NYERE TIDS KULTURMINNE: Våningshuset på Taraldrud gård, som er et svalgangshus fra 1789, skal flyttes ut av planområdet.

Dette gamle huset skal kanskje på flyttefot

Dette over 200 år gamle våningshuset kan bli flyttet fra Taraldrud gård. Se hvor det muligens skal flyttes!

Publisert

Dette over 200 år gamle våningshuset kan bli flyttet fra Taraldrud gård til kulturparken i Gjersjøelva.

– Vi har vært på befaring og er interessert i det gamle våningshuset fra Taraldrud gård, sier leder for Gjersjøelva natur- og kulturpark, Harald Lundstedt (70) fra Sofiemyr.

Han håper at våningshuset, som er et svalgangshus oppført i 1789 og et av de totalt tre SEFRAK-registrerte bygningene på Taraldrud gård, skal bevares og flyttes til natur- og kulturparken på Ljansbruket.

OPPTATT AV KULTURMINNER: Harald Lundstedt fra Sofiemyr.

Les også: Truer med ekspropriasjon på Taraldrud

– Oppegård historielag har lenge ønsket seg et fast sted hvor de kan ha møter og annet materiell. Våningshuset vil derfor være meget velkomment fra deres side. Deler av huset kan også bli museum. Utstillingsarealet i Langbyg- ningen er sprengt, så får vi grunnlag for nye utstillingstemaer, kan det fort bli brukt for deler av våningshuset, sier Lundstedt.  

Venter på avklaring

De to andre SEFRAK-registrerte bygninger på Taraldrud gård er et stabbur fra 1806 og en driftsbygning. Driftsbygningen består av eldre låve, tilbygget med fjøs, stall og vedbod.

– Vi jobber med å finne en løsning for å flytte våningshuset og stabburet til en annen plass i nærområdet. Den gamle driftsbygningen skal rives, sier Petter Christensen i Asplan Viak, som jobber med saken på oppdrag fra JD.

Les også: Se Taraldrud fra fugleperspektiv

Han sier mer informasjon kan gis etter at reguleringsplanen sendes ut på høring, senere denne måneden. I referatet fra 15. februar skriver han at Ljansbruket og Kloppa er de mest aktuelle plasseringene.

FRA FUGLEPERSPEKTIV: Her kan du se Taraldrud gård fra fugleperspektiv. Våningshuset kan skues et stykke bak i bildet.
Powered by Labrador CMS