NÆRKONTAKT MED EN RØY: På bildet kan du se Annethe Foss med en røy. Foto: Privat
NÆRKONTAKT MED EN RØY: På bildet kan du se Annethe Foss med en røy. Foto: Privat

Sjekk videoen av den tamme røya!

Annethe Foss fra Myrvoll hadde en unik opplevelse i går kveld da en røy landet med et brak rett ved henne og ble mer og mer pågående, helt til den endte på hennes skulder.

Publisert Sist oppdatert

Annethe Foss har sendt oss en artig video, som ble filmet i går da hun var på besøk hos sin søster på Nordåskollen, som ligger vest for Greverud i tidligere Oppegård kommune.

Trykk på denne lenken for å se på videoen.

– En røy (kvinneleg storfugl) landet med et brak rett ved terrassen i 16.30-tiden, og ble mer og mer pågående, helt til den endte på min skulder. Viltnemnda kom en tur for å se på den, da vi mistenkte at den var skadet. Noe den ikke var. De prøvde å ta den med seg, men det ble et mislykket forsøk. Den lot seg villig klappe på og var tydeligvis våryr og klar for meg. Dette var supergøy for både små og store, forteller Annethe lykkelig.

Fakta om storfugl

  • Storfugl er en art av skoghøns i fasanfamilien, som er en av flere familier i ordenen med hønsefugler. Hannen kalles tiur, hunnen røy og ungene kyllinger. Tiur blir i noen grad også brukt som en generell beskrivelse av arten, uavhengig av kjønn.
  • Tiurleik i april–mai er velkjent, men en mengde spillplasser er ødelagt på grunn av snauhogst, skogsbilveier og økt ferdsel. Spesielt siden 1950-årene har det opptrådt flere og flere «spillgale» og til dels sinte tiurer som spiller til dels utenfor vanlig leketid og kan komme inn i skolegårder og på andre trafikkerte steder i spilltiden.
  • Tamme røyer forekommer også hver vår mange steder i Norge. Man kjenner ikke årsaken til slik oppførsel.
  • Bestanden og formeringen er sterkt redusert de fleste steder i landet.
  • Vinterføden for tiur er periodevis omtrent bare furubar.