MÅ FØLGE PRIORITERINGSLISTEN: På grunn av stor etterspørsel etter hurtig- og selvtester må kommunene nå gjøre en tydeligere prioritering av hvem som skal testes. Nærkontakter av personer med kritiske samfunnsfunksjoner i omikron-utbrudd står nå på første plass på denne prioriteringslisten.

Sjekk nye regler for karantene og prioriteringslisten for hurtig- og selvtestene

Natt til onsdag 15. desember trer i kraft felles regler for karantene uavhengig av virusvariant. Kommunen må også følge prioriteringslisten over hvem som skal testes med hurtig- og selvtestene.

Publisert

Da omikronvarianten ble oppdaget i Norge, ble det innført egne strengere regler om isolasjon og karantene for nærkontakter av bekreftede eller mistenkte omikrontilfeller for å bremse smittespredningen.

– Det er svært krevende å håndtere parallelle regler i smittesporingen, og med stadig økende forekomst av omikronvarianten blir dette også mindre hensiktsmessig. Vi innfører derfor nå felles isolasjons- og karanteneregler uavhengig av virusvariant, etter anbefaling fra fagmyndighetene, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under pressekonferansen mandag kveld.

Innføres natt til i morgen

De felles reglene for karantene uavhengig av virusvariant, som skal innføres natt til onsdag 15. desember, innebærer blant annet karanteneplikt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære med mulighet for å teste seg ut etter syv døgn.

Øvrige nærkontakter kan teste seg ut etter tre døgn, men fortsatt være i fritidskarantene til negativ test etter syv døgn.

Det er unntak for personell i kritiske samfunnsfunksjoner i arbeidstiden, med blant annet krav om negativ test samme dag som arbeidet skal gjennomføres.

Skal skaffe flere hurtig- og selvtester

På grunn av stor etterspørsel etter hurtig- og selvtester må kommunene nå gjøre en tydeligere prioritering av hvem som skal testes. Regjeringen har nylig anskaffet 10 millioner hurtig- og selvtester som skulle leveres til kommunene før nyttår, men nå ber de Helsedirektoratet sette i gang umiddelbart med ytterligere anskaffelser av testene.

– Det er svært sannsynlig at vi vil se en betydelig smitteøkning med omikronvarianten de kommende ukene. Testing er et viktig tiltak for å begrense smittespredning. Det er viktig at kritiske samfunnsfunksjoner ikke blir rammet. Vi må derfor prioritere bruken av hurtig- og selvtester enda tydeligere, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Slik skal bruk av hurtig- og selvtester prioriteres i kommunene:

  1. Nærkontakter av personer med kritiske samfunnsfunksjoner i omikron-utbrudd.
  2. Ved symptomer:
  • Prioritere ansatte med vage symptomer i helse- og omsorgstjenesten, andre personer med kritiske samfunnsfunksjoner og barn.

3. Ved kjent smitteeksponering for husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære:

  • Prioritere barn
  • Prioritere ansatte i helse- og omsorgstjenesten
  • Prioritere nærkontakter ved omikronutbrudd.

4. Ved kjent smitteeksponering for øvrige nærkontakter:

  • Prioritere barn og ansatte i helse- og omsorgstjenesten, eventuelt kritiske samfunnsfunksjoner som er øvrige nærkontakter til ikke-omikronutbrudd.

5. Jevnlig testing av barn, særlig i områder med vedvarende høyt smittetrykk.

6. Jevnlig testing i helse- og omsorgstjenesten i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger og i områder med vedvarende høyt smittetrykk.

– Testing bidrar til å holde samfunnet åpent, og det er derfor et mål med mer jevnlig testing av barn, ansatte i utdanningssektoren, fagfolk i helsetjenesten, folk i andre miljøer med mye smitte og eventuelt folk i kultur- og næringsliv. Regjeringen vil vurdere hvordan TISK-arbeidet kan justeres ytterligere for å lette smittesporingsarbeidet i kommunene og redusere bruk av karantene. Vi vil komme tilbake med en ny langsiktig TISK-strategi etter nyttår, sa Kjerkol.

Powered by Labrador CMS