ET STORT HJERTE FOR FOTBALL OG MENNESKER:Bonaventure "Boni" Maruti har startet fotballakademi i Kenya

Starter fotball-akademi i Kenya

Boni er inne i sitt andre år som akademitrener i Oppegård IL. Nå tar han prosjekt med til hjemlandet for å hjelpe barna i Kenya, og gi noe tilbake til samfunnet han vokste opp i.

Publisert

Bonaventure «Boni» Maruti er født og oppvokst i Kenya.

Han har spilt fotball hele livet sitt. Det er hans språk, og gjennom fotballen ønsker han å gjøre en forskjell for de som ikke har like mange muligheter.

PS! Saken fortsetter under bildet!


– Jeg har spilt fotball hele mitt liv. Jeg har lyst å gi noe tilbake til samfunnet hvor jeg vokste opp. De har ikke samme mulighetene som vi har her. Med min trenererfaring ønsket jeg å starte et fotballakademi som vi har her, men det er ikke like lett uten samme muligheter og utstyr, sier Maruti.

POPULÆR: Boni er et kjent ansikt innen fotballen på Greverud, og mange har fått mye glede av hans kunnskaper.

PS! Ler også mer om fotball-integreringsprosjektet til Kolbotn IL, hvor flyktninger møtes på banen for å spille sammen!

Muligheter for fremtiden

I fjor begynte Maruti å samle inn fotballutstyr som klær, sko og fotballer, men etter et besøk i hjemlandet, ønsket han å gjøre mer enn å gi utstyr.

ENGASJERER SEG: Bonaventure "Boni" Maruti har startet fotballakademi i Kenya.

– Jeg skjønte at jeg måtte gjøre noe mer, ta grep, så jeg startet opp akademiet. Fotballen er bare en gulrot. Jeg ønsker å gi dem muligheter for fremtiden. Det er fotball jeg kan best, så jeg bruker det til å gjøre en forskjell, sier Maruti.

Han har tenkt å samle inn datamaskiner som han kan bruke i prosjektet sitt. Tanken er å lokke barna også inn med fotballen, men å gi et læretilbud i tillegg.

– Jeg skulle bare gi noen fotballer og drakter men så at her måtte vi prøve å ta det et steg videre. De barna trengte stimulering og et sted de kan komme å ha det gøy, samt å sosialisere seg. Ha noen som motiverer dem. Jeg vil gi dem like muligheter som barna har her, sier Maruti.

Håp er ikke nok

Gjennom prosjektet vil han føre skole og samfunnet sammen ved å forene fritidsmoro og læring.

– De er veldig oppatt av utdanning, og alt går på datamaskiner nå i verden, så jeg vil prøve å sette opp internettklasser og lignende ved siden av. Jeg vil at gapet mellom det som foregår i samfunnet utenfor og det som foregår på skolen skal bli mindre, sier Maruti.

Han har ingen finansiell støtte til prosjektet sitt, og tar alt fra egen lomme for å lønne dem som hjelper ham i Kenya.

– De som jobber der jobber ikke gratis, så jeg må legge i noe fra min egen lomme. Men jeg har fått masse utstyr fra Oppegård IL og en del fra Ski, sier Maruti.

KENYANSK AKADEMI: Her er noen av akademideltakerne i Kakamega i Kenya, med utstyr samlet inn fra Oppegård.

PS! Saken fortsetter under bildet!


Fetteren til Maruti hjelper til med prosjektet og driver det for ham mens han er i Norge, men til sommeren håper han å være i Kenya i seks uker.

– Jeg har noe utsyr som er der nede og jeg prøver å samle mer i en container som skal sendes før jeg drar dit til sommeren. Etter sommeren vil livene deres aldri bli det samme igjen. Jeg ønsker ikke bare å gi dem håp, men åpne opp muligheter for dem. Håp alene er ikke nok, sier Maruti.

Åpen for ideer

FULL AKTIVITET: Boni engasjerer de unge på banen.

Han påpeker at forskjellene mellom Norge og Kenya er store og at det har inspirert prosjektet.

– Å bo i Norge og se hvordan barna her har alt, har gjort at jeg prøver å gjøre alt jeg kan for disse barna som ikke har noe. Stimulere dem og hjelpe dem til å se mulighetene, holde dem borte fra kriminalitet og slikt.

Maruti forteller at han er åpen for alle sags forslag, og at hjelpen ikke nødvendigvis behøver å være finansiell.

Selv husker han godt hvilken rolle fotballen spilte i hans unge liv, og håper at han gjennom fotballen kan hjelpe til å gjøre en reell forskjell for barna.

– Fotball er kjempestort i Afrika. Den samler jenter og gutter, og jeg er best på fotball, derfor håper jeg å bruke den til å fremme skole og utdanning også, avslutter Maruti.

 

Powered by Labrador CMS