SLIK KAN DET SE UT i 2022: Slik vil det se ut på Sofiemyr kunstgress når det nye anlegget står ferdig.

Slik kan det se ut om to år

Kolbotn idrettslag (KIL) har planer om å flytte kampene i Toppserien fra Sofiemyr stadion til et flunkende nytt anlegg ved Sofiemyr kunstgress, men det vil ikke bli realitet før om to år.

Publisert Sist oppdatert

Les også: Stengte alle fotballbaner for vinteren Vi er godt i gang med å planlegge et nytt klubbhus, med fasiliteter som kantine, garderober, aktivitetssal, tribuner og gode møtefasiliteter, sier daglig leder for KIL, Harald Vaadal.

Han sier byggearbeidene starter i 2021 og blir ferdigstilt i 2022.

– Vi kan også bli ferdig i 2021 hvis vi får raske avklaringer fra kommunen, sier Vaadal.

Les også: Kommunen kunne søke om spillemidler til undervarme på Sofiemyr kunstgress

Nytt kunstgress i 2022

Situasjonen med vinterstengte baner er svært uheldig for rundt 1000 fotballglade spillere til KIL.

Oppegård Avis har skrevet at kunstgressdekket på Sofiemyr er åtte år gammelt og nedslitt, men at KIL ikke har økonomi til å skifte dekket på egen hånd.

SOFIEMYR KUNSTGRESS 11. NOVEMBER 2019: Rundt 30 trenere og foreldre til fotballglade barn fra Kolbotn og Sofiemyr stilte opp på Sofiemyr kunstgressbane i fjor vinter. De jobbet i nesten tre timer og fikk måkt halve banen.

Harald Vaadal forklarer at dekket på Sofiemyr kunstgress kan tidligst skiftes i 2022 ettersom det ikke gis tippemidler for utskifting før det har gått ti år siden etablering av banen.

– Når kunstgressdekket er ti år gammelt i 2022, blir det neste mulighet til å søke spillemidler for å skifte dekket. Det vil også være nødvendig å etablere en løsning for vanning av banen og bedre lys på banen for å spille toppseriekamper, sier Vaadal.

Han presiserer at Toppserielaget ikke kan spille på banen før det er skiftet kunstgress og før vanningsanlegget er på plass.

– Det må også være godt nok lys til å spille på banen, og det skjer tidligst i 2022, sier daglig leder for KIL.

Les også: Stengte alle fotballbaner for vinteren

KLUBBHUS MED TRIBUNER: Slik vil det se ut på når det nye anlegget står ferdig. Illustrasjon: KIL
SLIK SER DET UT I DAG: Slik ser det ut på aktuelle området ved grusbanen i dag. Foto: Yana Stubberudlien

Miljøvennlig, men billig i drift

– Vi jobber nå med en miljøvennlig energiløsning som blant annet skal stå for oppvarming av kunstgressbanene (red. an.: Sofiemyr kunstgressbane og den planlagte Tømtebanen kunstgress, som ligger sør for den), sier Vaadal.

Han legger til at dette vil bli et fantastisk løft for breddefotballen generelt og spesielt for Toppserielaget.

Vaadal sier KIL jobber med både finansiering og tekniske løsninger for energi til undervarme på baner og til det nye klubbhuset.

– Målet er en moderne og miljøvennlig løsning som er billig i drift, sier daglig leder i KIL.

Les også: Derfor sa de nei til kunstgress på Tømtebanen

8 til 9 millioner kroner

KIL håper å få dekket inntil halvparten av investeringene fra Enova.

Harald Vaadal, daglig leder for KIL

Ifølge Vaadal blir det nye anlegget trolig en kombinasjon av bergvarme og solceller. Det planlegges også å lagre av varme om sommeren til bruk om vinteren.

– Et slikt anlegg koster mellom 8 og 9 millioner kroner i investering. Det er en betydelig sum, men det gis støtte fra Enova for prosjekter som har ny og moderne teknologi, noe dette har elementer av. KIL håper å få dekket inntil halvparten av investeringene fra Enova, sier Vaadal.

– Hvilke planer har dere for Sofiemyr stadion?

– Det vil ikke skje noe spesielt med stadion utover at vi må holde den oppdatert for toppseriespill frem til flytting om to år, sier Vaadal.

Les også: Når nord må betale til sør

TILTAK PÅ SOFIEMYR STADION: Siden det var meldt store nedbørsmengder i forkant av toppseriekampen mellom Rosenborg og Kolbotn sist helg, måtte kommunen legge på duk for å beskytte banen. Foto: Yana Stubberudlien

Fortsatt ingen løsning for vintersesongen

Oppegård Avis har spurt ledelsen i KIL om status for den planlagte nye kunstgressbanen på Tømtebanen, og om hva som skjer med den manglende banekapasiteten i tidligere Oppegård kommune den kommende vinteren.

– Har dere funnet en løsning i samarbeid med kommunen og idrettsrådet? Får dere lov til å trene på den kommunale banen i Ski? Har dere spurt kommunen om dette?

– Ingen av oss har noe nytt om dette. Det er et kommunalt prosjekt og ledes derfra. Saken skal behandles politisk etter det jeg vet. Sakskart i oktober er ikke klart ennå, så vi vet ikke hva rådmannen innstiller, men vi forventer at Tømtebanen blir bygd. Den er veldig viktig da den bidrar til å øke etterlengtet banekapasitet med flere 1000 timer i året. Og den bør bygges ettersom KIL tar sitt ansvar ved å bygge og drifte energiløsning/ varmeløsning for både denne banen og Sofiemyr kunstgress, svarer Vaadal.

Les også: Tømtebanen kunstgress utsatt igjen

Powered by Labrador CMS