Jubel i Grønnliåsen

BOBLER I GRØNNLIÅSEN: Arve Moi (t.v.), Per Haukeland og byggeleder Torbjørn Lauritsen feirer at alle godkjennelser er på plass til nytt branntårn.
BOBLER I GRØNNLIÅSEN: Arve Moi (t.v.), Per Haukeland og byggeleder Torbjørn Lauritsen feirer at alle godkjennelser er på plass til nytt branntårn.

Alt er godkjent - det blir nytt branntårn

– Byggingen starter så fort snøen er borte, sier ildsjelene Arve Moi og Per Haukeland.

Publisert

Det har vært snakket om lenge, men det har blit med praten. Fredag denne uken kunne Per Haukeland (50) og Arve Moi (57) ta med seg boblevann til Grønnliåsen. Nå har både Fylkesmannen, Fylkeskommunen og Oppegård kommune gitt tommel opp: Det blir nytt branntårn! 

– Det er helt fantastisk. Nytt branntårn har vært snakket om i årevis. Nå har vi endelig fått alt på plass, sier Arve Moi. 

NYTT TÅRN: Slik ser man for seg at det nye branntårnet skal ruve i terrenget på Grønnliåsen.
NYTT TÅRN: Slik ser man for seg at det nye branntårnet skal ruve i terrenget på Grønnliåsen.

Per Haukeland er oppvokst og bor selv på Tårnåsen. 

– Det gamle branntårnet ble revet tidlig på 60-tallet. Nærmest siden det skjedde har det vært snakket om å få opp igjen et nytt tårn. De siste årene har det vært mye prat om at noen har lyst til få opp et nytt tårn, men det har ikke blitt noe ut av det. Da bestemte vi oss for at det tårnet ville vi ha opp. Nå skal det bli gøy å få det tilbake, sier Haukeland. 

Solgte trappetrinn

Finansieringen er allerede på plass. Det har den driftige duoen fått til gjennom å selge trappetrinn. Enkeltpersoner har betalt 3500,- pr trinn, mens bedrifter har spyttet inn 5000,-. 

– Det gamle branntårnet var et vanlig sted å feire 16. mai før i tiden. Vi har satt oss et hårete mål om at det nye tårnet står klart til samme dato i år.

Arve Moi

Da Oppegård Avis omtalte saken i fjor sommer var planene å bygge et 12 meter høyt tårn. Nå kan det bli enda høyere. I godkjennelsen fra kommunen er tiltaket godkjent med en høyde på 17,9 meter. 

– Utsiktstårnet er det godt tiltak for friluftsliv. Som en attraksjon og destinasjon for turgåere kan tårnet bidra til at flere kommer seg ut, og for større friluftsinteresse blant barn og unge. Et utsiktstårn kan i tillegg gi en god naturopplevelse for de besøkende, skriver saksbehandler Karen Zwicky Knobel, virksomhetsleder bygg og kart i Oppegård kommune. 

Så fort snøen begynner å forsvinne planlegger Moi og Haukeland å starte dugnaden med å få opp materialer til Grønnliåsen. 

Slik så det gamle branntårnet ut. Det ble bygget i 1910 og ble revet cirka 1960.
Slik så det gamle branntårnet ut. Det ble bygget i 1910 og ble revet cirka 1960.

– Det optimale ville være om vi kom over noen som kunne fraktet dette opp med helikopter. Det hadde gjort jobben vesentlig mer effektiv. Om noen vil sponse helikopterfrakten, må de gjerne ta kontakt, sier duoen og smiler. 

Frivillig byggmester

Tømrermester Torbjørn Lauritsen fra byggefirmaet Lauritsen AS stiller som frivillig byggeleder for prosjektet. Han var aldri i tvil da han kom i kontakt med Moi og Haukeland. 

– Dette er et strålende tiltak. Jeg bor selv i kommunen, så å være med på dette er bare veldig hyggelig, men det blir selvsagt litt jobb å få opp tårnet, sier Lauritsen. 

– Èn ting er sikkert: Dette prosjektet hadde aldri kommet i havn om vi ikke hadde fått med oss Torbjørn. Han er den desidert viktigste sponsoren for dette prosjektet, sier Arve Moi. 

Ferdig 16. mai?

Branntårnet skal bygges på dugnad. Mange har allerede meldt til å være med. 

– Det gamle branntårnet var et vanlig sted å feire 16. mai før i tiden. Vi har satt oss et hårete mål om at det nye tårnet står klart til samme dato i år. Det skal litt til, men vi er optimister - som alltid, sier Arve Moi. 

Både Fylkesmannen og Fylkeskommunen har uttalt seg i saken, og begge instanser er positive.