MUTASJONSSMITTE I NORDRE FOLLO

GIR INGEN GARANTI: – Det er ingen garanti for at Nordre Follo ikke får en bredere smittespredning, sa helsedirektør Bjørn Guldvog under pressekonferansen klokken 14:30 fredag ettermiddag.
GIR INGEN GARANTI: – Det er ingen garanti for at Nordre Follo ikke får en bredere smittespredning, sa helsedirektør Bjørn Guldvog under pressekonferansen klokken 14:30 fredag ettermiddag.

– Ingen garanti for at Nordre Follo ikke får en bredere smittespredning

Klokken 17:00 skal det holdes et møte med Nordre Follo og flere andre kommuner i regionen om strenge fellestiltak for hele regionen som følge av smittesituasjonen i Nordre Follo.

Publisert Sist oppdatert

Det har blitt holdt flere pressekonferanser hittil i dag etter at det ble kjent at Nordre Follo har et pågående utbrudd med den britiske virusmutasjonen – det første kjente utbruddet av mutanten i Norge.

– Dette mutasjonsviruset er vesentlig mer smittsomt, kanskje 70 prosent mer smittsomt enn variantene som har dominert i Norge så langt, og det har potensialet til å skape den tredje smittebølgen i Norge. Dette er noe vi vil unngå. Samtidig er det ingen garanti for at Nordre Follo ikke får en bredere smittespredning, var noe av det helsedirektør Bjørn Guldvog sa under pressekonferansen klokken 14:30 fredag ettermiddag.

Som følge av det ovennevnte har Nordre Follo, Nesodden, Oslo, Frogn, Ås, Indre Østfold, Moss, Vestby og Enebakk møttes tidligere i dag sammen med fylkeskommunen, statsforvalteren og Helsedirektoratet for å diskutere smittesituasjonen.

– Det var et samstemt ønske fra nabokommunene om at vi sammen skulle vurdere en regional samordning, med konkrete felles regionale tiltak, og at til og med regjeringen skulle være med på å vurdere disse tiltakene, sa helsedirektøren under pressekonferansen.

Han sa at Helsedirektoratet støtter tiltakene som Nordre Follo kommune nå innfører.

Kollektivtransport og vgs kan bli rammet

Guldvog påpekte imidlertid at det ikke var aktuelt med en total nedstenging, men at kollektivtransport og videregående skoler var tiltak kommunene måtte regne med at det skulle bli tiltak for.

– I dette området må vi ha ganske strenge tiltak. Vi får komme tilbake til nøyaktige nivåer på de litt strengere tiltakene etter et møte som skal holdes klokken 17:00 i dag, sa Guldvog.

Innbyggerne i Nordre Follo har i dag blitt oppfordre til å ikke forlate kommunen rem til midten av neste uke (til og med onsdag), men det er fortsatt uavklart hvordan dette vil foregå praktisk for de innbyggerne som jobber utenfor kommunen.

– Helsedirektoratet har anbefalt at innbyggere i regionen avstår fra alle unødvendige reiser. Vi anbefaler også at alle som kan er på hjemmekontor, de neste dagene. Vi må slå ned dette viruset så raskt som mulig slik at det ikke sprer seg til andre nærliggende kommuner, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Hva med de som jobber utenfor kommunen?

Oppegård Avis har fått flere henvendelser fra innbyggerne som ber om å presisere hva kommunens oppfordring innebærer for dem som jobber i Oslo og andre kommuner.

Flere av våre lesere som jobber i Oslo har bekreftet at de har vært i kontakt med arbeidsgiverne etter pressekonferansen i ettermiddag, og flere av arbeidsgiverne sier at de må møte opp på jobben som vanlig.

Kommunen kan foreløpig ikke svare på disse spørsmålene.

– Det kommer nærmere avklaringer i kveld. Det skal være et møte med nabokommuner og fylket klokken 17:00 og et møte i formannskapet klokken 18:30, skriver de i en e-post til Oppegård Avis.

Husk at du kan følge formannskapsmøtet direkte her på oavis.no.

Oppegård Avis følger opp saken.