FRA TO TIL FIRE UKER: – Vi skal snart forsøke å gi kommunene fire ukers varsel, sier Preben Aavitsland, overlege i områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: FHI
FRA TO TIL FIRE UKER: – Vi skal snart forsøke å gi kommunene fire ukers varsel, sier Preben Aavitsland, overlege i områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: FHI

Antyder fullvaksinering av alle mot slutten av juli

Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet har gode nyheter til alle som drømmer om sommerferie.

Publisert Sist oppdatert

Man får en god beskyttelse to til tre uker etter dose én er satt, men en full beskyttelse forventes cirka én uke etter at man har fått dose to.

Tidsintervallet mellom dose én og to er på tolv uker ennå. Selv om Europa åpner nå opp for fullvaksinerte, ser det ikke ut som mulig for de fleste av innbyggerne under 55 år i Norge å kunne benytte seg av sommerferietilbudet i utlandet.

– Hvis innbyggerne i Nordre Follo får første vaksinedose innen midten av juli må tidsintervallet mellom dosene forkortes betydelig. Hva tenker FHI om dette?

– Intervallet kan være inntil tolv uker, men de fleste vil få mye kortere intervall. I slutten av juli er det sannsynligvis så mye vaksine at alle kan få dose to, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til Oppegård Avis.

Foreløpig kun Pfizer og Moderna

Det brukes kun Pfizer- og Moderna-vaksinene i Norge for tiden.

– Intervallet mellom dose én og to skal økes til opptil til tolv uker når man kommer til de tre aldersgruppene (18-44 år, 45-54 år og 55-64 år uten underliggende sykdommer), men det blir antakelig ikke nødvendig å vente tolv uker for alle. Etter hvert som man blir ferdig med første dose til alle, kan man jo gi andre dose tidligere, sier Aavitsland.

– Innebærer deres plan bruk av CureVac- og Novavax-vaksinene i tillegg til vaksinene fra Pfizer og Moderna?

– Det ser ikke ut til CureVac- og Novavax-vaksinene kommer i løpet av sommeren, men dersom de rekker å bli godkjent og starte leveringen, kan vi ta i bruk dem også, sier FHIs overlege.

Fra to til fire uker

Mange av innbyggerne i Nordre Follo klager nå på manglende forutsigbarhet når det gjelder vaksinering. De mener kommunen ødelegger for sommerferieplanene, men hvordan kan Nordre Follo kommune planlegge noe når FHI ikke har laget en plan rundt de ukentlige vaksineleveransene til oss fra uke 23 og utover? Vi har spurt FHI om dette.

– Det skyldes at vi ikke har bekreftede opplysninger om vaksineleveransene til Norge fra uke 23. Vi skal snart forsøke å gi kommunene fire ukers varsel, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til Oppegård Avis.

På spørsmålet om hvor mange dager innbyggerne i Nordre Follo kan regne meg å ha mellom varselet fra kommunen og selve vaksineringsdatoen for å kunne komme tilbake fra ferien, svarer han følgende:

– Vi skal iallfall gi kommunen så god informasjon som mulig slik at de kan planlegge vaksinasjon i sommer og gi innbyggerne mulighet til å planlegge for seg.

– Ser frem til det

Per i dag får Nordre Follo kommune kun en oversikt over vaksineleveransene for den nåværende uken og uken etter. Kommunen er derfor glad for FHIs planer om å skape mer forutsigbarhet.

– Vil det være nok med fire uker for dere, det vil si vil det være mulig for dere å gi cirka tidspunkt for vaksinering til alle innbyggerne i Nordre Follo?

– Ja, om vi vet hvor mange vaksiner vi får fire uker frem i tid, vil det gjøre at innbyggerne vil få tilsvarende tid til å bestille time til vaksinasjon. Jeg ser frem til å kunne gi innbyggerne mer forutsigbarhet, men det er altså helt avhengig av informasjon fra FHI, sier konstituert kommuneoverlege i Nordre Follo, Monica Viksaas Biermann.

Les også: Fortsatt mye uklarhet rundt vaksinering i Nordre Follo

Dette skrev FHI om endringer i doseintervallene for to uker siden:

OBS! Doseintervallet mellom dose 1 og 2 er nå endret til følgende antall uker fra og med uke 11 og uke 20 (endringen i uke 20 kommer som følge av at doseintervallet kun skal økes for aldersgruppene 18-44 år, 45-54 år og 55-64 år uten underliggende sykdommer):

 • Pfizer – 6 uker f.o.m. uke 11, opptil 12 uker f.o.m. uke 20.
 • Moderna – 6 uker f.o.m. uke 11, opptil 12 uker f.o.m. uke 20.
 • CureVac – 6 uker f.o.m. uke 11, opptil 12 uker f.o.m. uke 20. Kan bli i bruk fra og med uke 27.
 • Novavax – 3 uker. Kan bli i bruk fra og med uke 27.
 • AstraZeneca – 12 uker t.o.m. uke 10. Det har nylig blitt besluttet at denne vaksinen ikke skal brukes i Norge.
 • AstraZeneca – opptil 12 uker f.o.m. uke 20 (optimistisk scenario AZ-varianten). Det har nylig blitt besluttet at denne vaksinen ikke skal brukes i Norge.
 • Opptrappingen opp til 12 uker benyttes til å optimere ferdigstillelse av dose 1 tidligst mulig. Dette gjøres ved å forskyve vaksinering med dose 2 slik at de ikke går på bekostning av vaksinering med dose 1.
 • Deretter gjøres det en nedtrapping av antall uker mellom dose 1 og 2 mot slutten av perioden for å oppnå fullvaksinering på tidligst mulige tidspunkt. Nedtrapping gjelder for:
 • Pfizer (3 uker)
 • Moderna (4 uker)
 • AstraZeneca (9 uker). Det har nylig blitt besluttet at denne vaksinen ikke skal brukes i Norge.
 • CureVac (3 uker). Kan bli i bruk fra og med uke 27.
Powered by Labrador CMS