Vinterdrift av fotballbaner i Oppegård

SKUFFET: – I dag skulle vi ha trent her på Sofiemyr kunstgress, men nå er alle banene stengt, sier Fredrik Løvsland (10) og Kristoffer Landerud Brevik (10) fra Sofiemyr skuffet.

– Det er en stor skandale

Både fotballspillere og trenere er skuffet over avgjørelsen om å stenge de lokale fotballbanene for vinteren.

Publisert

– Det er ikke bra at vi ikke får trent om vinteren. Vi trener tre ganger i uke på Sofiemyr og en gang i uke på Vassbonn. I dag skulle vi ha trent her, men nå er alle banene stengt, sier Fredrik Løvsland (10) og Kristoffer Landerud Brevik (10) fra Sofiemyr skuffet.

Det var sist søndag Oppegård Avis møtte Fredrik og Kristoffer samt flere andre gutter fra Kolbotn G09 på Sofiemyr kunstgress. De sier de er veldig lei seg for at de står uten tilbud denne vinteren.

– Jeg er ikke glad i vinter når dette skjer. Livet vårt er jo fotball.

Fredrik Løvsland (10) fra Sofiemyr

– Det er så kjedelig. Jeg håper kommunen fikser dette så snart som mulig. Jeg er ikke glad i vinter når dette skjer. Livet vårt er jo fotball, sier Fredrik Løvsland, som får støtte fra kompisene.

Les også: Stengte alle fotballbaner for vinteren

Må leie banekapasitet i Oslo

Foresatte og trenere er også tydelig skuffet.

SVÆRT UHELDIG: Kjell Ove Loeshagen (39) fra Kolbotn synes situasjonen med stengte baner er svært uheldig for både spillerne og KIL.

– Det var langt fra optimale forhold i fjor, med dårlig vintervedlikehold og is på de lokale banene, men det var bedre enn ingen ting. Vi klarte å løse situasjonen ved å leie oss inn på Valhall noen lørdager, og det er kun takket være engasjerte foreldre som hadde egne kontakter der, sier Kjell Ove Loeshagen (39) fra Kolbotn.

Oppegård Avis har snakket med foresatte fra flere lag. Noen av lagene har allerede avtalt treninger på Valhall i Oslo en gang i uke i løpet av vinteren, til en kostnad på 14.000 kroner som skal dekkes av foresatte.

– En stor skandale

– Det er en stor skandale at KIL, som har 1000 spillere og er en av de største fotballklubbene i landet, ikke har en eneste kunstgressbane med undervarme.

Loeshagen har to barn som spiller fotball (G09 og G07). 39-åringen synes situasjonen med stengte baner er svært uheldig for både spillerne og Kolbotn idrettslag (KIL).

– Situasjonen er ikke bra i det hele tatt. Vi har nå blitt fortalt at vi får trent på Greverud to ganger i uke i desember, men det er ikke bekreftet ennå. Vi håper på en god og snarlig løsning, sier han.

– Det er en stor skandale at KIL, som har 1000 spillere og er en av de største fotballklubbene i landet, ikke har en eneste kunstgressbane med undervarme. Vi opplever dette som veldig uheldig for både våre barn og alle de andre spillerne, og ikke minst for KIL, sier Loeshagen.

Frykter at Tømtebanen kan bli utsatt

Loeshagen mener Oppegård kommune må finne en løsning på dette snarest mulig. Han påpeker at kommunen har mange barn og at mange av disse driver med fotball.

– Jeg er også veldig spent på hvordan kommunen skal løse utfordringene for idretten og skolene som er foreslått å bli satt på vent på grunn av den økonomiske situasjonen, sier 39-åringen.

Han påpeker også at det er mange barn og foreldre som har gledet seg mye til realiseringen av Tømtebanen.

FLOMBELYSNING: Det var flombelysning på Sofiemyr kunstgressbane hele helgen, både på kveldstid og om natten, ifølge Per Anders og Barbro Muri fra Sofiemyr.

