ORDFØRER: Hanne Opdan har lest forslagene fra kommunedirektøren og sier det må gjøres tøffe prioriteringer.
ORDFØRER: Hanne Opdan har lest forslagene fra kommunedirektøren og sier det må gjøres tøffe prioriteringer.

«Vi kjenner på alvoret»

Flertallspartiene sier innholdet i ØHP ikke kom overraskende, men at det må gjøres tøffe prioriteringer fremover.

Publisert Sist oppdatert

– Kommunedirektørens forslag til Økonomi- og Handlingsplan (ØHP) innebærer ingen overraskelser, men tøffe prioriteringer. Tøffe prioriteringer må nødvendigvis også til i kommunestyrets endelige ØHP-vedtak i desember, skriver flertallspartiene i en pressemelding.

De fortsetter:

På grunn av den enorme kostnadsøkningen til både strøm, varer og renter må vi se på alt vi har vedtatt og planlagt tidligere i nytt lys. Investeringer som vi har vurdert som riktige og overkommelige da de ble vedtatt, kan ha blitt 25 prosent dyrere bare på ett år, på grunn av prisvekst. Vi må derfor vurdere hva vi kan skalere ned, hva vi kan skyve lenger fram i tid, og om det er noe vi kan erstatte med enklere løsninger. Vi vil kutte i noen investeringer for å prioritere det viktigste for innbyggerne våre og arbeide hver dag for at ikke sårbare innbyggere, barn og eldre skal rammes hardt av de økonomiske nedgangstidene.

Vi skal prioritere høyest det som er aller viktigst for å gi en trygg oppvekst og gode helse- og omsorgstjenester til alle innbyggere som trenger det, mens andre planlagte investeringer må vente eller endres. I potten vi må se på en gang til, er prosjekter vi ikke har satt i gang, og her ligger alt fra teknisk infrastruktur generelt, til avfallssuget i Ski sentrum. Det er på slike tiltak kostnadene stiger aller mest. Uavhengig av hva vi gjør med planlagte investeringer, må vi kutte i kostnader til drift av tjenester og tilbud. Dette har vi jobbet med lenge, men med siste års utvikling blir det enda tøffere.

Privatøkonomien rammes også av Russlands krig mot Ukraina, og følgene av den. Mange av innbyggerne i Nordre Follo vil i 2023 og årene etter bli mer utfordrende enn hva noen kunne forutse. Vi i Ap, MDG, SV, SP, V, og U/Krf har ansvarlig trygg økonomisk styring, og skal gjøre vårt for at kommunens tilbud og tjenester støtter mest mulig opp under dem som har størst behov for det.

Hanne Opdan, ordfører, Oddbjørn Lager Nesje (Ap), Hans Martin Enger (MDG),

Elin Skifjell (SV), Tor Anders Østby (SP), Camilla Hille (V), Dag Fedøy (U)

Powered by Labrador CMS