Ukraina kjemper for alles frihet!

I dag er det ett år siden Ukraina ble angrepet av Russland. Camilla Hille har i den forbindelse bedt om ordet.

For ett år siden var vi alle vitne til noe utenkelig, et demokrati ble angrepet i Europa. Jeg har mange ganger etter det tenkt på hvor lett og fort alt kan snu. Hvor skjørt alt er og hvor viktig det er at vi tar vare på det vi har jobbet frem sammen i den demokratiske verden. I dag er det ett år siden Russland startet en fullskala krig mot Ukraina etter at de annekterte Krim i 2014.

Krigen er ikke bare en trussel mot Ukraina, men truer hele verdensfreden. Din og min frihet er avhengig av at Ukraina vinner, og dessverre er det ingen annen utveg enn at vår friheten vår må beskyttes med våpen.

Lidelsene i Ukraina er nesten ikke til å holde ut å lese om. Dette helvetet på jord må det ukrainske folket nå stå i og holde ut for oss alle. Putin synes ikke å bry seg om det er sivile i skoler, barnehager eller sykehus med sivile som bombes i filler. Det ukrainske folk skal knuses, ingen spares, ingen regler for krig følges. Det ukrainske folkets moral settes på umenneskelige prøvelser.

Jeg spør meg selv hvor lenge jeg hadde holdt ut disse lidelsene, og hvor fristende det ville være å overgi seg for å få slutt på lidelsene. Ukraina kan ikke gi seg og de vet det, og vi må bidra med absolutt alt vi kan, både penger, våpen og menneskelige ressurser slik at de lykkes.

Et lite offer

Vi merker krigen flere flyktninger, økte priser, energimangel. Jeg forstår at en strammere lommebok er krevende for mange, det er likevel et lite offer for oss i den frihetskampen som nå utspiller seg. Jeg er glad for at innbyggerne i kommunen vår tar imot flyktninger med åpne hjerter og virker å ha forståelse for at vi også i må ofre litt av egen komfort og overflod for frihet og demokrati.

Vi kan ikke bare være oss selv nærmest. Vi må regne med at litt flere av våre ressurser brukes på flyktninger i kommunen vår. Vi må kanskje redusere lit på strømforbruket og bruke litt mer av feriepengene på mat. Det er et lite offer i det store bildet, men om vi holder ut så er gevinsten fortsatt frihet og demokrati i Europa. Så mener jeg ikke med dette at andre som sliter mye med regningene sine ikke skal få hjelp og støtte til å leve gode og verdige liv.

Krigen synes å bli langvarig, men vi må holde ut. Vi har ikke noe valg. Brutaliteten fra diktaturet må bekjempes. Det handler om verdier. Om det vi vil skal styre vår verden fremover. Derfor handler denne krigen om oss, om oss alle. Vi kan aldri gi oss. Putin skal tape.

Mvh
Camilla Hille
Leder av utvalget for oppvekst, idrett og kultur i Nordre Follo
Gruppeleder Nordre Follo Venstre

Powered by Labrador CMS