HAR MEST GIFTSTOFFER: Bildet viser en av de buskene med Gullregn i Skiveien ved Kolbotn kirke. Mange av Gullregn-artene har belger med frø, slik du ser på bildet, og det er gjerne disse som frister barn. Frøene inneholder trolig mest giftstoffer. En belg inneholder tre til fem frø, og to til ti frø kan gi forgiftning hos barn. Foto: Yana Stubberudlien

Skulle fjernes i juni, men er fortsatt ikke fjernet

To små frø av denne planten kan gi forgiftning hos barn. Hele planten er svært giftig og kan forårsake død ved høyt inntak. Til tross for flere lovnader om å fjerne Gullregn langs Skiveien på Kolbotn, har ingen av disse blitt fjernet ennå.

Publisert Sist oppdatert

Giftinformasjonen får årlig rundt 3.000 henvendelser angående barn som har smakt på planter. Barn under fire år er de ivrigste plantespiserne.

Etter flere henvendelser fra våre lesere om tre busker med den giftige planten Gullregn (Laburnum sp.), som vokser langs fylkesveien rett ved Kolbotn kirke, tok vi kontakt med Viken fylkeskommune tidligere i sommer.

Les også: Blant Norges giftigste planter

BLOMSTRET I JUNI: På bildet kan du se de tre buskene i full blomst. Slik så de i begynnelsen av juni. Foto: Yana Stubberudlien

To små frø kan gi forgiftning

Planten er en av Norges giftigste planter. Ifølge Giftinformasjonen er hele planten svært giftig og kan forårsake død ved høyt inntak. Det finnes flere gullregn-arter, blant annet adamsgullregn, alpegullregn, blåregn, hybridgullregn. Alle artene inneholder giftstoff.

Gullregn blomstrer på våren med gule blomster i til til 30 centimeter lange klaser.

Hele planten inneholder forskjellige giftstoffer i varierende mengde.

Mange av gullregn-artene har belger med frø, og det er gjerne disse som frister barn. Frøene inneholder trolig mest giftstoffer. En belg inneholder tre til fem frø, og to til ti frø kan gi forgiftning hos barn.

Først i juni, så i uke 28 i juli

Da vi i midten av juni intervjuet Vegar Larsen, byggeleder for infrastruktur, drift og vedlikehold i Viken fylkeskommune, lovet han at disse buskene skulle fjernes i juni.

Siden plantene ikke var fjernet i juni, tok vi på nytt kontakt med Vegar Larsen i Viken fylkeskommune torsdag 8. juli. Han sa at de tre buskene skulle fjernes til uken, altså i uke 28 (12.-18. juli).

– Dette er ikke en plante som blir bekjempet aktivt av Viken fylkeskommune. Vi fjerner ikke planter fordi de er giftige. I Skiveien skal vi fjerne Gullregn for de det er en plante som sprer seg raskt. Det er å forvente at det vil dukke opp flere Gullregn i samme område fremover. Entreprenøren vår har hatt mye å gjøre inn mot sommeren. Å fjerne Gullregn i Skiveien har derfor ikke blitt prioritert. Oppgaven vil bli utført i løpet av uke 28, skrev Larsen i en e-post til Oppegård Avis.

Venter på svar

Første uken i august er godt i gang. Siden plantene fortsatt ikke er fjernet, kontaktet vi Viken fylkeskommune på nytt.

VENTER PÅ Å BLI FJERNET: Strekningen med de tre buskene forvaltes av Viken fylkeskommune. Bildet, som ble tatt mandag denne uken, viser at buskene har belger med frø. Frøene inneholder trolig mest giftstoffer. En belg inneholder tre til fem frø, og to til ti frø kan gi forgiftning hos barn. Foto: Yana Stubberudlien

Rezhwan Noraldin Abdullah, som er stedfortreder for Vegar Larsen i forbindelse med sommerferieavvikling, kunne ikke svare på henvendelsen da vi tok dette opp med ham på telefon og e-post, men han lover å svare på henvendelsen så raskt som mulig.

Oppegård Avis følger opp saken og oppdaterer den fortløpende.

Powered by Labrador CMS