VISNINGER OVERALT: Det er et hett boligmarked her i Oppegård, og under i denne saken gir lokale meglere gode råd for året som kommer på boligmarkedet.
VISNINGER OVERALT: Det er et hett boligmarked her i Oppegård, og under i denne saken gir lokale meglere gode råd for året som kommer på boligmarkedet.

Her er lokalmeglernes beste boligråd

Visninger, prospekter, foto, budrunder og alt som hører med. Her får du gode råd for deg som skal kjøpe eller selge boliger i lokalmarkedet i 2017.

Publisert

2016 var et godt boligår her i Oppegård, og det ble solgt totalt 517 boliger i fjor, noe som er fire mer enn i 2015.

I gjennomsnitt økte prisene med rundt ti prosent her i kommunen, uavhengig av boligtype.

VI har tatt en runde hos de lokale eiendomsmeglerne for å få de beste, lokale rådene for deg som skal ut på boligmarkedet i året som kommer. Ikke kjøp eller selg bolig før du har lest dette!

Les også: Her er de dyreste boligene som ble solgt i Oppegård i 2016

Stig Reklev hos Privatmegleren Kvadrat på Kolbotn forteller at han kunne gjerne gitt råd som hadde fyllt opp mange A4-sider, men aller viktigst er hans budskap om å gjøre ting ordentlig når du skal ut på markedet og selge.

– Først og fremst er det viktig å få gode bilder og en riktig og informativ takst. Det er alt for mange som slurver med bilder, annonser, osv. Er du ikke fornøyd med annonse og bilder så be fotografen komme tilbake, forlang at megler lager ny annonse. Dette gjør ikke salget dyrere og det er meglers ansvar. Du skal selge det dyreste du eier og da kan du ikke ta sjansen med en halvveis presentasjon, sier han.

– Hent inn flere meglere på befaring, velg den megleren du mener har den beste verktøykassen til å oppnå det beste resultatet for deg og din bolig. Dersom utgangsprisen er for høy, så vil det resultere i at få dukker opp på visning. Dette medfører ofte at prisen i ettertid må nedjusteres som igjen vil føre til at «nyhetsverdien» i markedet er brukt opp. Et godt innspill; Hør på meglerens råd, vi jobber i dette markedet hver dag og har bedre utgangspunkt for å gi et riktigere estimat. Annonser som har overskriften: NY PRIS bør unngås da forteller man markedet at denne har vært prøvd solgt i lengere tid uten hel, sier han.

GIR GODE RÅD: Stig Reklev (t.h.) hos Privatmegleren Kvadrat på Kolbotn, her fotografert sammen med kollega Fredrik Dammen, gir folk gode råd for det lokale boligmarkedet i år.
GIR GODE RÅD: Stig Reklev (t.h.) hos Privatmegleren Kvadrat på Kolbotn, her fotografert sammen med kollega Fredrik Dammen, gir folk gode råd for det lokale boligmarkedet i år.

For boligkjøpere gjelder det å bruke tid, ifølge Reklev.

– Skal du kjøpe bolig så bruk gjerne litt tid på å sondere hvor du vil bo, prisene osv. Vi møter ofte på folk som har bommet her. De får ikke det de ønsker i det område de hadde sett for seg, men ved å bytte område så får de dekket sine behov om mere til.  Gå på mange visninger, ser du på mange boliger så vil du danne deg ett inntrykk av prisbildet og lettere få oversikt over hvilke egenskaper din fremtidige bolig skal ha. Les all dokumentasjon godt! På eneboliger, rekkehus og to-mannsboliger bør du sjekke boligsalgsrapporten (tilstand). Dersom det foreligger bør boligens tekniske tilstand undersøkes ekstra nøye. Foreligger det kun verdi/lånetakst har takstmann i all hovedsak kun gjort overflatiske besiktigelse, sier han. 

Les også: Stig Reklevs spådommer for boligmarkedet i 2017

– I borettslag og sameier bør du forsikre deg hvorvidt det foreligger planer for større prosjekter, noe som kan påvirke fremtidige felleskostnader og fellesgjeld. Sett deg inn i boligselskapets regnskap, vedtekter, husordensregler og les siste generalforsamling. Her kan det komme frem ting som har betydning for valget ditt. Er du usikker så kan det være lurt og søke råd hos en tredjemann, avslutter han.

– Vel riktig megler

Anders Foss hos Foss & Co forteller om et godt boligmarkedet lokalt, men det er noen ting man bør passe på når man skal ut på markedet.

–Slik markedet fungerer i dag er det liten risiko å kjøpe en ny bolig, før man selger sin egen, sier han.

GIR GODE RÅD: Anders Foss (t.h.) i Foss og Co på Kolbotn, er her fotografert sammen med Christian Foss (i midten) og Truls Myrbråten.
GIR GODE RÅD: Anders Foss (t.h.) i Foss og Co på Kolbotn, er her fotografert sammen med Christian Foss (i midten) og Truls Myrbråten.

– Det som er viktig er at man bruker en godt kjent og edruelig megler med god lokalkunnskap, som kan gi deg som boligkjøper en realistisk pris på bolligen som skal selger. Ingen er tjent med at boliger overprises overfor selger for å skaffe seg oppdrag, som dessverre enkelte bruker som innsalg. Videre er det viktig at en boligselger er oppmerksom på den kobling og samarbeid som er mellom bank og meglere som bistår selgerne., fortsetter han.

Les også: Anders Foss sine spådommer for boligmarkedet i år

– En selger er sjeldent tjent med å bruke en megler som har annet fokus enn å oppnå en best mulig og riktig pris på nettopp din bolig, avslutter Anders Foss.

