Geir Isaksen er konsernsjef i NSB

Leder NSB på rett spor

Konsernsjef i NSB Geir Isaksen, er fornøyd med økningen NSB har hatt de siste årene. Han har lagt streiken bak seg og er klar for nye tak i året som kommer.

Publisert

Isaksen har sittet som konsernsjef for NSB siden juni 2011 og han er veldig fornøyd med utviklingen de siste årene.

– Det er en veldig spennende og meningsfylt jobb. Det har gått veldig bra de siste årene og vi har hatt en stor økning i antall passasjerer.

Nesten 30 prosent de siste fire årene, det er veldig mye. I jernbanehistorien har vi ikke hatt en sånn oppsving noen gang før. Lønnsomheten har vært veldig bra, vi har til og med fått omdømmepris. Alt har gått i riktig retning, sier Isaksen.

Han hadde egentlig ikke lyst på jobben i NSB, men så ble det sånn likevel.

STASJONS-NOSTALGI: – Det var veldig annerledes her da jeg var barn, nå er det omtrent bare stasjonsbygningen som er det samme, sier konserndirektør Geir Isaksen i NSB.

– Da jeg begynte hatet folk NSB og jeg synes det var en viktig jobb, men var egentlig ikke interessert i den selv, men etter en samtale, ble det slik, og det var mye drevet av at jeg synes jernbanen har en viktig rolle, sier han.

Medførte store ulemper

Og noen utfordringer har det vært. Så sent som i oktober i fjor var den omfattende lokførerstreiken det som preget hverdagen til både konsernsjefen og pendlerne.

–Det verste med streiken var at det medførte så storeulemper for folk som
pendlet, og for så vidt også de andre som var i trafikken. At kundene våre ble så skadelidene synes jeg var plagsomt. Samtidig måtte vi se på den langsiktige effekten hvis vi ikke holdt fast ved vårt standpunkt. Vi skal konkurrere snart, det var kjernen i det, sier Isaksen.

Omstilling

I året som kommer er det mange nye ting på trappene for NSB. Isaksen er klar for omstillingsprosessen.

– Vi har en kjempeomstilling. Nå vi skal konkurrere om anbudene. Hvis vi ikke vinner de, blir vi borte. Vi må vinne en del av de og da må vi klare å være konkurransedyktige. Det å omstille en virksomhet fra monopol til konkerransedyktighet er ikke bare enkelt. Det er mye å ta fatt i, sier Isaksen.

Han legger fort til at han synes det er morsomt, og at han er glad for å jobbe med flinke folk.

PS! Saken fortsetter under bildet!

 

 

Strategiske spørsmål

Den største utfordringen i jobben hans er de strategiske spørsmålene.

– Å skjønne hva som er klokt å gjøre, de strategiske spørsmålene om hvordan vi skal satste og hva som er viktig for å videreutvikle oss, er en utfordring. Jeg bør nok i stor grad stelle med sånn ting, men så blir det mange daglige spørsmål som streiken, for eksempel, sier Isaksen.

– Det ble mye jobb med å prøve å finne en vei ut av det. Da er det mer trykk, og det er ikke alltid like moro å stå i Dagsrevyen og forklare hvorfor togene ikke går, men jeg må det også, sier konsernsjefen.

Men Isaksen sover ikke dårlig av den grunn.

– Jeg sover alltid godt. Jeg kan ikke legge bort problemene, men det kverner ikke rundt. Det er en viss treningsprosess å tåle litt trykk, det gjelder alle lederstillinger. Man må trene litt før man er i stand til å ta et stort trykk, man må ha stått i en sånn stilling før, og vokse seg inn i det., avslutter han.

Powered by Labrador CMS