PUSTER LETTET UT: KIL-trener Knut Slatleim er fornøyd med at toppseriedamene klarte å redde plassen i toppserien, og lover at de skal gi alt i årets siste kamp på hjemmebane.

– Vi skal avslutte med stil!

Forrige helg sikret trener Knut Slatleim og Kolbotn-damene endelig i plassen i Toppserien. På lørdag lover han å avslutte den vanskelige sesongen 2017 med stil.

Publisert

Det har vært en tung sesong for Kolbotns fotball-flaggskip. For et lag som nærmest har hatt klippekort i medaljekampen har det vært både uvant og frustrerende å ligge i bunnstriden. Dermed smakte det også ufattelig godt da plassen endelig ble sikret med 3-1 seier borte mot Medkila forrige helg.

Trener Knut Slatleim, som har hatt treneransvaret siden august, sier han først og fremst kjenner på lettelse.

– Ja, vi er lettet, vi er det. Det har ligget og gnagd i bakhodet, for sånn er det å være i den posisjonen. Derfor var det også ekstremt deilig å kunne slippe jubelen løs da alt var klart, sier han smilende.

Hadde nerver

Dagene og timene før en så avgjørende kamp er krevende.

– Først og fremst hadde jeg troen på at vi skulle klare det. Vi hadde en veldig god treningsuke bak oss og vi hadde begynt å få tilbake spillere fra skadeopphold. Men det er jo en viss usikkerhet også, for Medkila hadde prestert noen gode kamper den siste tiden. Og om vi var nervøse, så var sikkert Medkila dobbelt så nervøse, for de måtte vinne. Vi kunne tross alt klart oss med flere ulike varianter, oppsummerer han.

Likevel ville det omtrent vært som et fotballjordskjelv om Kolbotn hadde rykket ned.

– Det er stolte tradisjoner her, så absolutt.

Slatleim tenker seg litt om, før han sier følgende:

– Et nedrykk hadde ikke akkurat vært helt gunstig. Klubben har vært i Toppserien siden den ble stiftet i 1996, så både trener og spillere kjente nok på at vi ikke være «den gjengen» som gikk ned, svarer han ærlig.

PS! Saken fortsetter under videoen! Der kan du se høydepunktene fra Medkila-kampen hvor Kolbotn berget plassen i toppserien!

Se høydepunktene fra Medkila-Kolbotn

Forklaringen

Forklaringen på den dårligste tabellposisjonen siden før OL på Lillehammer, er sammensatt ifølge Slatleim.

– Jeg skjønte at det var en formidabel oppgave jeg hadde sagt ja til da jeg tok over, men jeg trodde nok vi kom til å være sikre litt før. Én forklaring er at vi har vi vært ekstremt uheldige med skader. Vi har hatt flere nøkkelspillere ute hele veien, sier Slatleim og nevner Marit Bratberg Lund, Nora Eide Lie, Jenny Norem og Sigrid Heien Hansen.

Les også: En merkedag for KIL

Samtlige har landslagserfaring. I tillegg forsvant det tre spillere ut i sommer og klubben gjorde da et bevisst valg med å erstatte de med spillere fra egen junioravdeling.

– Det har naturlig nok vært en bratt læringskurve for noen, men så blir man da belønnet med at én av de, Julie Hoff Klæbo, scorer i sesongens viktigste kamp nå i helga. Det er moro!

Skal dyrke frem talenter

PUSTER LETTET UT: KIL-trener Knut Slatleim er fornøyd med at toppseriedamene klarte å redde plassen i toppserien, og lover at de skal gi alt i årets siste kamp på hjemmebane.

Et mye, og til dels heftig, diskutert tema rundt klubbhuset på Sofiemyr Stadion er tilsiget av lokalet spillere. Klubben har trolig en av de beste junioravdelingene i landet på jentesiden, men det er få som går «hele veien» til toppserielaget.

– Hvorfor er det sånn?

– Ja, hvis vi ser på Kolbotn-jenter som har vært her hele veien, så er det vel egentlig bare Tone Bettina Pirisi. Men det er flere som har kommet til oss i junioralder og som har fått utviklet seg videre hos oss. Det er toppidrett vi driver med og nåløyet er trangt, men vi jobber helt klart etter en strategi hvor målet er å utvikle enda flere Kolbotn-jenter til elitelaget. Talentsatsningen i klubben er satt i system, vi har allerede flere spillere på yngre landslag, men det tar litt tid før vi kan høste fruktene av det på toppserie-laget, sier Slatleim.

For selvsagt skjønner også han at det er viktig for identiteten til laget at det finnes spillere fra nærområdet.

- Klart det. Og det statuerer også et eksempel på at om du står på hardt, så er det muligheter her. Det har Tone Bettina vært et godt eksempel på. Hun har fått spille masse i høst og gjort det bra. Og vi ser at de lokale jentene har en ekstra høy stjerne i lokalmiljøet. Det er viktig å ta vare på den kulturen, så produktet blir ekstra interessant for publikum også, sier han.

