PLANTER FOR UKRAINA: På Greverud plantet kommunen solsikker i solidaritet med Ukraina. På bildet ser du Marthe Elise Alstad (til venstre) og Stina Stafseth.

Kommunen planter 1000 solsikker for Ukraina

Solsikken er Ukrainas nasjonalblomst. Den symboliserer lojalitet og optimisme, og ved å plante solsikkene viser kommunen sin solidaritet til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Plantene står allerede langs veien på Greverud. Kanskje har du sett dem om du har vært forbi? Nå pågår arbeidet med videre beplanting i resten av kommunen.

– Man ser solsikkene veldig godt på høyre siden når du kjører inn mot senteret på Greverud, forteller Per Kristiansen, avdelingsleder i Drift og vedlikehold Park og Idrett.

UKRAINAS NASJONALBLOMST: Solsikke er Ukrainas nasjonalblomst og har en tung symbolverdi.

Ukrainas nasjonalblomst

Totalt skal det plantes 1000 solsikker rundt omkring i kommunen. Akkurat nå jobbes det med områdene Generasjonsparken på Kolbotn, og i parken i Ski sentrum.

– Plantevalget ble til etter en samtale om at planten er Ukrainas nasjonalblomst. Når vi leste mer om den fant vi ut av vi ville plante disse i solidaritet med Ukraina, sier Kristiansen.

STÅR HELE SOMMEREN: Solsikkene kommer til å stå hele sommeren. Kanskje blir de riktig så store?

Symboltung plante

For det er en symboltung plante, solsikken.

Den står for lojalitet, optimisme og nei til atomvåpen. Etter den russiske invasjonen har planten fått en ny betydning som symbol på håp og motstand, og den ble på 1990- tallet også brukt som et symbol mot atomvåpen. Solsikker har faktisk blitt brukt til å rense jorda for tungmetaller fra atomkatastrofen i Tsjernobyl, i følge Titan.uio.no.

Kristiansen forteller at Ukraina før krigen var verdens største eksportør av solsikkeolje.

– Det er første gang vi planter solsikker. Det er en fin plante å jobbe med. De står ut sommeren. Etter dette går de i frø, og da kan fuglene spise frøene, avslutter Kristiansen.

Powered by Labrador CMS