DYRENES BESTE: Veterinær Idunn Langbakk, med katten Leah, minner katteiere på å rydde bort julebånd så ikke kattene spiser det, og heller ta hunden på en ekstra tur enn å gi den fet mat.
DYRENES BESTE: Veterinær Idunn Langbakk, med katten Leah, minner katteiere på å rydde bort julebånd så ikke kattene spiser det, og heller ta hunden på en ekstra tur enn å gi den fet mat.

Ta vare på dyrene i julen

Julemat er en del av kosen, det synes de fleste, men det kan være greit å huske at dyrenes kos ikke er den samme som din.

Publisert

Veterinær Idunn Langbakk ved Kolbotn Dyreklinikk, oppfordrer alle som vil gi hunden litt ekstra kos i julen å heller fokusere på en ekstra tur.

– Vi forbinder kos og julemat, men for hunder er kos mer knyttet opp mot kontakt med eier. Ta de heller på en ekstra tur enn å gi de ribberestene, sier Langbakk.

Mye fet mat mat kan nemlig føre til tarmproblemer for de firbente vennene våre. Hvis du gjerne vil gi noe ekstra, anbefaler Langbakk en leke, oppmerksomhet eller kos.

– Noen vil ha tyggebein eller godbiter. Kjøp da gjerne noe som varer en stund, og kjenn dyret ditt, vit hva det tåler. Det er ikke noen god idé å introdusere nye og spennende ting akkurat på julaften.

Giftig godsak

Huskeliste

  • Ikke gi dyrene fet mat du selv spiser til jul.
  • Tenk på hva som ligger i julesokker eller under treet.
  • Sørg for at hunden får nok mosjon også i jula.
  • Ikke la katten din spise gavebånd, det kan ødelegge tarmene til katten.

Langbakk minner om at det kan være lurt å tenke på det som ligger under treet også, for selv om du ikke vet hva pakken inneholder, kan det være din firbente venn kan snuse seg til det.

– Hvis du får mat eller godteri så vet hundenesa det, og det kan være fort gjort å tygge opp en pakke for å komme til innholdet. Sjokolade, for eksempel, er giftig for hund. Dess mørkere, jo farligere er den, sier Langbakk.

Og har du en liten hund tåler den mindre enn en stor hund.

– Om en labrador spiser litt melkesjokolade kan det gå fint, mens om en chihuahua får i seg samme mengde mørk sjokolade, kan det være livsfarlig, sier hun.

Pass også på godsaker på bordet, det være seg sjokolade, rosiner eller annet godis, dyrene ikke skal ha i seg.

JULESTELL: Kasper skal få klippet klørne til jul, og eier Sindre Norderhaug har tatt han med til Kolbotn Dyreklinikk for å få jobben gjort.
JULESTELL: Kasper skal få klippet klørne til jul, og eier Sindre Norderhaug har tatt han med til Kolbotn Dyreklinikk for å få jobben gjort.

– Minste antall rosiner jeg vet om som har vært dødelig er fem. Der er det veldig stor usikkerhet, vi vet ikke helt hva det er som gjør det giftig, og da er det lettere å forebygge enn å ta sjansen, sier Langbakk, og legger til at også hvitløk og løk i store kvanta kan være giftig.

Båndtvang

For katteeiere gjelder det å være obs på julegavebåndenen.

– Katter elsker å leke med bånd, så julegavebånd er ting man bør rydde bort med en gang. Hvis de får i seg det, kan det gi alvorlig skade på tarmene, sier Langbakk.

Hun minner også om at særlig ungkatter, elsker juletrær.

– Jeg har hørt om eiere som fester treet i taket for å unngå knuste julekuler, smiler veterinæren.

Som et siste råd oppfordrer Langbakk til å tenke på dyrene under selskapelighetene i julen

– Adferden til dyr, som med folk, kan variere i selskap. Noen trives veldig godt i større selskap, mens noen synes det er litt ubehagelig. Da er det viktig at man kjenner dyret sitt godt. Det er ofte mange selskapeligheter i jula, og det kan bli stressende for dyret ditt.

Powered by Labrador CMS