MIDLERTIDIG: I tre til seks måneder vil det lokale hotellet på Trollåsen fungere som et midlertidig innkvarteringssted for opptil 370 ukrainske flyktninger.

– Vi ser frem til å ta dem imot

Quality Hotel Entry på Trollåsen blir et midlertidig innkvarteringssted for opptil 370 flyktninger som kommer fra Ukraina før de skal til Nasjonalt ankomstsenter i Råde.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet Hero AS har på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet (UDI) inngått en avtale med det lokale hotellet Quality Hotel Entry på Trollåsen om å etablere 370 plasser for innkvartering av uregistrerte personer fra Ukraina.

De første flyktningene kommer til hotellet onsdag 23. mars.

– Vi ser frem til å ta dem imot og er stolte av å ha fått denne muligheten. Alle ansatte på hotellet er klare til å hjelpe til og de ser på dette som et meningsfylt oppdrag, sier hotelldirektør Naira Lalayan ved Quality Hotel Entry.

Hun sier hotellet har 164 rom med totalt 370 sengeplasser, som betyr at hele sengeplasskapasiteten på hotellet blir benyttet av de ukrainske flyktningene.

PLASS TIL 370 FLYKTNINGER: Det lokale hotellet på Trollåsen skal fungere som et midlertidig innkvarteringssted for flyktninger fra Ukraina.

Midlertidig innkvartering

Innkvarteringen driftes av Hero AS på vegne av UDI, mens Nordre Follo kommune har ansvar for helsetjenester, som akutt helsehjelp.

– Vi har ingen opplysninger om den enkelte som kommer, men er kjent med at 40 prosent av de som er kommet til Norge fra Ukraina er barn, forklarer kommunen.

Opphold på Quality Hotel Entry på Trollåsen blir en midlertidig innkvartering av de ukrainske flyktningene før de skal til Nasjonalt ankomstsenter i Råde som driftes av UDI, for å bli registrert.

200 ukrainske flyktninger

Fredag 18. mars fikk alle landets kommuner anmodning om bosetting fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Nordre Follo ble anmodet om å bosette 245 flyktninger i 2022, hvorav åtte er enslige mindreårige. Av de 245 flyktningene kommer 200 fra Ukraina.

Innkvarteringstilbudet for 370 uregistrerte flyktninger på Quality Hotel Entry inngår ikke i de 200 flyktningene som skal bosettes i kommunen.

Tre til seks måneder

Det er usikkert hvor lenge flyktningene skal bo på Quality Hotel Entry, dette avhenger av kapasiteten i Råde, men ifølge hotelldirektøren vil hotellet på Trollåsen fungere som et innkvarteringssted for flyktninger i en periode på tre til seks måneder, avhengig av behovet.

De som allerede har bestilt overnatting på Quality Hotel Entry får nå beskjed om å finne et annet alternativ.

– Vi vil nå informere alle kundene og hjelpe dem med å finne andre hoteller i nærheten, sier hotelldirektøren.

Hvor mange som blir berørt av dette, er foreløpig usikkert.

– Noen dager har vi ingen bookinger, mens andre dager er vi fullbooket, sier Lalayan.

Koordineres av Hero

UDI jobber med å sikre god kapasitet på Nasjonalt ankomstsenter i Råde. Etter at flyktningene er registrert der vil de bli bosatt i et akuttinnkvarteringstilbud, for deretter bosetting i et ordinært asylmottak eller bosetting i en kommune.

– Jeg er glad for at Nordre Follo kommune kan bidra til å hjelpe noen av flyktningene som ble nødt til å forlate et land i krig, sier ordfører Hanne Opdan.

Kommunen samarbeider med UDI, driftsoperatøren Hero AS og hotellet på Trollåsen for at flyktningene skal bli godt tatt imot og få hjelpen de trenger. Det er driftsoperatøren Hero som har ansvaret for å koordinere frivillige som ønsker å hjelpe flyktninger som kommer til Quality Hotel Entry.

– Vi får mange henvendelser fra innbyggere som vil hjelpe, og jeg er svært glad for det store engasjementet, sier ordføreren.

På kommunens nettside om krigen i Ukraina står det mer om hvordan innbyggere kan hjelpe.

Powered by Labrador CMS