KRITISERER PROSESSEN: SVs Synnøve Kronen Snyen er ikke imponert over reform-prosessen.
KRITISERER PROSESSEN: SVs Synnøve Kronen Snyen er ikke imponert over reform-prosessen.

– Folkestyret har tapt

SV-Synnøve mener makten skal ligge så nærme folk som mulig, fordi folk vet best selv hvordan nærområdet sitt burde være.

Publisert

På mandag bestemte kommunestyret at Oppegård vil bli en del av en større Follo-kommune. Alle de andre kommunene i Follo har hatt folkeavstemning, der kun innbyggerne i Ski sa ja.

Oppegård har hatt en innbyggerundersøkelse der 52 prosent sa nei til sammenslåing. Det er udemokratisk at Høyre, Arbeiderpartiet, KrF og Venstre i Oppegård ikke vil følge innbyggernes vilje i en så viktig sak.  

Hårreisende

Det er ikke så rart at et lite flertall sa ja i Ski. De blir jo fortsatt tyngdepunktet, den regionale byen og det området som vil få mest oppmerksomhet. Det er ikke en fordel for innbyggerne i Oppegård.

Særlig mindre tettsteder vil få mye mindre oppmerksomhet av politikerne. Det er nok heller ikke tilfeldig at absolutt alle andre kommune som ikke kom til å bli kommunesenter sa nei. Oppegård også er den eneste kommunen i Follo der folket sa nei, men kommunestyret sa ja.  Det syntes jeg er hårreisende.

Valgkampen

Ja, kommunestyret er valgt til å fatte politiske beslutninger på vegne av innbyggerne, men når kommunesammenslåing ikke var en del av valgkampen.

Det var nesten ingen partier som gikk til valg for eller mot sammenslåing, og de færreste i Oppegård tenkte på kommunesammenslåing når de stemte i september.  At man er blitt valgt til et kommunestyre betyr ikke at man har fullmakt til å gjøre hva som helst i fire år. Å gå inn for å avvikle Oppegård som egen kommune er ikke det vi ble valgt til å gjøre.

Jeg mener at makten skal ligge så nærme folk som mulig, fordi folk vet best selv hvordan nærområdet sitt burde være. Jo større avstanden til noe er, jo høyere er sannsynligheten for at det blir forsømt av et kommunestyret plassert i Ski.

En større kommune gjør at de små stemmene i hvert lokalsamfunn blir svakere, mens de store lobbyistene blir styrket. Det blir også lengre mellom folkevalgte og innbyggere, og det blir færre folkevalgte.

For stort

Ski og Oppegård er så store og har så mange tjenester at det vil bli vanskelig å ha demokratisk kontroll over alt sammen. Jeg kan love at det allerede i Oppegård er utrolig vanskelig å ha oversikt over hvordan det går.

Vi i kommunestyret er tross alt ansvarlig for det som skjer. Verken tjenestene eller demokratiet er tjent med noen sammenslåing.

Bra?

Ordføreren mener at sammenslåing er bra fordi Oppegård ikke har fått noe særlig investeringer i transport fra fylkeskommunen og staten.  At Høyre og Ap i Akershus har prioritert utbygging av E18 i stedet for kollektivtransport i hele fylket må de ta på egen kappe, det handler om politiske prioriteringer. Det holder ikke å skylde på hva slags kommunestruktur man har.

Det man ønsker å oppnå med kommunesammenslåing handler om politikk, men det holder ikke å endre på den administrative strukturen når det man vil oppnå uansett handler om politiske prioriteringer og avgjørelser.

PS: Hva mener du om saken? Send din mening til oss! Du kan skrive inntil 3500 tegn. Send gjerne et bilde også, og fullt navn påkreves. [email protected]