Hellerasten skole

TOK FYR: Ledningen til den elektriske ovnen i klasserommet til 10A tok fyr midt i undervisningen onsdag 22. januar. Bildet viser den aktuelle ledningen i etterkant av hendelsen.
TOK FYR: Ledningen til den elektriske ovnen i klasserommet til 10A tok fyr midt i undervisningen onsdag 22. januar. Bildet viser den aktuelle ledningen i etterkant av hendelsen.

– Dette er alvorlig

Torsdag ettermiddag måtte brannvesenet rykke ut til Hellerasten skole etter melding om lukt og varmgang i et gammelt el-anlegg på ungdomsskolen. En uke tidligere ble et annet branntilløp avverget av en tiendeklassing som så at ledningen til den elektriske ovnen i klasserommet tok fyr.

Publisert

– Det har skjedd to hendelser med mulige branntilløp i løpet av en drøy uke. Vi ser på dette alvorlig. Begge hendelsene har blitt varslet til kommunalsjefen, områdelederen for skole og FAU, sier rektor ved Hellerasten skole, Grete Skaug, og legger til at foresatte ved skolen også er informert.

Skaug har jobbet som rektor på den 53 år gamle skolen i 16,5 år. Hun er vant til å håndtere situasjoner som dette, men innrømmer at det ikke er noe "all right" å stå i uvisshet rundt hva som skjer med skolen videre når behovet for ulike tiltak er så stort.

53 ÅR GAMMEL: Hellerasten skole, bygget i 1967, er vedtatt revet, men prosessen er nå utsatt, som følge av kommunestyrets vedtak fra desember i fjor.
53 ÅR GAMMEL: Hellerasten skole, bygget i 1967, er vedtatt revet, men prosessen er nå utsatt, som følge av kommunestyrets vedtak fra desember i fjor.

Etter planen skulle Hellerasten skole rives og elevene flyttes til den nye ungdomsskolen på Sofiemyr, Fram, men i desember 2019 ble alle skoleprosjektene i kommunen med unntak av Kolbotn skole utsatt som følge av den økonomiske situasjonen.

– Det stod en flamme ut

Onsdag 22. januar ble en brann avverget av en tiendeklassing som så at ledningen til den elektriske ovnen i klasserommet én tok fyr. Det aktuelle klasserommet ligger like ved inngangen til skolen.

– Det stod en flamme ut av ledningen til ovnen. Læreren så dette også, dro støpselet ut av veggen med en gang og slukket flammen. Etterpå ble ledningen kuttet og vist til eiendomsavdelingen, som straks ble varslet, sier rektoren.

– Det luktet svidd

– Det var flaks at vi fortsatt var på skolen og at ingen elever var til stede, og at det ikke var noe større enn kun oppstarten til et branntilløp.

Grete Skaug, rektor ved Hellerasten skole

Torsdag 30. januar ble et nytt branntilløp på skolen avverget, denne gangen av en oppmerksom lærer som hadde en "låserunde" etter skoletiden og merket at det luktet svidd i korridoren i første etasje.

– Det ble oppdaget rundt klokken 16:20. Elevene var ute av skolen og skolen skulle låses. Det var kun tre voksne igjen, inkludert meg, da jeg ble varslet om lukten i korridoren. Vi så ingen flammer, men vi la merke til lukten som minnet om branntilløp i noe elektrisk, sa rektoren.

– Heldigvis merket vi lukten før brannalarmen ble utløst. Det var flaks at vi fortsatt var på skolen og at ingen elever var til stede, og at det ikke var noe større enn kun oppstarten til et branntilløp, sier Grete Skaug.

Varslet brannvesenet og kommunen

Da rektoren ble varslet om et mulig branntilløp, sørget hun for at alle voksne ble evakuert, og ringte til brannvesenet og kommunalvakten. Ifølge rektoren var brannvesenet inne på skolen kun tre til fire minutter etter varselet.

– Det ble fort avdekket en varmegang i hoved-elrommet, som ligger i første etasje ved kunst- og håndverksrommet. Ifølge brannvesenet hadde dette en sammenheng med sikringen ved musikkrommet, som ligger i den andre delen skolen. De vegghengte ovnene der var veldig varme, de ble målt av brannvesenet til 90 grader, og er noe som kunne ha ført til brann hvis dette ikke hadde blitt avverget, sier Skaug.

Satt i gang med utbedringer

Fredag ettermiddag skulle det jobbes med det elektriske på ungdomsskolen. Klokken 13:00 ble skolen stengt fordi strømmen ble stengt, og et installatørfirma har satt i gang med utbedring, ifølge rektoren.

– Hvor gammelt er elanlegget på skolen?

– Jeg vet ikke nøyaktig hva som er utført i hovedsentralen, fordi det er et rom ingen av oss på skolen har tilgang til. Skolen er fra 1967. Noe av det andre generelle el-anlegget har blitt skiftet ut etter hvert, men jeg vet ikke i hvilken grad, sier rektoren.

I forbindelse med saken har Oppegård Avis tatt kontakt med Hogde Haug i kommunen, som har ansvar for byggetekniske i kommunale bygg. Vi oppdaterer saken fortløpende.

Les også: Startet kamp for ny barneskole på Sofiemyr

Måtte sitte med yttertøy på

I dag (fredag 31. januar) har lokalpolitikerne Camilla Hille (V) og Håkon Heløye (Ap) vart på befaring på Hellerasten skole. De skulle få en orientering og se på skolen i helheten, men ble også opplyst om de to siste hendelsene med mulige branntilløp på skolen på kort tid.

Det er ikke bare det elektriske som den 53 år gamle ungdomsskolen sliter med. Behovet for tiltak er enormt. Oppegård Avis har fått flere henvendelser fra foresatte som er bekymret for flere forhold ved skolen, og reagerer på at det ikke investeres i noe og at alt er på sparebluss.

Vi har også blitt opplyst om at elevene av og til må sitte med yttertøy på inne om vinteren.

– Det stemmer at vi har utfordringer med varmeanlegget på skolen. Varmen reguleres fra sentralt hold i kommunen, men til tross for det, skjer det ofte avvik som vi stadig må melde inn. Det skjedde også i dag da politikerne var på besøk. Det var ved skolestart kaldt i flere rom og varmen lå på 15 til 17 plussgrader, så elevene måtte sitte med yttertøy på i et par timer, inntil ovnene hadde varmet opp igjen, sier rektoren.

Les også: Vil utsette skolesaken til sommeren

– Vi må avvente til sommeren

Etter å ha vært på befaring på Hellerasten, Fløysbonn og Sofiemyr skoler i dag, har utvalgslederen Camilla Hille (V) følgende å si:

– Vi har vært på tre skoler i dag. Det står dårlig til, er vel å si det forsiktig. Vi må avvente med beslutningen til sommeren når behovsanalysen for alle skolene ligger klar, med mindre vi må innføre strakstiltak, sier utvalgslederen.

Les også: Slik ville partiene løse inneklima- og vedlikeholdsproblemene på skolene før valgkampen