FORSØPLING: Flere av våre lesere er bekymret for at påbudet vil føre til økt forsøpling av nærmiljøet.

– Munnbind ligger strødd overalt

Etter at påbudet om munnbind trådde i kraft i Nordre Follo torsdag 19. november, er det allerede tegn til forsøpling rundt omkring i kommunen.

Publisert

Økt bruk fører til økt avfall, og dessverre ender ikke alle munnbind i søppelkassen. Flere lesere har kontaktet Oppegård Avis i forbindelse med dette.

– Bruk av munnbind er bra når nødvendig avstand ikke kan holdes, og stadig flere bruker munnbind, også ute i det fri. Det er greit å være forsiktig, men hvor blir alle munnbindene av? Vi som liker å gå tur ser henslengte munnbind i nær sagt hver grøftekant, sier Eivind Wremer.

Han sier at bare i går så han åtte munnbind i veikanten på et svært lite område.

– Stakkars dem som skal rydde opp. Bruk munnbind når det trengs, men bruk også vett og forstand, og ikke kast munnbind utendørs, oppfordrer Kolbotn-mannen.

Forsvarlig håndtering av brukte munnbind

Flere land som har anbefalt eller innført påbud om munnbind, har slitt med økt mengde avfall og forsøpling i etterkant.

Flere av våre lesere er også bekymret for at munnbind som kastes på i sentrum av Kolbotn, til slutt vil ende opp i Kolbotnvannet eller i skogen.

Oppegård Avis oppfordrer alle til å bidra i dugnaden og ha forsvarlig håndtering av brukte munnbind.

Ta med deg munnbindet hjem, eller kast det i den nærmeste søppelkassen. Eventuelt kan du ha med deg en pose hvor du oppbevarer munnbindet inntil du finner et egnet sted å kaste det.

Husker du dette?

I Nordre Follo er det nå påbud om munnbind i følgende situasjoner:

 1. Munnbind ved kollektivreiser:
 • Når det ikke er mulig å holde en meters avstand til andre, skal reisende bruke munnbind på kollektivtransport.
 • Påbud om munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

2. Munnbind i taxi:

 • Passasjerer skal bruke munnbind i taxi. Munnbindet skal tas på før passasjeren setter seg inn i taxien, og skal ikke tas av før reisen er avsluttet og passasjeren har gått ut av taxien.
 • Påbud om munnbind gjelder tilsvarende for sjåfør når det er passasjer i taxien.
 • Påbud om munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

3. Munnbind på offentlige steder:

Når det ikke er mulig å holde en meters avstand ut over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind følgende steder:

 • i butikker
 • i fellesarealene på kjøpesentre
 • på serveringssteder
 • i tros- og livssynshus
 • i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter

Påbud om munnbind gjelder ikke de som utøver fysisk aktivitet.

 • Påbud om munnbind gjelder også for ansatte på steder hvor det ikke er mulig å holde en meters avstand fra besøkende. Unntak er steder med andre smitteverntiltak som bruk av visir, skillevegger og lignende.

Påbud om munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Se Forskrift om forebygging av koronasmitte, Nordre Follo kommune, Viken.

De lokale tiltakene med påbud om munnbind skal vurderes på nytt senest mandag 30. november.

Powered by Labrador CMS