Skuddårsfrieri

KLARE MED MUSIKALSK GAVE: KoriO med dirigent Tage Tysland hadde en øvelse på Flåtestad skole da de fikk besøk av Oppegård Avis lørdag 8. februar.

Overrask ham med frieri fra scenen og få førstesiden i lokalavisen

40 lokale korister fra KoriO er klare for å synge «You’ll Never Walk Alone» på den største scenen i Oppegård. I tillegg får du som ønsker å fri, et flott førstesideoppslag i Oppegård Avis som minne fra dagen.

Publisert

Er du en kvinne og har ventet lenge nok på at mannen din skal fri? Da bør du bruke anledningen og fri til ham på skuddårsdagen, sier Asle Simensen, som er korist i KoriO.

      Skuddårsdagen 29. februar

  • Inntreffer nesten hvert fjerde år.
  • I århundrer har denne dagen vært ansett som dagen da kvinner kunne tillate seg å fri til en mann.
  • Skikken med skuddårsfrieri skal stamme fra en avtale som ble inngått mellom helgenene Sankt Bridget og Sankt Patrick i Irland på 400-tallet. Sankt Bridget skal ha klaget til Sankt Patrick over at kvinner måtte vente så altfor lenge på frierier, og han besvarte klagen ved å tillate kvinner å fri til menn på skuddårsdagen hvert fjerde år.
  • I noen land, for eksempel i Storbritannia, fantes det til og med lover om dette.
  • Dersom mannen svarer "nei" til kvinnens frieri, må han, ifølge den gamle tradisjonen, betale en slags oppreisning til kvinnen, i form av tolv par hansker. Hanskene skulle gi kvinnen en mulighet til å skjule at hun ikke hadde forlovelsesring på fingeren.

  • Skuddårsfrieriene har ført til at skuddårsdagen noe steder også har gått under navnet "ungkarsdagen" eller "Bachelor’s Day".

  • I Hellas ble det lenge sett på som uflaks å gifte seg i et skuddår, og særlig på selve skuddårsdagen.

Sistnevnte er et blandet kor med litt over 40 sangglade, lokale sangere i alderen fra 35 til 75 år, som ønsker å sørge for en spesiell opplevelse under skuddårsfrieriet.

– Fra gammelt av var 29. februar dagen da kvinner har lov til å fri. Lørdag 29. februar skal vi holde en skuddårskonsert i Kolben, med filmmusikk som tema. Om du ønsker å fri til din elskede fra scenen under konserten, skal vi hjelpe deg med dette og vil fremføre «You’ll Never Walk Alone» for dere, sier Simensen.

Han sier låten «You’ll Never Walk Alone» assosieres først og fremst med supporterne til Liverpool Football Club, som har benyttet sangen siden tidlig på 1960-tallet, men er opprinnelig en sang som ble skrevet for Broadway-musikalen Carousel, som hadde premiere i 1945.

– Regner med fullt hus

I tillegg til en musikalsk gave fra KoriO får dere et flott førstesideoppslag i Oppegård Avis som minne fra dagen. Husk å kontakte enten KoriO eller Oppegård Avis noen dager før konserten.

Om det ikke blir noe giftemål den 29. februar, kan du som publikum i alle fall oppleve en flott konsert med KoriO, Follo Big Band og selveste Trine Rein som skal synge sanger fra filmlerretet.

– Filmmusikk skaper mye følelser, så det blir en flott opplevelse for alle uansett om det blir giftemål eller ikke. Vi hadde 400 publikumere under konserten vår i Kolben i fjor og vi regner med fullt hus også i år, sier Simensen.

Han sier repertoaret består av 15 låter, blant annet "Aquarius", "Climb Ev’ry Mountain", "Fame", "I Will Always Love You", "Always Look at the Bright Side of Life" og "Bohemian Rhapsody".

 

SJEKK VIDEOEN: Se KoriO fremføre «You’ll Never Walk Alone. På skuddårsdagen lørdag 29. februar kan han ikke si nei om du frir. Gjør frieriet ditt til en større opplevelse ved å fri til ham på den største scenen i Kolben og få «You’ll Never Walk Alone», fremført av 40 flinke korister fra KoriO. I tillegg får dere et flott oppslag i Oppegård Avis som minne fra dagen. Om det ikke blir noe giftemål under konserten, kan du i alle fall oppleve en flott skuddårskonsert med KoriO, Follo Big Band og selveste Trine Rein som skal synge sanger fra filmlerretet.

Her kan du få en liten smakebit av den musikalske gaven fra KoriO:

Fylte 25 år i fjor

KoriO fylte 25 år i 2019, men på grunn av en utenlands tur til Krakow i fjor ble jubileumskonserten utsatt i ett år.

SKUDDÅRSKONSERT: KoriO, Follo Big Band og selveste Trine Rein skal synge sanger fra filmlerretet.

– Nå skal vi feire oss og forhåpentligvis flere nye par som våger å si ja til hverandre fra Oppegårds største scene, sier Simensen.

Selv fridde han i 1989 og oppfordrer alle de andre til å ikke utsette dette hvis det føles riktig.

Frieri på Valentinsdagen?

FRIDDE GJENNOM OPPEGÅRD AVIS: "Anna-Karin, vil du gifte deg med meg?" sto det over hele førstesiden i Oppegård Avis på Valentinsdagen i 2014. Anna-Karin Sæter fra Trollåsen fikk frieriet i fanget da en jobbkollega ga henne avisen. Der kunne hun se et stort bilde av en smilende Øyvind Wang, med en bukett blomster i hånden.

Skuddårsdagen er en populær dag for frieri. Tidligere samferdselsminister Liv Signe Navarsete var en av dem som benyttet anledningen og fridde til sin elskede, tidligere varaordfører i Lærdal, på denne dagen for tolv år siden.

HUN SA JA: Anna-Karina Sæter fikk Oppegård Avis i fanget og sa ja til det spesielle frieriet.

Tenker du på å stille det "store spørsmålet" til din elskede, kan du også benytte deg av Valentinsdagen, som markeres fredag 14. februar. Gjør det gjerne gjennom Oppegård Avis. Send oss en henvendelse på tips@oavis.no

Her kan du la deg inspirere av hvordan andre i Oppegård har gjort det tidligere:

 

Powered by Labrador CMS