I TRYGGE HENDER: Hege Kaspersen, Astrid Stormoen og Kaja Ulbrandt Thoresen er alle erfarne jordmødre. Onsdag 23. november kan du ta celleprøve hos dem på Kolbotn Helsestasjon.
I TRYGGE HENDER: Hege Kaspersen, Astrid Stormoen og Kaja Ulbrandt Thoresen er alle erfarne jordmødre. Onsdag 23. november kan du ta celleprøve hos dem på Kolbotn Helsestasjon.

Helsestasjonen på Kolbotn åpner for celleprøvedag

– I år ønsker vi at de som tar kontakt er kvinner mellom 25 - 69 år, og som har fått brev i posten om at det på tide å ta ny livmorhalsprøve, forteller jordmor Kaja Ulbrandt Thoresen

Publisert

Onsdag 23. november på Kolbotn og Ski helsestasjon arrangeres celleprøvedagen, hvor det igjen blir mulig for kvinner å ta celleprøve utført av erfarne jordmødre. I år blir det imidlertid ikke drop in.

Trenger ikke ta hvert år

– Grunnen til at vi i år ønsker at kun en spesifikk gruppe skal ta kontakt, er fordi det ikke er nødvendig med en årlig celleprøve. Dersom kun de som har fått innkalling tar prøven i år, kan vi fortsette med de med ny innkalling neste år, forklarer jordmor Kaja Ulbrandt Thoresen.

Regelen er at kvinner mellom 25-33 år skal ta celleprøve hvert tredje år, men dersom du er over 34 år, er den nye regelen at du skal sjekkes hvert femte år.

Og selve prøven er fort gjort. Før skrapte man av cellene, men nå er det bare å snurre en liten børste to ganger, så tar den av cellene som trengs. Børsten puttes i en lufttett, steril boks og sendes inn.

FORT GJORT: Nå til dags er det bare å snurre en børste rundt to ganger, så er prøven tatt.
FORT GJORT: Nå til dags er det bare å snurre en børste rundt to ganger, så er prøven tatt.

Kun denne dagen

Ulbrandt Thoresen minner om at det kun blir mulig å ta celleprøve den oppsatte dagen mellom kl. 08.30 - 16.00 på Kolbotn og Ski Helsestasjon. Hun poengterer også at celleprøven er ment for friske kvinner.

– Hvis du har symptomer bør du gå til legen, dersom disse varer i over tre uker. Det behøver ikke å bety kreft, men det er best å få symptomene sjekket, sier jordmoren.

Slik bestiller du time:

  • Bestilling onsdag 2. november og torsdag 3. november mellom kl. 12-15
  • Beregn ventetid på telefonen, det forventes stor pågang.
  • Helsespørsmål kan ikke besvares
  • Telefonnummer: 94014164.

Veldig stort oppmøte

I fjor var oppmøtet så stort at helsestasjonen ikke klarte ta i mot alle.

– Vi så et enormt behov, derfor tenkte vi at vi må gjøre det igjen, sier hun.

En observasjon de gjorde seg var at mange av kvinnene ikke ville ta celleprøven hos fastlege, men heller ville til jordmor.

– Vi er kvinner, og mange har en god relasjon til jordmor fra før. Vi har jo god erfaring med kvinners underliv, ler jordmoren og understreker at samtlige av jordmødrene har tatt i mot mange barn, og har fulgt opp kvinner i etterkant av fødsler.

Celleprøver avdekker livmorshalskreft

Poenget med å ta celleprøven er å avdekke utvikling av livmorhalskreft. Dette gjelder også unge kvinner som er behandlet for HPV-viruset, som er en del av forstadiet til livmorhalskreft.

– Vi anbefaler fortsatt å ta celleprøve fordi man ikke er vaksinert mot alle HPV virusene. Men de som har fått HPV-vaksine har mye mindre risiko, poengterer hun.

Powered by Labrador CMS