Uavklart fremtid

Hans egen fotballfremtid er foreløpig ikke avklart. Avgjørelsen vil trolig klubben ta i en evaluering etter sesongslutt. Slatheim sier følgende om veien videre.

Det har både vært en veldig nyttig erfaring, lærerikt og morsomt. Det er inspirerende å jobbe med en gruppe som er profesjonelle utøvere og som legger ned så mye tid på dette, men utgangspunktet er at jeg returnerer til min gamle stilling når sesongen er ferdigspilt, sier treneren.

Les også: Kolbotn reddet plassen i toppserien

I så fall er det Kolbotn Herrer som får gleden av å ha Slatleim ved roret, for før han overtok treneransvaret for kvinnene, var han sportslig leder på herresiden.

Skadene må reduseres

Uavhengig om det er han selv eller noen andre som får ansvaret med å gjenreise fotballstoltheten Kolbotn, er han klokkeklar på hva som må gjøres for å unngå en ny sesong i sumpa.

PUSTER LETTET UT: KIL-trener Knut Slatleim er fornøyd med at toppseriedamene klarte å redde plassen i toppserien, og lover at de skal gi alt i årets siste kamp på hjemmebane.

– Først og fremst må det gjøres en grundig jobb i vinter. Det er helt åpenbart, med tanke på det vi har opplevd på skadesiden i år, at vi må være dyktigere på det som går på belastningsstyring og skadeforebyggende trening. Vi har veldig mange gode fotballspillere her, men de må være på banen og ikke på behandlingsrommet, sier han tydelig.

Noen av skadene kan beskrives som uflaks, mens andre kunne vært unngått.

– Vi må i alle fall unngå tilbakevendende belastningsskader. Nå er vi heldige som har en så dyktig samarbeidspartner i Atlet Fysio og vi er allerede i gang med et skreddersydd program for hver enkelt spiller, frem mot neste sesong. Det vil garantert være positivt, mener treneren.

PS! Saken fortsetter under bildet!

Flere oppturer

Selv om det til tider har vært en tøff erfaring å være Kolbotn-trener, har også den halve sesongen hatt sine oppturer.

– Man blir jo både stolt og fornøyd når man viser unge spillere tillit og de griper sjansen. Da jeg tok over hadde vi to hovedmålsetninger: 1. Redde plassen. 2. Å gjøre de unge spillerne mer robuste og gi de nyttig erfaring før neste sesong. Og det har vi klart, fastslår han.

En annen opptur var et fortjent landslagsuttak.

– Selv om jeg ikke skal så mye av æren for det, var det også utrolig gøy at Ina (Gausdal journ. anm.), som har stått på hardt i mange år, og vært her i mange sesonger, endelig fikk en samling med A-landslaget. Hun er en utrolig profesjonell spiller å jobbe med, så det var helt klart et stolt øyeblikk, sier Slatleim.

Rent fotballfaglig er det en formasjonsendring han er aller mest fornøyd med.

– Jeg er veldig fornøyd med den strukturelle endringen vi gjorde med fire kamper igjen. Da la vi om fra 4-3-3 til 3-5-2-formasjon, og det har vi egentlig lykkes godt med. Vi tapte knepent mot Trondheims-Ørn, var nær mot Lillestrøm, før vi vant nå sist. Formasjonsendringen gjorde at vi har fått mye mer trøkk fremover ved at vi alltid har to spillere i boks og et bedre offensivt spill med en tydelig «tier-rolle». Vi har også sett tryggere ut defensivt med tre stoppere. Så jeg føler faktisk at vi fikk en oppsving etter at vi la om, sier Slatleim.

– De fortjener mye folk

Men nok om det som var. Nå venter én siste utfordring. En utfordring Slatleim og Kolbotn-damene gleder seg til. Han har en klar oppfordring til lokalbefolkningen om å komme på kamp.

– På lørdag skal folk få se et Kolbotn-lag som virkelig kan slippe seg løs og som vil avslutte sesongen med seier og en god følelse. Jeg synes faktisk de fortjener litt anerkjennelse for den jobben de har gjort i høst. De har virkelig stått på og gitt gass, trent hardt og hatt troen på prosjektet vårt. De fortjener mye folk.

Kanskje blir det også rom for et par ferske ansikter på Sofiemyr Stadion.

– De som kjenner meg vet at jeg er veldig glad i å slippe til unge spillere, så det er mulig publikum får stifte ett eller to nye bekjentskaper, frister Slatleim. – Jeg skal i alle fall love en revansjesugen gruppe som vil gi publikum en god opplevelse på lørdag klokken 14.00, avslutter han.

Powered by Labrador CMS