ILLUSTRASJONSBILDE: Follo legevakt. Foto: Yana Stubberudlien
ILLUSTRASJONSBILDE: Follo legevakt. Foto: Yana Stubberudlien

Falsk positiv test ved Follo legevakt

Hurtigtest for Covid-19 hos en person tilknyttet legevakten ga falskt svar.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 31. januar ble det meldt om ett påvist smittetilfelle tilknyttet Follo legevakt i Ski. Tre personer tilknyttet legevakten ble satt i karantene som følge av dette.

Tidligere i dag, altså fem dager senere, sendte kommunen en pressemelding om at testen som ble meldt positiv ved Follo legevakt den 31. januar var falskt positiv.

– Det er tatt to ordinære koronatester som bekrefter dette. Det var en hurtigtest som var falsk positiv. De tre personene som ble satt i karantene er derfor ikke lenger i karantene, forklarer kommunen.

Mindre pålitelige

Det var i begynnelsen av desember i fjor at Helsedirektoratet sendte ut over én million hurtigtester til norske kommuner. Testene, som gir svar innen en halvtime, brukes for raskere smittesporing, men er mindre pålitelige enn dagens testregime med laboratorietester.

Ifølge Helsedirektoratet vil 98,3 prosent av de som ikke har viruset få riktig resultatet. Det betyr samtidig at 1,7 prosent som ikke har viruset, likevel vil kunne få en positiv test.

"Antigen hurtigtest har god sensitivitet når det er mye virus i prøven, men er ikke like god som PCR til å påvise lavere virusmengder. Det er mer sannsynlig at en antigen hurtigtest er negativ tidlig i et forløp (før symptomer oppstår) enn en PCR-test", skrev Helsedirektoratet i et brev til kommunene.

Samtidig ble det påpekt at negativ test i kombinasjon med symptomer skulle utløse en ny test senere.

Ett mutert tilfelle påvist i Nordre Follo

Folkehelseinstituttet (FHI) har tidligere i dag meldt om ett positivt svar på mutert virus fra Storbritannia etter sekvensering av Covid-19-prøver fra Nordre Follo kommune.

– Smittetilfellet kan knyttes til kjent smittekjede i en annen kommune og er ikke knyttet til utbrudd i Nordre Follo kommune, skriver kommunen.

Ikke mutert virus ved Tårnåsen skole

Kommunen har også fått svar fra FHI på analyse av 16 prøver knyttet til utbruddet ved Tårnåsen skole.

– Alle prøvene viser ikke-engelsk variant av Covid-19, og det er tilstrekkelig til å si at utbruddet ikke skyldes den engelske varianten av viruset. Vi forventer ikke flere analysesvar i dette utbruddet nå, skriver kommunen.

Videre opplyses det at utbruddet ved skolen anses som i ferd med å kunne defineres som over.

– Enkelte sitter fortsatt i isolasjon/ karantene. Skolen starter som andre skoler og barnehager i kommunen, på gult nivå fra mandag 8. februar, opplyser kommunen.

Ikke mutert virus på Siggerud

FHI har også analysert ferdig prøvene knyttet til utbruddet ved Siggerud Gård barnehage. Det er ikke påvist mutert virus i disse prøvene.

– Det er bekreftet 20 smittetilfeller tilknyttet dette utbruddet. Det foreligger fem analysesvar og alle er av ikke-engelsk variant av Covid-19, skriver kommunen.

Powered by Labrador CMS