GÅR MOT STRØMMEN: Butikkeier Barbro Ottesen Muri gir blaffen i Black Friday og gir heller et bidrag til en lokal hjelpeorganisasjon.
GÅR MOT STRØMMEN: Butikkeier Barbro Ottesen Muri gir blaffen i Black Friday og gir heller et bidrag til en lokal hjelpeorganisasjon.

Boikotter Black Friday

Kolbotn Klær boikotter også i år Black Friday, og gir i stedet et bidrag til Oppegård Røde Kors’ arbeid med integrering av flyktninger i kommunen.

Publisert Sist oppdatert

– I utgangspunktet er jo vi som driver butikk glad for at folk handler, men Black Friday er etter vårt syn rett og slett ikke bærekraftig – hverken for den enkelte butikk eller for verden som sådan, sier Barbro Ottesen Muri, innehaver av Kolbotn Klær.

– Black Friday har blitt til Black Week og Black Month. I tillegg har du Cyber Monday og Singles Day. Tiden frem mot jul er vår høysesong, og som en liten frittstående butikk taper vi omsetning og inntjening dersom alt skal være på salg hele tiden. Det ønsker vi ikke, og derfor vil vi holde vanlige priser før jula og januarsalget.

Barbro Ottesen Muri mener Black Friday fort kan føre til salgshysteri.

– Det kan bli sånn at folk kjøper for å kjøpe. Vi ønsker ikke at kundene skal kjøpe masse unødvendig de ikke trenger, sier hun.

Gjelder på Kolbotn

Det er butikken på Kolbotn som boikotter Black Friday. Butikkene på Vinterbro og Drøbak må følge senterets planer, og dermed bidra med gode salgstilbud.

Muri forstår at folk blir revet med av Black Friday og at mange benytter dagen til å gjøre gode kjøp. Samtidig er hun kritisk til hvordan deler av handelsstanden er med på å hausse opp stemningen inn mot denne siste fredagen i november.

– Det er ikke måte på hvor ellevilt og crazy alt skal være. Da er det ikke rart folk blir revet med, sier hun.

TRADISJONSRIK: Kolbotn Klær lever av å selge varer og har vært på Kolbotn i en årrekke, men salgshysteriet Black Friday vil de ikke være med på.
TRADISJONSRIK: Kolbotn Klær lever av å selge varer og har vært på Kolbotn i en årrekke, men salgshysteriet Black Friday vil de ikke være med på.

Støtter opp lokalt

Fremfor å kaste seg på Black Friday, har Kolbotn Klær bestemt seg for å støtte Oppegård Røde Kors med 10 prosent av dagsomsetningen fredag og lørdag i Black Friday-helgen. Pengene skal øremerkes til foreningens arbeid med integrering av flykninger i kommunen.

Leder for Oppegård Røde Kors, Dag Johnsrud er glad for støtten:

– Oppegård Røde Kors driver omfattende innsats rettet mot flyktningene som er bosatte her, og behovet er økende. Gjennom bidrag som dette kan vi øke innsatsen og forhåpentligvis gjøre hverdagen for disse sårbare menneskene litt bedre, sier Johnsrud.

GLAD FOR STØTTEN: Røde Kors ved leder Dag Johnsrud er glad for pengene som doneres.
GLAD FOR STØTTEN: Røde Kors ved leder Dag Johnsrud er glad for pengene som doneres.

Fotoprosjekt

Leder av lokalforeningen peker på ett konkret prosjekt der en pengegave kan komme til nytte.

– Vi planlegger oppstart av et fotoprosjekt på nyåret i samarbeid med norsk og ukrainsk ungdom. Det vil være en klubb med interaktive møter med den ukrainske kunstneren og fotografen Tanya Raduntseva, som bor i Kiev. Hensikten er å samle ukrainske og andre ungdommer bosatt i Nordre Follo som er interessert i fotografering til digitale og interaktive møter. Tanya Raduntseva, vil ta bilder av de som er med på en spesiell måte, vise profesjonelle triks og snakke om det deltakerne er interessert i. Fokus er på bruk av bilder i sosiale media. Base for prosjektet er Røde Kors huset på Kolbotn, og forhåpentligvis vil prosjektet kunne bidra til å knytte nye vennskap på tvers av nasjonaliteter og bidra til integreringen av ukrainsk ungdom, forteller Johnsrud.

Barbro Ottesen Muri håper flere etter hvert vil gjøre som henne og revurdere holdningen til Black Friday.

– Det er en utvikling der flere og flere frittstående butikker tar avstand fra Black Friday og i stedet bidrar til et annet og viktigere fokus. Jeg håper og tror at dette er en trend som fortsetter, sier hun.

Powered by Labrador CMS