FARENS FORSVARERE: Daniel Storrvik og Finn Krokeide, den tiltalte familiefarens advokater på vei ut av rettsal 3 i Follo Tingrett. Bakerst kommer Gaute Nilsen, advokat for en av brødrene.
FARENS FORSVARERE: Daniel Storrvik og Finn Krokeide, den tiltalte familiefarens advokater på vei ut av rettsal 3 i Follo Tingrett. Bakerst kommer Gaute Nilsen, advokat for en av brødrene.

– Det er ikke en far som er barmhjertig

Den fornærmede forklarte seg grundig og lenge under rettssakens første dag,om alt fra æreskultur og familieforhold til hendelsesforløpet 12. september 2017, da hun ble knivstukket av faren, og utøvd vold på av flere andre familiemedlemmer.

Publisert

Det var mange inntrykk etter rettens første dag i saken som omhandler Greverud-kvinnen som ble knivstukket av faren sin i september 2017. Mesteparten av dagen gikk med til spørsmål fra aktoratet til fornærmede, og fornærmedes forklaring.

Spørsmål om kultur, familieforhold, ære, hendelsesforløp opp til drapsforsøket og hendelsene på den aktuelle dagen 12. september 2017, ble nøye gått igjennom. Fornærmede brukte lang tid på å forklare seg, og ønsket i utgangspunktet å få forklare seg på norsk. Dette var imidlertid ikke mulig da det ble problemer med tolk, oversettelse og teknikk i rettssalen. Dermed forklarte fornærmede seg på sitt morsmål, pashto, med tolk som forklarte retten hva hun sa. 

Kvinnen forklarte seg lenge om æresspørsmålet og hvordan hun hadde flyttet til et vennepar, og at dette eskalerte konflikten i familien, som hadde pågått siden 2014, fordi kvinnen hadde blitt "for norsk". 

Saken fortsetter under bildet.

 

GIKK BRA: Monica Lindbeck (t.v), er fornøyd med forklaringen til sin klient. Så langt er det kun aktoratet som har stilt fornærmede spørsmål.
GIKK BRA: Monica Lindbeck (t.v), er fornøyd med forklaringen til sin klient. Så langt er det kun aktoratet som har stilt fornærmede spørsmål.

Bistandsadvokat Monica Lindbeck er fornøyd med hvordan kvinnen forklarte seg, og sakens første dag i retten. 

– Jeg synes hun forklarer seg veldig bra men jeg synes det er veldig lite tilfredstillende de tidsrammene vi får her, sier Lindbeck til Oppegård Avis. 

Det er satt av tolv dager til saken i Follo tingrett, og både aktorat, bistandsadvokat og forsvarere gav uttrykk for at det var satt av liten tid til saken. 

– Jeg har ikke gjort noe galt

Da det kom til forklaringen rundt selve hendelsesforløpet ble fornærmede tydelig oppbragt og måtte flere ganger tørke tårer under forklaringen sin. 

FOLLO TINGRETT: Rettssaken skal gå over tolv dager i sal 3 i Follo tingrett.
FOLLO TINGRETT: Rettssaken skal gå over tolv dager i sal 3 i Follo tingrett.

– Nå er det gått to år og hverken foreldrene mine eller brødrene mine har spurt etter meg, hvor jeg er eller hva som skjer med meg. Nå er det sånn at jeg ikke vil ha dem, selv om gud kommer ned og ber meg om det, vil jeg ikke godta dem. Alt som har skjedd med meg, kroppen min, er alt på grunn av dem, fortalte den fornærmede gråtkvalt. 

Kvinnen forklarte flere ganger i løpet av dagen at hun ikke relaterer seg til at hun har bragt skam over familien.

– Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg bryr meg ikke om skam, ingen kan presse meg til noe, jeg bestemmer selv, sa kvinnen.

Hun hevdet flere ganger at faren hadde kontroll på familien, og fortsatt har det, og antydet til og med at faren skal ha instruert moren om hva hun skulle svare på skyldspørsmålet i retten. 

I tillegg til knivstikkingen skal kvinnen ha blitt lugget, sparket og slått av de fire andre tiltalte, som forøvrig er moren, en søster og to brødre av fornærmede.

Nektet å bli med opp

Fornærmede forklarte at hun ble hentet av faren for å bli med hjem til Greverud for å besøke familien, men at hun var redd for at det skulle skje henne noe. Da de kom frem til huset der familien bor, nektet fornærmede å bli med opp i leiligheten. Da faren ikke fikk datteren med opp, kom flere søsken og moren ned til parkeringsplassen.

– Jeg ville ikke være med opp og da klappet pappa til meg. Jeg sa til dem, ikke slå meg på åpen gate foran folk, gjør dere det en gang til skal jeg skrike og hyle. Og alle slo meg, alle som var tilstede slo meg. Faren min ble glad for hvert slag jeg fikk der og da, og nå som han sitter i retten og gråter, jeg bryr meg ikke om det. Det er ikke en far som er barmhjertig, sa kvinnen i retten, oppløst i tårer. 

Senere hentet faren en kniv og knivstakk datteren to ganger, slik at tarmene til kvinnen ble hengende ut av buken hennes. De skal så ha tatt på en mindreårig bror en blodig t-skjorte og sagt det var han som utførte knivstikkingen. 

Den fornærmede forklarte at hun var helt sikker på at de valgte broren som syndebukk fordi han var under den kriminelle lavalder. 

FARENS FORSVARERE: Daniel Storrvik og Finn Krokeide, den tiltalte familiefarens advokater på vei ut av rettsal 3 i Follo tingrett.Bakerst kommer Gaute Nilsen, advokat for en av brødrene. 
FARENS FORSVARERE: Daniel Storrvik og Finn Krokeide, den tiltalte familiefarens advokater på vei ut av rettsal 3 i Follo tingrett.Bakerst kommer Gaute Nilsen, advokat for en av brødrene. 

Da den fornærmede forlot rettssalen ble hun eskortert ut av væpnede sivile tjenestekvinner. Sikkerheten forøvrig var også høyt prioritert, med flere sivile og uniformerte betjenter, samt kroppsvisitering av alle som gikk inn og ut av rettsalen. 

Ingen overraskelser

I morgen fortsetter rettssaken med de tiltaltes forsvarere som skal stille spørsmål til fornærmede, og antakeligvis får faren begynne å forklare seg mot slutten av dagen. Farens advokat, Daniel Storrvik, synes dagen i dag har forløpt omtrent som han hadde sett for seg.  

– Jeg synes det har gått greit, det har gått som forventet. Fornærmede har forklart seg i tråd med de siste avhørene hun har avgitt i saken, og det var det vi tenkte. Så er det bare aktoratet som har stilt spørsmål foreløpig, så blir det vår tur i morgen, sier Storrvik

– Fornærmede har forklart seg litt ulikt i avhørene, og jobben vår i morgen blir å få frem de ulikhetene, og hva hun har forklart seg inkonsekvent på. Det skal ikke komme noen overraskelser fra vår side eller vår klient, men kanskje det kommer noe fra noen av de andre, sier Storrvik i det han forlater rettssalen.