DELTAKERNE FÅR IKKE VITE OM DE TAR TRAN ELLER MAISOLJE: Som deltaker vil du få Möller’s Tran med sitronsmak eller et placebo-produkt (maisolje med sitronsmak) tilsendt i posten, men kun de som administrerer transtudien/de som analyserer dataene skal vite hvem som har fått tran eller maisolje før etter all informasjon og alle analyser er gjennomført. Foto: Privat
DELTAKERNE FÅR IKKE VITE OM DE TAR TRAN ELLER MAISOLJE: Som deltaker vil du få Möller’s Tran med sitronsmak eller et placebo-produkt (maisolje med sitronsmak) tilsendt i posten, men kun de som administrerer transtudien/de som analyserer dataene skal vite hvem som har fått tran eller maisolje før etter all informasjon og alle analyser er gjennomført. Foto: Privat

Har du fått en slik flaske i posten?

Kan en skje med tran motvirke koronaviruset? Eller er det noe spesielt med dem som drikker tran? Flere innbyggere i Nordre Follo har blitt invitert til å delta i en stor transtudie med minst 70.000 deltakere.

Publisert Sist oppdatert

Transtudien er i regi av Oslo universitetssykehus og vil inkludere minst 70.000 deltakere fra hele Norge – noe som vil gjøre den til en av de største kliniske studiene som noensinne er gjennomført i Norge. Studien vil være stor også i internasjonal sammenheng.

HVEM KAN DELTA?

  • Alle voksne, yngre enn 75 år i Norge, kan delta, uavhengig av bosted.
  • Dersom du har hatt covid-19, eller tar tran eller et tilskudd med vitamin D og/eller omega-3 fettsyrer hver dag kan du dessverre ikke være med i Transtudien.
  • Dersom du tar tran eller et tilskudd med vitamin D og/eller omega-3 fettsyrer noen dager i uken, kan du være med.
  • I tillegg ønsker forskerne spesielt at personer med etnisk bakgrunn fra Asia og Afrika melder seg.
  • Disse grupper kan ikke delta i studien:
  • Gravide eller kvinner som planlegger å bli gravide.
  • Personer som ikke tåler tran eller maisolje, eller har problemer med å svelge olje.
  • Personer som er over 75 år.
  • Veganere (vegetarianere kan delta).
  • Personer med enkelte alvorlige lever- og nyresykdommer.

– Rekruttering av deltakerne pågår nå. I studien vil deltakerne fordeles i to grupper ut ifra loddtrekning. Den ene halvparten av deltakerne vil daglig ta Möller’s Tran ens den andre halvparten får et placebo-produkt (maisolje) som de skal ta hver dag i vinter. De vil få tran eller maisolje tilsendt i posten, men får ikke vite hva konkret de har fått, sier Arne Søraas, lege og forsker ved Avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Han håper mange vil se på dette som en mulighet til å være med på den store dugnaden for å bekjempe korona. På slutten av vinteren vil forskerne se om det er forskjell i forekomst av covid-19 mellom de to gruppene.

– Resultatene kan gi oss verdifull innsikt i hvordan vi kan forebygge å bli smittet av korona og andre virussykdommer som sesonginfluensa og forkjølelse, sier Søraas.

Redusert risiko for å bli smittet og bli alvorlig syk

Bakgrunnen for studien er basert på funn gjort i den store koronastudien som ble startet opp i vår.

– Vi ser tegn til at tranbrukere har redusert risiko for å bli smittet av koronavirus, og redusert risiko for et alvorlig sykdomsforløp dersom man skulle bli smittet. Dataene våre kan ikke si om dette skyldes noe med livsstilen til de som tar tran eller om det er tranen i seg selv. Dette ønsker vi nå å undersøke, sier Søraas.

Studien er delfinansiert av Orkla som eier Möller’s. Orkla har ingen annen rolle i gjennomføringen av studien.

Som deltaker vil du vil fylle ut elektroniske spørreskjema, og på slutten vil du få en grundig vurdering av ditt inntak av vitamin D og omega 3 fra lege og ernæringsfysiolog.

Det første skjemaet tar 10-15 minutter og senere vil skjemaene ta mindre enn 5 minutter. Noen kan også bli invitert til å avgi blodprøve.

Powered by Labrador CMS