EYVIND SKEIE: Eyvind Skeie har vært bosatt på Kolbotn siden 2011 og trives som plommen i egget.
EYVIND SKEIE: Eyvind Skeie har vært bosatt på Kolbotn siden 2011 og trives som plommen i egget.

Fyller 75 og håper på allsang

5. november fyller tusenkunstneren Eyvind Skeie 75 år. Det markeres med en heidundrende konsert i Sofiemyr kirke.

Publisert Sist oppdatert

«Hvem er Eyvind Skeie», spør du kanskje?

Vel, mange drar nok kjensel på navnet i seg selv, men hvis vi nevner sangtitler som «Ta en potet», «En stjerne skinner i natt», «Tenn lys» eller «Morgendagens søsken», ringer det nok en bjelle for de fleste.

Skeie har nemlig en laaaang rekke kjente sanger på merittlisten.

Vi tar likevel det grunnleggende om mister Skeie. Han er utdannet teolog og har i en årrekke vært prest. I 2011 flyttet han og kona til Strandliveien i Kolbotn sentrum, fra Nordstrand. Likevel er det kanskje som «kulturarbeider» han har satt dypest spor.

Produktiv

Sangkatalogen består nemlig av nærmere 2000 registrerte verk, alt fra «monsterhitene» nevnt over, til norske salmer de fleste kanskje bare har nyttet svakt til i en eller annen anledning.

Når han nå bli 75 år er det i hvert fall tid for å feire. Det gjøres altså i Sofiemyr kirke, 5. november klokken 17. Denne ettermiddagen blir det virkelig noe for en hver smak.

– Det blir to avdelinger med sanger, først fra ulike TV-serier og annet som jeg stått bak, for eksempel Portveien 2 og Sesam Stasjon. Andre avdeling vil bestå av sanger og salmer fra det jeg har skrevet gjennom årene, forklarer Skeie.

I tillegg til musikalske forberedelser, har Skeie også noe annet godt å by på.

– Jeg var og bestilte kringler til de som kommer på konsert her om dagen, og da sa de «skal du virkelig bestille så mange kringler», ler Skeie.

Han har med andre ord tatt høyde for godt oppmøte, men sier det kan komme alt fra 50 til 300 på konserten.

HIT PÅ HIT: Foran pianoet i Strandliveien skapes det det flotteste toner med jevne mellomrom.
HIT PÅ HIT: Foran pianoet i Strandliveien skapes det det flotteste toner med jevne mellomrom.

Morsomme historier

Skeie er for lengst ferdig med å produsere materiale for barne-tv, men lekenheten er det ingenting å utsette på. Det skal konsertgjengerne på oppleve på lørdag også. De siste årene er det imidlertid mest salmer det har gått i, og mange reagerer med undring og overraskelse over at det fortsatt «finnes folk» som skriver salmer.

– Jeg hadde en morsom opplevelse for noen år siden, da jeg var på en danseskole for voksne. Da jeg fortalte at jeg var salmeskriver uttrykte vedkommende jeg fortalte det til: «Jeg trodde de som drev med det var daue for mange år siden jeg», sier han med latter.

Produktiviteten på den fronten er det heller ingenting å si på.

– Jeg kan i hvert fall si at jeg har flere salmer i salmeboken enn Martin Luther, humrer han tilfreds.

– 75 er ganske mange år

75-års dagen tar han på strak arm og med en stor dose takknemmelighet.

– Jeg opplever stor takknemmelighet over at jeg er frisk nok til å ikke pensjonere meg. Jeg har nok et litt mer anstrengt forhold til frister enn før, men jeg liker å skrive og å opptre. Det gir meg «noe», sier han, med trykk på noe.

Han fortsetter:

– Av og til blir jeg forbauset når jeg tenker på at jeg skal fylle 75, for det er jo ganske mange år. Men jeg prøve å beholde et lekende forhold til tilværelsen og forbli nysgjerrig på nye ting, sier han.

Du er invitert

I løpet av samtalen ved spisebordet i Strandliveien streifer vi innom temaer som begrepet «skapende forræderi», fenomenologi, pedagogikk og tro. Det blir for meget å gjengi i denne sammenhengen, men kanskje får også du en smakebit hvis du tar turen til Sofiemyr kirke på lørdag.

Du er i alle fall invitert til både kringle og konsert.

Powered by Labrador CMS