– Planlegg godt

Bjørn VIdar Lazar Braathen i DNB Eiendom hadde et travelt og aktivt år som megler, og han er, i likhet med konkurrentene, klar for nye oppdrag neste år. Han ber boligkjøperne om å planlegge godt.

GIR GODE RÅD: Bjørn Vidar Lazar Braathen koser seg på jobb, og gir gode råd for holk som skal ut på boligmarkedet i året som kommer.
GIR GODE RÅD: Bjørn Vidar Lazar Braathen koser seg på jobb, og gir gode råd for holk som skal ut på boligmarkedet i året som kommer.

– Husk at enhver bolig er unik. Det er derfor naturlig at det vil være press i markedet når det er så få boliger ute som det er nå. Dette er ikke unikt for Oppegård, men gjelder hele Stor-Oslo. I Rogaland er det omvendt problemstilling. Der uteblir kjøperne på grunn av et anstrengt jobbmarked, sier han.

Han forteller om et brennhett boligmarkedet.

– Mange av våre salg har også bare hatt en budgiver, noe som tyder på at selv om det er rift om boligene, er også folk kresne. Vi er godt fornøyd med at vi treffer på våre verdivurderinger. Vi er også best på å salg etter at vi har gjennomført alle visninger. Visningen er sannhetens øyeblikk, selve premieren, den vil vi ikke unngå. Dersom en potensiell kjøper tar kontakt med en av våre selgere har de fått beskjed om at de bør avvises. Dette for å gjennomføre visning og budrunde. Vi tror på at gjennomførte visninger og effektive budrunder med alle interessenter gir best mulig salgsresultat, sier han.

Les også: Bjørn Vidar Lazar Braathens spådommer for 2017

– Planlegg i god tid - ta kontakt med en eiendomsmegler tidlig i prosessen. Bruk en eiendomsmegler som er like opptatt av boligen din som deg selv, sier han.

– Et attraktivt marked

GIR GODE RÅD: Ida Alve Koppang (f.v.), Sebastian Håbesland, Marte Østnes og Jon Syver Ternå hos Krogsveen er klar for 2017!
GIR GODE RÅD: Ida Alve Koppang (f.v.), Sebastian Håbesland, Marte Østnes og Jon Syver Ternå hos Krogsveen er klar for 2017!

Jon Syver Ternå i Krogsveen på Kolbotn forteller om et attraktivt boligmarked med stor rift om bolgiene her lokalt.

– Oppegård kommune er en liten kommune. I vår kommune er det kort vei til alt fra tog til skoler. Å trekke frem pressområder i en så liten kommune blir feil. Alle boliger er attraktive bare de prises riktig, sier han.

Han forteller om boligmangel her i kommunen.

– Akkurat nå er det mangel på alt. Utover vinteren og våren vil det komme flere eneboliger og rekkehus for salg. Dette vil forhåpentligvis skape større tilbud av alle boligertyper, sier han.

Han største og viktigste råd, er å velge en megler med god lokalkunnskap.

Les også: Jon Syver Ternås spådommer for boligmarkedet i år

– Mitt råd til de som skal selge og/eller er på boligjakt er å knytte til seg en megler med volum og god lokalkunnskap. Denne megleren vil sammen med deg lettere kunne finne en bolig som passer. Vi meglerne sitter ofte med forhåndskunnskap om hva som kommer i fremtiden, og vil lettere kunne tipse om boliger som er på vei ut i markedet. Det er ikke sikkert at boligkjøpet skjer gjennom denne megleren, men bruk megleren som en sparringspartner i eventuelle budrunder, sier han.

– Som forbruker skjer boligbytte omkring tre til fire ganger i livet, mens for oss er det en hverdag. Vi i Krogsveen har verktøy til å hjelpe både kjøpere og selgere i en tidlig fase, sier han.

GIR GODE RÅD: Hans Martin Tonne i Eiendomsmegler1 forteller hva du bør gjøre som boligselger- og kjøper i 2017.
GIR GODE RÅD: Hans Martin Tonne i Eiendomsmegler1 forteller hva du bør gjøre som boligselger- og kjøper i 2017.

– Kjøp en god og romslig enebolig

Hans Martin Tonne hos Eiendomsmegler1 på Kolbotn forteller om et spennende og bra salgsår i 2016, og han gleder seg til å ta fatt på utfordringene og mulighetene i 2017.

– 2017 vil nok bli bra det også, men foreløpig for lite inn av nye og gode familieboliger som tomannsboliger og lignende. Det er langt større etterspørsel enn tilbud nå, forteller han.

–Kjøperne fortsetter å bli mer og mer selektive og vet hva de vil ha. De beste klassiske villaområdene fortsetter å øke mer enn andre boligområder, sier han.

Tonne har tro på å kjøpe enebolig, og gjerne legge opp til en utleiedel i bolgigen.

– Selg hytten og båten og sats alt på en god og til dels kostbar enebolig med fin tomt i et populært villaområde. Pass på at det er sol, lite trafikk og gjerne utsyn. En hybel i boligen er også populært, sier han.

– Husk å bruke en interessert og erfaren megler ved salg. Ikke la deg lokke av meglertjenester som stort sett lover deg å spare penger. Trenger du advokat så bruker du en advokat. Trenger du en tannlege så bruker du en tannlege. Eiendomsmegling er et fag, men også et talent som i alle bransjer. Det er stor forskjell på oss, avslutter Tonne.

Powered by Labrador CMS