JOBBER FOR UNGDOM: Christian Lund er debutant i spalten «Slik har vi det nå».

– Sammen kan vi skape arenaen

I en liten mannsalder har Christian Lund jobbet med og for ungdom i Oppegård. Nå debuterer han som «Slik har vi det nå»-skribent.

Publisert Sist oppdatert

Slik har vi det nå er en spalte hvor utvalgte personer i og rundt Oppegård skriver om ting som engasjerer dem. Spalten har eksistert i ti år og dette er Christian Lunds aller første bidrag:

Hva er din interesse, hva gjør du, hvor får du utløp for din kreativitet og skaperglede. Unge i Nordre Follo har mange muligheter og mange er aktive. 

Unge har mange arenaer, mer eller mindre skapt og styrt av voksne, og noen arenaer de har medvirkning i selv. Og det finnes arenaer hvor de unge gjør alt selv, og her er ikke alltid konsekvens er tatt med i planleggingen. Russefeiring er et eksempel på dette. 

Vi (kommunen) har ni kommunale tilbud som ligger godt spredd i hele kommunen. 

En fritidsklubb er en arena vi søker å skape så gode aktiviteter at de unge ønsker å bruke tiden sin her, finne aktiviteter de ønsker. Ting de vil gjøre med venner eller andre i samme alder. Vi finner og skaper i samspill med de unge. Skape aktivitet og arrangement sammen med de. Gir de en reell medvirkning. 

Fritidsklubben er også et sted bare å være, henge, chille, slappe av, 

Enkelt skrevet ønsker vi å stå på «to ben», et kulturelt og sosialt ben. 

Aktuelt nå:

UKM, Ung Kultur Møtes, arrangement i nesten alle kommuner hvor unge i alderen fra 10-20 år viser frem noe av det de driver med. Før het det Ungdommens Kultur Mønstring og ble første gang arrangert i 1985, nå vet kanskje ingen hva en mønstring er, så for noen år siden byttet en til Ung Kultur Møtes. Flaks med samme forkortelse UKM; )

Både Ski og Oppegård var med på UKM i 1985, mye har forandret seg på 39 år, men mye er det samme, forberedelsen, lydprøve, sceneprøve, oppheng av kunst, test av film, spenning bak scenen, en ekstra titt på andre og gleden og lettelsen når en er ferdig på scenen. Her er det ingen stoler som snus, eller dommere som stemmer noen hit eller dit. Noen innslag vil bli vist på Lillestrøm helgen 26. til 28.4, hvor Akershus har festival, og derfra vil ca 25 personer kunne reise til Bodø i juni å treffe andre unge med samme interesser.

I år er det helgen 13.-14.4 i Rådhusteatret i Ski. Det er fortsatt mulig å melde seg på. Og det er gratis å delta og komme å se på. 

På Klubben forbereder vi LAN og Nattåpent i april, her vil unge komme sammen i samme rom og spille, dele erfaringer og konkurrere i forskjellige spill. Men og spise sammen, spille analoge spill som bordtennis og biljard, samt kortspill. Være sammen.

En gjeng unge planlegger sommeravslutningen, som vi har hatt siden 1999, Sumprock. Fredag 31.5 vil vi igjen fylle torget på Kolben med aktivitet og unges kultur. Det er en fin arena hvor ungdom fra hele regionen kommer sammen.

Ellers så anbefaler jeg alle, og særlig voksne å se filmen Ibelin. Takk til familien Steen for at de deler sin historie. Ett siste råd:  Sett dere inn i hva din ungdom er interessert i. 

Sammen kan vi skape arenaen. 

Christian Lund,

Leder på Vassbonn fritidssenter

Powered by Labrador CMS