli kaos, ler Gulli.

 

Powered by Labrador CMS