HUNDRE ÅRS LOKALHISTORIE: Willy Østberg og Halvor Eikeland er stolte over at Landstormens meritter har kommet i bokform.

I 100 med ny bok ute for salg nå

I fjor fylte Oppegårds engasjerte herreklubb 100 år. Nå har jubileumsboken kommet, med like mange års spennende lokalhistorie presset inn mellom permene.

Publisert

– Boka kom allerede i vår, presiserer Halvor Eikeland i foreningen Landstormen.

– Det har blitt en bok som omfatter hele perioden fra 1916 til 2016. Her er det jo mye god lokalhistorie. Det vi ønsker akkurat nå, er at de som er etterkommere eller på annen måte har interesse av boka, skal kunne kjøpe denne som julegave.

Mangeårig medlem Willy Østberg legger til:

 – Landstormen har jo vært med på mye gjennom disse hundre årene, ikke minst i utviklingen av Oppegård. Det var jo denne foreningen som tok initiativet til å opprette Oppegård Sparebank, det var Landstormen som blant annet arrangerte det første 17. mai-barnetoget på Kolbotn og første skøyteløp i kommunen, sier han.

HUNDRE ÅRS LOKALHISTORIE: Willy Østberg og Halvor Eikeland er stolte over at Landstormens meritter har kommet i bokform.

Les også: Gjenopplev den skrekkelige og fantastiske Halloween-løypen på Sofiemyr

– Foreningen har vært aktiv på så mange områder gjennom årene. Så dette er en bok for alle som er lokalhistorisk interesserte. Gjennom alle disse årene har det jo vært om lag 230 medlemmer. Så slektninger etter alle disse vil kunne finne interessant stoff om foreningen som enten, far, bestefar eller oldefar var med i.

Landstormen er en eksepsjonell klubb. For å bli medlem må du være bosatt i Oppegård, du kan heller ikke være under 28 år gammel. Men et brennende engasjement for lokalsamfunnet er et must. Så lenge du er mann.

 – Dette er jo en litt spesiell forening, siden den er og alltid har vært en forening for menn. Det er jo litt spesielt i vår tid, men det var kanskje ikke så rart den gang de startet opp, erkjenner Østberg.

Les også: Gjenopplev OPALs Peter Pan

– Men vi er altså ikke bare en gutteklubb som sitter og koser oss en fredag i måneden. Vi har blant annet gitt 50.000 kroner til Røde Kors-tilbudet «Ferie for alle», vi har drevet med oppussing på uteanleggene på Bjørkås, vi har deltatt på juletrefest for de ensomme i kommunen, og vi har satt opp en lavvo som datt ned. Dette er også vår strategi fremover, at vi fortsetter å engasjere oss på et bredt felt innenfor kommunen, legger Eikeland til.

PS! Saken fortsetter under bildet!

Alt kan dokumenteres

HUNDRE ÅRS LOKALHISTORIE: Willy Østberg og Halvor Eikeland er stolte over at Landstormens meritter har kommet i bokform.

– Det er vi medlemmene selv som står som forfattere av boken. Vi har en egen redaksjonskomité, eller bokkomité, som har jobbet med boka og brukt historier fra tidligere, interne hefter som er skrevet, og selvsagt alt vi kjenner til selv, sier Østberg.

Les også: Utstilling med mening

– Det man kan si er veldig spesielt for denne foreningen, er at alt gjennom disse hundre årene faktisk kan dokumenteres. Det finnes arkiver av møtereferater fra alle disse hundre årene som er gått. Så dette gjør boken ganske unik, siden man kan lese historie fra 1916 og frem til i dag fra hvert møte som har foregått, avslutter Eikeland.

Boken kan kjøpes ved å henvende seg til post@landstormen.no. Det er også lagt ut eksemplarer for salg på Villa Sandvigen.

Powered by Labrador CMS