Fotball som helårsidrett i Oppegård

POPULÆRT MED VINTERTRENING: På bildet kan du se Solveig Gulbrandsen som trener Kolbotnjentene 2009 på Sofiemyr kunstgress. Bildet ble tatt av Oppegård Avis for nøyaktig tre år siden.
POPULÆRT MED VINTERTRENING: På bildet kan du se Solveig Gulbrandsen som trener Kolbotnjentene 2009 på Sofiemyr kunstgress. Bildet ble tatt av Oppegård Avis for nøyaktig tre år siden.

– En så stor klubb som Kolbotn bør absolutt ha en vinteråpen bane

Norges Fotballforbund mener alle klubber bør ha tilgang til vinteråpne baner i nærområdet.

Publisert

– En så stor klubb som Kolbotn bør absolutt ha en vinteråpen bane i kommunen. Dette for å kunne gi de som vil spille fotball i vinterstid et tilbud innenfor kortest mulig reiseavstand. Kunstgress skaper stor aktivitet, sommer som vinter, sier anleggssjef Ole Myhrvold i Norges Fotballforbund (NFF).

Oppegård Avis har nylig skrevet at KIL, som har en av landets største fotballklubber, har valgt å stenge Sofiemyr kunstgress for vinteren. Det har blitt avdekket skader i form av hjulspor i dekket etter fjorårets sesong og kunstgresset krever utskifting, men at dette ikke kan gjøres før om tre år, ifølge ledelsen i KIL.

– Bør kunne spilles hele året

– En så stor klubb som Kolbotn bør absolutt ha en vinteråpen bane i kommunen. Dette for å kunne gi de som vil spille fotball i vinterstid et tilbud innenfor kortest mulig reiseavstand. Kunstgress skaper stor aktivitet, sommer som vinter.

NFF mener fotball bør kunne spilles hele året av dem som ønsker det. Samtidig påpeker Myhrvold at i dag er de fleste vinteridrettene helårsidretter.

– Jeg tenker blant annet på langrenn og skiskyting, hvor rulleski sørger for et helårstilbud og hvor det også bygges innendørs anlegg med snø, på alpint hvor det nå bygges innendørs anlegg i Lørenskog og snøkanoner forlenger sesongen i begge ender, på hopp med plastbakker, på skøyteidrett med kunstfrosne baner, rulleskøyter og is av plast, på ishockey som vel har flyttet mye av aktiviteten inn og derved utvider sesongen, sier han.

Les hele saken her: – Fotball er ikke en helårsidrett

FORKLARER SITUASJONEN MED VINTERDRIFT: Anleggssjef Ole Myhrvold i NFF.
FORKLARER SITUASJONEN MED VINTERDRIFT: Anleggssjef Ole Myhrvold i NFF.

200 baner med undervarme

– I vår nåværende handlingsplan, vedtatt av Forbundstinget, står det at vi skal «Bidra til flere anlegg med helårsdrift ved å øke tallet på anlegg med vinterdrift med 20 prosent».

Han sier at i dag har cirka 200 av de totalt 1200 utendørs 11’er-kunstgressbanene undervarme. I tillegg har de 30 innendørs 11’er-baner og 100 innendørs 7’er-baner spredt over landet.

Les også: Går i strupen på lokalpolitikere og kommunen

Undervarmen betales som oftest av klubbene

Myhrvold sier at flere kommuner betaler både installasjon og drift av helårsbanene, men undervarmen betales dessverre som oftest av klubbene selv.

– I for eksempel Oslo kan klubben legge og drifte undervarmen på de kommunale banene om de betaler selv. Dette er også tilfelle i andre kommuner, mens flere kommuner betaler både installasjon og drift, sier anleggssjefen i NFF.

Han sier en del baner holdes vinteråpne uten undervarme.

– Noen av disse saltes eller det benyttes andre is- og snøsmeltingsmidler i kombinasjon med mekanisk snørydding. Dette fungerer greit mange steder i Midt-, Øst- og Sør-Norge, men det hender banene må stenges enkelte dager når vær og/eller temperatur er spesielt utfordrende. De beste forhold for spillerne får en likevel på baner med undervarme, sier Myrvold.

Les også: – Det er en stor skandale

Krav fra myndighetene for å få tippemidler

– I Ski kommune ha vi gitt idrettslagene våre et økonomisk tilskudd slik at flere enn Ski Idrettslag fotball kan få spilt fotball hele vinteren. Fotball har utviklet seg i retning av å være en helårsidrett og det må vi prøve å legge til rette for så langt vi klarer. Det klarer vi nok i godt samarbeid med idretten, sier varaordfører i Ski kommune, Camilla Hille (V).

Venstre-politikeren sier Ski kommune har en kunstgressbane med undervarme i Ski idrettspark (red. anm.: Denne banen eies og driftes av Ski kommune), og den vil de holde åpen hele året også i tiden fremover.

– Dette er et krav fra nasjonale myndigheter i forbindelse med tippemidlene, sier hun.

Har ikke fått tilskudd fra Oppegård kommune

Situasjonen i Oppegård kommune er helt annerledes. Det er Oppegård kommune som eier Sofiemyr kunstgress, mens KIL har ansvar for driften.

Oppegård Avis har spurt daglig leder i KIL, Harald Vaadal, om KIL Fotball i løpet av de siste fem årene har fått økonomisk støtte fra kommunen.

– Vi har ikke fått driftstilskudd fra Oppegård kommunen til å vinterdrifte Sofiemyr kunstgress i noen av disse årene, bekrefter Vaadal.

Les også: – Dette er ikke Oppegård kommunes ansvar

Venter fortsatt på svar fra kommunen

Oppegård Avis har skrevet at Sofiemyr kunstgress ble bygget i året 2000, men undervarmen har aldri vært koblet til varmekilde til tross for at rørene ligger klare under kunstgresset.

Oppegård Avis har sendt en e-post til kommunen og spurt rådmannen i Oppegård om det har vært et krav om tilkoblet undervarme på Sofiemyr kunstgress i forbindelse med tippemidlene kommunen har mottatt for denne banen. Foreløpig har kommunen ikke besvart denne henvendelsen.

Les også: Har klart å redde et par uker med trening

Powered by Labrador CMS