Foreløpig nei til fengsel på Trollåsen

Delseier for motstanden mot et fengsel på Trollåsen. Etter en grundig evaluering av seks tomter til nytt Oslo fengsel, vurderer Statsbygg at Bredtveit fortsatt er det best egnede alternativet.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Statsbygg på sin nettsider, tirsdag formiddag.

Av de 51 foreslåtte tomtene vurderte Statsbygg fem som gode nok til å være mulige alternativer til Bredtveit. Deriblant den mye omtalte tomten i Trollåsveien 8.

Den foreløpige konklusjonen fra Stasbygg, i form av en endelig rapporten om lokaliseringsavklaring for nytt Oslo fengsel er nå oversendt til Justis- og beredskapsdepartementet. Der peker de på at tomten på Bredtveit i Oslo er best egnet.

– Ålreit

Nyheten ble mottatt med behersket optimisme hos aksjonsgruppen «Nei til Norges største fengsel i boligområde på Kolbotn».

– Det er ålreit, men ikke godt nok, begynner, sier Odd Hoen-Sevje, talsperson for gruppen. – Det dette egentlig betyr er at Lier-alternativet er ute, men at Trollåsen fortsatt kan velges. Hvis Bredtveit ikke blir valgt, kan det like gjerne bli Trollåsen som noe annet. Og Statsbygg nevner jo selv statlig plan i rapporten, og det er skummelt, fortsetter han.

TALSPERSON: Odd Hoen-Sevje er behersket optimist etter dagens nyhet fra Statsbygg

Justisministeren tar valget

Den 60 sider lange rapporten er nå sendt over til justis- og beredskapsdepartementet. Siste ord er det på papiret justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl som har, godt hjulpet av sitt departement.

– Nå handler det om at justisminister Emilie Enger Mehl må ta stilling til dette. I denne saken må hun både overkjøre lokaldemokratiet og den private eiendomsretten for å legge fengselet til Trollåsen. Det burde sitte langt inne for en statsråd fra Senterpartiet, melder Hoen-Sevje.

Han poengterer også at det uten tvil er positivt for motstanderne av Trollåsen-alternativet at et samlet kommunestyre har sagt nei, men sier at det er verdt å merke seg at Statsbygg likevel ikke har gjort noen rangering.

– Vi er glad for at de har anerkjent de tungtveiende argumentene mot, men vi føler oss ikke helt trygge ennå.

Bredtveit er best, Lier verst

På statsbygg.no står det følgende:

– Av disse vurderer Statsbygg samlet sett Bredtveit som det beste tomtealternativet. En eventuell lokalisering på Bredtveit gjør at fengselet beholdes i Oslo. Siden det i så fall samlokaliseres med dagens kvinnefengsel, er det også det eneste alternativet som bedrer soningsforholdene for kvinner. I tillegg mener Statsbygg det er mulig å ta viktige hensyn til nærmiljøet, som å ivareta store deler av friområdet på tomten, selv om dagens fengsel utvides. Bredtveit er derfor fortsatt Statsbyggs anbefalte alternativ for nytt Oslo fengsel under forutsetning at det er mulig å få vedtatt reguleringsplanen for et eventuelt byggeprosjekt. Statsbygg anbefaler å avklare mulighetene for å få vedtatt en eventuell reguleringsplan.

Av de andre tomtealternativene vurderes Lier som det minst egnede. De andre fire tomtene er vanskelige å rangere da det er ulike typer fortrinn og usikkerhet knyttet til dem. Ettersom det er usikkerhet og risiko ved samtlige tomter mener Statsbygg det vil være uheldig å låse seg til ett alternativ. Med mindre Bredtveit besluttes, bør man i lys av usikkerheten utrede de aktuelle tomtene mer før endelig tomtevalg.

Vurderes som usikker

Når det gjelder Trollåsen-tomten (omtalt som Mastemyr), skriver Statsbygg dette i sin rapport:

– Mastemyr har store usikkerheter. Tomten vurderes i likhet med Bredtveit å ha høy reguleringsrisiko, i tillegg er tomteerverv og tomtekostnad usikkert. Usikkerhet knyttet til mulig tomtepris og prosess bør avklares først. Det bør etableres dialog med kommunen for å avklare mulighet for om de likevel vil stille seg positive til et fengsel på tomten, men dette vurderes lite sannsynlig i lys av ferske politiske vedtak om saken.

Her er de ulike tomtene og vurderingene til Statsbygg.

Rapporten er på 60 sider og kan leses i sin helhet her.

Powered by Labrador CMS