IKKE AVKLART: Det er fortsatt ikke avklart om branntårnet blir stengt eller ei.
IKKE AVKLART: Det er fortsatt ikke avklart om branntårnet blir stengt eller ei.

Kommunen om stengingen av branntårnet: – Saksbehandling pågår

Skal vurdere om et pålegg om å forsterke branntårnet skal gis.

Publisert

Sist tirsdag gikk ildsjel og branntårn-bygger Per Ulv Haukeland ut og fortalte om det han omtalte som et byråkratisk angrep på frivilligheten. Samme dag gikk fristen Haukeland og arkitektfirmaet Romfarer hadde fått til å utbedre branntårnet i Grønliåsen. Kommunen og byggetilsynet varslet pålegg om stenging dersom utbedringene ikke var gjort innen denne datoen.

Kommunen støtter seg på en rapport som sier at rekkverket i tårnet må utbedres med materialer i størrelse 2x8".

– Sikkerhet prioriet én

– Jeg synes kravene er helt vanvittig. Tårnet er bygget i svært solid materiale, og byggeprosessen ble hele veien ledet av fagfolk. Sikkerhet har vært prioritert fra dag én, og tårnet er bygget med dimensjoner og forankret så solid at det tåler det meste, sa Haukeland i saken.

Tirsdag morgen sendte Oppegård Avis følgende spørsmål til kommunen:

Vil kommunen stenge branntårnet i dag?

Per Ulv Haukeland hevder at det var Oppegård kommune som engasjerte arkitekten som tegnet branntårnet. Dersom beregningene viser at rekkverket må forsterkes, er det ikke da rett og rimelig at kommunen tar regningen og ikke frivilligheten?

Haukeland mener dette er et angrep på frivilligheten fra byråkratiet. Kommentar?

Skal vurdere pålegg

Onsdag kveld fikk vi svar. Kommunen har ingen kommentarer til påstandene fra Per Ulv Haukeland, men virksomhetsleder byggesak Karen Zwicky Knobel sier følgende via epost:

– Etter at kommunen gjennomførte tilsyn med konstruksjonssikkerheten i tårnet på Grønliåsen tidlig i våres, fikk vi oversendt statiske beregninger og en konklusjon om at tårnet måtte avstives. Når det blir kjent at en konstruksjon eller et bygg ikke er dimensjonert i henhold til regelverket, må dette i etterkant bringes i orden og i lovlig stand. For å få til det, starter kommunen arbeidet med å varsle om at de ansvarlige må avstive tårnet slik konsulenten har beregnet. Hvis ikke kan kommunen gi et pålegg om at dette blir gjort.

Saken fortsetter under bildet!

VIRKSOMHETSLEDER: Karen Zwicky Knobel er virksomhetsleder byggesak i Nordre Follo kommune.
VIRKSOMHETSLEDER: Karen Zwicky Knobel er virksomhetsleder byggesak i Nordre Follo kommune.

– Nå har kommunen varslet at tårnet må avstives innen 20. oktober. Dersom forsterkningen ikke blir gjort, kan kommunen vedta et pålegg om at arbeidet skal gjennomføres. I denne saken er vi kommet dit, at kommunen skal vurdere om pålegg skal gis. Hvis det vedtas å tvinge utbedringene i gjennom, er det et vedtak som kan påklages hvis man er uenig, eller man kan gjennomføre tiltaket. I denne saken er vi ikke kommet så langt, men saksbehandling pågår og hva som videre vil skje avhenger jo av hva som blir resultatet av den gjennomgangen.

Powered by Labrador CMS