– Anleggsarbeidene med den nye kunstgressbanen skulle starte i høst, men det er ikke noe som tyder på dette. Vi frykter nå at også dette prosjektet kan bli utsatt eller skrinlagt, sier Loeshagen.

Les også: Grønt lys for ny kunstgressbane

Reagerer på flombelysning

– I disse tidene når rådmannen har foreslått store kutt i budsjettet, samt innsparinger og effektiviseringer på grunn av de økonomiske utfordringene, burde kommunen passe bedre på å ikke sløse bort penger. De må i hvert fall huske på å slå av lysene på kunstgressbanen om natten, sier Per Anders og Barbro Muri fra Sofiemyr.

Ifølge dem var det flombelysning på Sofiemyr kunstgressbane hele helgen, både på kveldstid og om natten.

Oppegård har kontaktet kommunen i forbindelse med dette. Nå blir lysene slått av.

– Lys på alle anlegg har lyssensor som virker mellom klokken 16.00 og 23.00. Lysene ved Sofiemyr kunstgress har ikke behov for å stå på nå, så disse blir nå slått av, sier driftsleder for park og anlegg i Oppegård kommune, Per Kristiansen.

TRENERPAPPAER: Trenerne Stein Erik Lid (47) fra Sofiemyr og Stein Erik Narvesen (42) fra Tårnåsen er bekymret for hvordan fotballtilbudet skal bli for barna. Barna er også skuffet og lei seg. – Jeg gledet meg mye til å være med på keepertrening i dag, men møtte en stengt bane, sier Konrad Narvesen (10).

Fotball som helårsidrett

– Det faller på sin urimelighet at fotballbanene ikke driftes om vinteren. Samfunnet har forandret seg siden 1950-tallet. Fotball er en helårsidrett, slik som alle de andre idrettene i dag. Vinteren bør ikke være en stopper for fotballtilbudet, sier Stein Erik Lid (47), hovedtreneren for J09.

GÅR OFTE PÅ TOMGANG: Idrettsbussene går på tomgang i flere timer mens de står parkert i Sofiemyr idrettspark.

Han påpeker at fotball er en inkluderende idrett, men slik som situasjonen i KIL er per i dag, har ikke alle foresatte verken råd eller tid til å kjøre barna langt av gårde for å komme på trening.

– Det økonimiske aspektet ved å leie banekapasitet utenfor kommunen samt det miljømessige aspektet spiller også en viktig rolle for mange foresatte. Det blir fryktelig mye bilkjøring hvis lagene skal kjøre til Ekeberg, Valhall og andre steder på grunn av stengte baner lokalt, sier Lid.

– En dråpe i havet

Stein Erik Lid påpeker at alle de tiltakene med de miljøvennlige idrettsbussene, de planlagte sykkelstativene og alt annet som skulle være så bra for miljøet her lokalt, ser nå ut som en dråpe i havet når flere hundre barn og unge skal kjøres til og fra Ekeberg, Valhall og andre steder hele vinteren.

Pilotprosjektet med ti elektriske minubusser som henter barn og voksne fra Ingieråsen, Vassbonn og Trollåsen og frakter dem til og fra trening på Sofiemyr, ble satt i gang i høst og skal vare i ti måneder (frem til juni/august 2020).

– Vi ønsker å fremme miljøvennlige reisemåter innad i kommunen, og få flere barn til å gå, sykle eller kjøre kollektivt til idrett og fritidsaktiviteter i hverdagen, sa ordfører Thomas Sjøvold da prosjektet ble lansert.

Oppegård Avis har fått flere henvendelser fra leserne og har selv sett at disse bussene går på tomgang mens de står parkert i Sofiemyr idrettspark.

Det er foreløpig usikkert hva som skjer videre med dette prosjektet som følge av de vinterstengte banene.

Powered by Labrador CMS