FESTIVAL: Tre skjønnheter ankommer Goodwood Revival 2022. Til høyre en Austin Healey.
FESTIVAL: Tre skjønnheter ankommer Goodwood Revival 2022. Til høyre en Austin Healey.

Bilkultur. Mimretur. Og en cool tur

Muslimer må minst en gang i livet ha besøkt Mekka. Tilsvarende mener Jan Erik Bjerkholt fra Tårnåsen at bilentusiaster bør besøke Goodwood Revival i Sør-England.

Publisert

Oppegård Avis har tidligere presentert Jan Eriks oldtimere, blant dem en snerten 1964-modell Austin Healey. I høst var han sammen med tre kompiser og 150 tusen andre bilentusiaster på besøk i Goodwood for kulturell påfyll. Han har gitt oss følgende reiseberetning:

VELKOMMEN: En lyseblå Ford Cortina ønsker gjestene velkommen.
VELKOMMEN: En lyseblå Ford Cortina ønsker gjestene velkommen.

Tilbake til fortiden

– Kjør fra London og sørover, etter to timer er du nesten nede ved kysten og fremme ved festivalområdet. Den engelske landsbygda, med sine smale veier, tette vegetasjon og eldgamle steinhus virker som om den har bli sittende fast i fortiden. Riktig retro blir det når du parkerer og begir deg inn på området. For det er ikke bare bilene som tilhører «gamledager», det vil si alt som ble skrudd sammen før 1966. Arrangørene oppfordrer også gjestene til å kle seg tidsriktig. Her er kan du risikere å møte en Twiggy lookalike i miniskjørt, høye hvite støvler og sin Morris Mini eller en Tony Curtis dobbeltgjenger kledd i tweedjakke og cordfløyelsbukser idet han stiger ut av sin røde Jaguar E-type. Bare parkeringsplassen er et skue i seg selv, entusiasten kommer fra hele Europa i sin Citroën SM, Mercedes Pagode eller Lancia Flavina Coupé.

Bilrace

Hovedattraksjonen er billøpet på Goodwood Circuit, der tribuner, boksene og kjørebanen er holdt intakt siden den, etter 18 år i bilsportens tjeneste, ble nedlagt i 1966. Men brølene fra gamle Ferrari-er og ildsinte Porscher kombinert med lukten av høyoktanbensin bringer minnene tilbake til det glade 60-tallet, den gang pilene pekte oppover, Beatles ga ut «Revolver» og folk flest så lyst på fremtiden.

Bilene kjører i ulike heat, fra ulike tidsepoker. Og det gjelder å vinne! Foruten tyskere og italienere stiller hjemmelaget med Aston Martin, AC Cobra og McLaren. Dessuten kan du risikere å være vitne til at legender som Jackie Stewart og Sterling Moss sitter bak rattet. For her er ikke bare bilene retro, også sjåførene.

NYTELSE: En 1961 Ferrari 250 - SWB Competition på Racingbanen i Goodwood.
NYTELSE: En 1961 Ferrari 250 - SWB Competition på Racingbanen i Goodwood.

Erkebritisk konseptkunstverk

Besøket på Goodwood er som en tidsreise der de ansatte, enten det er renholdspersonale, vakter eller bilmekanikere jobber som skuespillere i en oppsetning med navnet «Gamledager». I tre døgn i strekk. Ufrivillig tar publikum del i teateret. De som har glemt å kle seg tidsriktig føler seg litt utafor, men det finnes håp. For kvinnene. De kan nemlig besøke Bettys frisørsalong. Med digre krøllspenner og hodet stukket opp i en vintage hårføner får de lagt håret som bestemor gjorde i 1958. Arrangørene gir også tips til folk som lurer på hvordan de skaffer seg dress, sko eller jakke anno den gang: Gå på auksjon! Eller besøk Goodwoods egen workshop, der en designer gir råd om hvordan du tar vare på dressen du arvet etter onkel Alfred. Eller kjøp direkte fra Goodwood - Vintage, Retro & Second Hand Clothing Shop For Men.

Man skulle tro at det slik arrangement kun tiltrakk seg middelaldrende herrer, som meg. Men nei da. Her finner du alt fra ungdommer, gutter og jenter, til bestemor og bestefar. Retro ser ut til å bli moderne.

Lyst på veteranbil?

Blir ungene lei billøp og motorstøy, kan du jo vise dem hvordan folk gikk ut og moret seg på bestefars tid. En «funfair» i gammel stil, med karusell, skytebane og Pariserhjul venter på de større barna. Gratis inngang. De mindre kan delta i tråbilkonkurranse, selvsagt med veteraner.

En slik tidsreise har sin pris, 2500 kroner for tre dager. Har du penger igjen og er blitt hekta på en eldre skjønnhet, er det bare å melde seg på hos Bonham Auctions, de holder til på området. Hva sier du for eksempel til en 1964 Porsche 904 GTS Coupé, utropspris 500.000 Pund? Eller en 1989 Austin Martin V8 Vantage?

Powered by Labrador CMS