Kontroll av kjøretøy

AVSKILTET KOMMUNAL BIL: – Bilen hadde grove tekniske feil og mangler. Bremsene var totalt utslitte. Det var noe vi kaller
AVSKILTET KOMMUNAL BIL: – Bilen hadde grove tekniske feil og mangler. Bremsene var totalt utslitte. Det var noe vi kaller "stål mot stål". Det var absolutt uforsvarlig å kjøre denne bilen, sier overingeniør Vidar Samuelsen i Statens Vegvesen (SVV), avdeling Viken Øst.

Sendte to ansatte på jobb i bil med utslitte bremser

En kommunal bil med to ansatte fikk kjøreforbud og ble avskiltet på stedet etter kontroll av kjøretøy ved Sofiemyr stadion i ettermiddag. – Dette var rett og slett en uheldig glipp, sier virksomhetsleder for Vei og park i Nordre Follo, Gry Larsen.

Publisert

– Bilen hadde grove tekniske feil og mangler. Bremsene var totalt utslitte. Det var noe vi kaller "stål mot stål". Det var absolutt uforsvarlig å kjøre denne bilen, sier overingeniør Vidar Samuelsen i Statens Vegvesen (SVV), avdeling Viken Øst.

Han sier kjøretøyet fikk kjøreforbud og ble avskiltet på stedet.

– Bilen må fraktes på en henger til et godkjent verksted for reparasjon, sier Samuelsen.

To kommuneansatte var inne i bilen da den ble stoppet for kontroll. Da Oppegård Avis var på stedet, var bilen allerede avskiltet, og de to ansatte var tydelig preget av situasjonen.

Beklager til de to ansatte

– Dessverre ble en av kommunens biler som brukes i drift i dag avskiltet i en rutinekontroll. Det var uheldig at feil på bilen ikke var oppdaget. Spesielt beklager vi til de ansatte som kjørte bilen. Slik skal det ikke være. Bilen er en eldre bil som er EU- godkjent, men hvor det ble avdekket at bremsene virket for dårlig. Bilen er nå kjørt direkte til verksted, sier virksomhetsleder for vei og park, Gry Larsen. 

Hun sier kommunen har rutiner for godkjenninger av kjøretøy. Ifølge virksomhetslederen utføres det både periodiske kontroller og nødvendige verkstedbesøk. 

– Bilene er på EU-kontroll hvert andre år. Lastebilene er på EU-kontroll hvert år. Dersom noen av bilene har feil som gjør at teknisk stand ikke er god, så settes de til reparasjon enten ved vårt verksted på Drømtorp, eller de settes bort på verksted for reparasjon, sier Larsen.

– Uheldig glipp i våre rutiner

– Dette var rett og slett en uheldig glipp i våre rutiner, da bilen selvfølgelig skulle vært satt på verksted for reparasjon. Vi skal gå gjennom våre rutinger for å sikre at en lignende hendelse ikke oppstår, sier Larsen.

Hun sier kommunen er i ferd med å etablere et kjøretøykontor, som skal ha ansvar for hele kommunens bilpark. 

4 av 44 kontrollerte kjøretøy ble avskiltet

Bruk av bilbelte og kontroll av teknisk stand på kjøretøy var fokuset for dagens kontroll i regi av SVV.

     Visste du at?

  • Bruk av bilbelte reduserer sannsynligheten for å bli drept med 40 til 50 prosent for fører og forsetepassasjerer.
  • En usikret person i baksetet er en stor fare for dem i forsetet.
  • Å kollidere i 50 kilometer per time uten bilbelte tilsvarer et fall på ti meter.
  • Å kollidere i 70 kilometer per time uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.
  • Å kollidere i 90 kilometer per time uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

Etter en runde på Vinterbro tidligere i dag var de totalt fem ansatte i SVV også innom Sofiemyr med en tilsvarende kontroll ved klubbhuset til Kolbotn idrettslag, som varte i halvannen time.

– Totalt har vi kontrollert 44 kjøretøy i dag hvorav ti kjøretøy har fått pålegg om utbedring. Fire kjøretøy ble avskiltet hvorav to kjøretøy på grunn av grove tekniske feil og mangler, og to ytterligere kjøretøy på grunn av manglende PKK (red. anm.: periodisk kjøretøykontroll), sier Samuelsen.

Flest bilbeltegebyr på Sofiemyr

Under dagens kontroll ble det utstedt 20 bilbeltegebyr, hvorav 14 ble utstedt på Sofiemyr i løpet av halvannen time.

Ifølge Vidar Samuelsen er det et høyt tall. Han reagerer også på at flere tungbilsjåfører ble registrert uten bilbelte i dag, både på Sofiemyr og på Vinterbro.

– Husk at det ikke bare er føreren, men også passasjerene i bilen som får gebyr som følge av manglende bilbeltebruk. Det er også viktig å huske at det er førerens ansvar å sikre barn under 15 år. Kjører du barn under 15 år uten bilbelte på, får du to prikker på førerkortet ditt i tillegg til et forenklet forelegg på 2.300 kroner, sier Samuelsen.

Bytt til sommerdekk

Under kontrollen ble det også registrert mange kjøretøy med piggfrie dekk.

Samuelsen reagerer på at så mange lar piggfrie vinterdekkene sitte på bilen utover sommeren.

– Selv om det ikke er ulovlig å kjøre med piggfrie dekk, anbefaler vi å bytte til sommerdekk. Med sommerdekk har du et bedre veigrep og du kjører sikrest mulig i sommer, sier Samuelsen. 

Powered by Labrador CMS